Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.02.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Pomrčina guta svedoke

Specijalni sud za zločine OVK još nije počeo sa suđenjem niti su poznate optužnice, a već se stvara utisak da će se potencijalni optuženi pridržavati stare prakse - likvidacije svedoka.

Reuters
Ubijali žrtve i očevice: Teroristi OVK

Taj utisak je pojačan nakon saobraćajnog udesa u Kosovu Polju pre nekoliko dana kada je poginula Bleranda Curi. Ona je bila ćerka bivšeg lokalnog komandanta OVK, ubijenog prošle godine. Prištinski dnevnik "Bota sot" obe smrti povezuje sa svedočenjima pred sudom za zločine OVK.

Metak u glavu

Naime, Bedri Curi je ubijen prošle godine hicem u glavu. Taj zločin su kosovski mediji povezivali sa njegovom navodnom željom da pred Specijalnim sudom svedoči o zločinima pripadnika OVK protiv političkih protivnika, kao i o zarobljavanju i likvidaciji pripadnika Vojske Jugoslavije tokom rata na Kosovu.

Pomoć Beograda i Prištine

U najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu, između ostalog, piše da je kancelarija specijalnog tužioca i veća dobila zadovoljavajuću pomoć od sudskih i policijskih vlasti u Prištini i Beogradu. Međutim, "specijalni tužilac očekuje i veću pomoć imajući u vidu da se rad njegove kancelarije ubrzava".

Uvezana mreža albanskih terorista i kriminalaca pribegavala je likvidaciji svedoka i članova njihovih familija i u predmetima pred Haškim tribunalom, kada se sudilo komandantima OVK Ramušu Haradinaju i Fatmiru Limaju.

Problem zaštite svedoka tako ostaje ključni problem za izvođenje pred lice pravde albanskih zločinaca sa Kosova i Metohije. Time se bavila i Balkanska istraživačka mreža (BIRN), koja je došla do majke Ilira Selimaja, jednog od ubijenih zaštićenih svedoka.

Fatime Selimaj priča da je 2003. njen sin spakavao torbe i otišao da svedoči protiv bivših pripadnika OVK. Dva meseca kasnije, on je ubijen za volanom svog automobila u blizini porodične kuće u Peći. Tada je stradala i njegova tetka koja je čekala blizance. Za ovo ubistvo niko nije optužen.

Nema zaštite

Sadašnji specijalni sud za OVK ne želi da govori za medije o merama koje preduzima da bi se zaštitili svedoci optužbe. Ostalo je nerazjašnjeno i kako je međunarodna misija ranije pružala zaštitu onima koji su bili spremni da svedoče pred Haškim tribunalom protiv najmoćnijih ljudi na Kosovu. Da je to bilo neefikasno govore primeri likvidiranih ili u najmanju ruku sumnjivih okolnosti smrti svedoka, pogotovu u predmetu protiv Haradinaja.

Kamudoni Njasulu, tužilac UN koji je vodio slučaj protiv pripadnika OVK, kaže da su neki od tadašnjih svedoka imali policijsku zaštitu ali da "nisu bili u pravom programu zaštite svedoka". Drugim rečima program nije garantovao zaštitu 24 sata dnevno i nije nužno uključivao ograničenja kretanja i komunikacije.

Valjda će neko da preživi

Upitan da prokomentariše optužnice protiv Srba na Kosovu i Metohiji, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je juče izjavio da je reč o pokušaju da se napravi neka paralela onome što se stvarno dešavalo.

- Vidi se da je na Kosovu i Metohiji ubijen još jedan svedok. Oni će tako da teraju dok ne poubijaju sve svedoke i nadam se da će bar neko da preživi da svedoči protiv Haradinaja i drugih zločinaca - rekao je Dačić.

Podaci kod NATO

Prištinski mediji ranije su pisali da će pred Specijalnim sudom biti optuženi najbliži saradnici Hašima Tačija, kao i da se među tih 10 ili 15, nalazi i Kadri Veselj, predsednik kosovskog parlamenta. Takođe se nezvanično objavljivalo da će oko 30 osoba svedočiti pred Specijalnim sudom, a da su neki od njih već u programu zaštite i razmešteni širom sveta. Da bi podaci bili maksimalno zaštićeni, softver sa podacima o predmetima kojima će se baviti ovaj dugoočekivani sud, nalazi se u sedištu NATO-a u Briselu.

Pretnje pred telohraniteljima

Nekadašnji istražni sudija UN na Kosovu Kamudoni Njasulua ispričao je za BIRN kako mu je jednom prilikom, dok je okružen telohraniteljima ručao, jedan od osumnjičenih prišao i seo za njegov sto.
- Da li shvataš da mogu da te ubijem, sada i ovde i da mi se zbog toga ništa neće dogoditi - rekao mu je taj Albanac, koji se u to vreme kandidovao za političku funkciju.

Haradinajev crni spisak

Bivša haška tužiteljka Karla del Ponte se žalila se kako je tužilaštvu teško da izvede proces dokazivanja protiv komandanta OVK jer se svedoci zastrašuju, a o tome je otvorenije govorila tek kada je napustila funkciju.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sačinilo je dokument s imenima svedoka ubijenih u procesu protiv bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja i Fatmira Limaja i okolnostima pod kojima su likvidirani.

Ubistva svedoka na KiM, čak i onih koji su u sistemu zaštite Haškog tribunala, počela su još 1999. godine i u dokumentu srpskog tužilaštva su navedeni vreme, mesto i način na koji su počinjene likvidacije. U nekim slučajevima navode se i imena osumnjičenih za ubistvo i nalogodavci, među kojim se nekoliko puta pojavljuje i ime Ramuša Haradinaja. Sve je to, međutim, ostalo bez odgovora u Tribunalu koji je zvanično izlazio s izjavom da nema dokaza da su svedoci u predmetu protiv Haradinaja likvidirani.

Jedan od najpoznatijih slučajeva je nerazjašnjena smrt Agima Zogaja, zaštićenog svedoka X. On je pronađen obešen u jednom parku u nemačkom Duizburgu, mesec dana pre početka suđenja za zločine u Klečki. Nemačke vlasti su objavile da je reč o samoubistvu.

Novinar BIRN-a bio je u prilici da razgovara sa Zogajem pre nego što se odlučio da svedoči i tada mu je ispričao o pokušajima podmićivanja i pritiscima koje su na njega vršili Limajevi ljudi.
Euleks je odbijao razgovor s medijima o tome da li je Zogaj bio u programu zaštite svedoka.

Sudbina Zogaja je najupečatljiviji primer drugim Albancima da ih ni kada su smešteni pod drugim identitetom daleko od Kosova ruka osvete neće mimoići, pogotovu što je albanska mafija jedna od najorganizovanijih u Evropi.

Spaljen u šumi

Dokumentacija srpskog tužilaštva svedoči da se likvidacija prvog potencijalnog svedoka iz redova bivše OVK dogodila 23. juna 1999. godine, kada je u Dečanima nestao Suad Ksoraj, glavni operater satelitskih veza OVK za vreme rata na Kosovu.Njegovo ugljenisano telo pronađeno je 1. avgusta iste godine u šumi nedaleko od Dečana, a pokraj leša pronađena je poruka "Ubili ga Srbi". Porodica Suada Ksoraja prijavila je KFOR-u i UNMIK-u nestanak, sumnjičeći Haradinaja za njegovu otmicu i ubistvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online