Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 23.08.2011.
12:08
Ž. Marković, D. Dekić - Vesti A

Tadiću, pazi se Cerića!

Ne treba olako shvatati pozive Mustafe Cerića na "panbošnjačko buđenje" jer doprinose destabilizaciji prilika u Srbiji i celom regionu, kaže predsednik RS.

Za sada ćuti: Boris Tadić sa Miloradom Dodikom

Poziv reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića muslimanskoj zajednici na ujedinjenje i stvaranje nove države, upućen prilikom posete Novom Pazaru, Srbija je doživela kao ozbiljnu provokaciju i zapaljivu retoriku.

Posle toga je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio vlasti u Srbiji da ne shvataju olako Cerićeve pozive na "panbošnjačko buđenje" jer izjave date u Novom Pazaru vode destabilizaciji prilika u Srbiji i celom regionu, a posebno su važne jer su izrečene u vreme ramazana. Prevedeno na običan jezik, Dodik je rekao: "Tadiću, čuvaj se Cerića!"


Šta je pozadina


Iz Srbije se oglasio se i ministar dijaspore i vera Srđan Srećković sličnom porukom, da ovakvi nastupi predstavljaju pokušaj destabilizacije prilika na prostoru nekadašnje Jugoslavije i u Srbiji.

Borba za mesto reisa


Na izborima za novog poglavara IZ BiH u janauru sukobiće se najmanje dve, a možda i tri struje, od kojih je jedna radikalna, koju predvode Cerić i Zukorlić, dok su druge dve dosta umerenije, i po mišljenju stručnjaka, bliže poimanju islama na ovom prostoru. Očekuje se da bi te dve struje mogle istaći jednog kandidata za reisa, a to bi bio ugledni sarajevski intelektualac Enes Karić.

- Opasno je što zapaljive izjave dolaze od verskih vođa koji treba da budu glavni promoteri tolerancije i zajedništva među ljudima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Verujem da su to samo izolovani incidenti koji neće ugroziti opredeljenje većine građana zemalja regiona da gradimo moderna društva koja sarađuju na ekonomskom, političkom i kulturnom planu - kazao je Srećković i istakao da Srbija neće reagovati na ovakve nepotrebne izjave.


Izjavu verskog poglavara u BiH kao čoveka od ogromnog uticaja na muslimansku zajednicu treba shvatiti ozbiljno, kaže stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić i ističe da ona treba da bude opomena i razlog za ozbiljno promišljanje vlasti u Srbiji.


- Poziv na stvaranje nove države i cepanje granica ne može da prođe bez oružanog sukoba i dok je vreme, a ono polako curi, treba ići na ozbiljnu političku akciju da se takva mogućnost predupredi - kaže Dragišić.


Sukob traje već neko vreme i na relaciji Islamska zajednica BiH - zvaničnici Republike Srpske. Motivisan je predstojećim izborima u IZ BiH, ali suštinski ima mnogo dublju pozadinu iza koje se kriju veoma opasni ciljevi koji podrazumevaju oživljavanje projekta zelena transverzala. Analitičari smatraju da Cerić, napadima na RS i predsednika Milorada Dodika, želi da ojača poziciju svoje struje uoči januarskih izbora u IZ na kojima on, doduše, ne može biti kandidat, ali čini sve da pripremi teren kako bi ga nasledio upravo Zukorlić.

Napisane optužbe

Pre mesec dana Cerić je poslao Predsedništvu BiH i Tužilaštvu BiH pismo u kojem "upozorava" na Dodikovu retoriku i zatražio odgovor tih institucija. Komentarišući to pismo, Dodik je rekao da je u pitanju klasičan "pucanj u prazno".

Nema islamofobije


Sociolog Slobodan Nagradić smatra da je IZ BiH olako i neoprezno posegnula za određenim kvalifikacijama.


- Nema islamfobije u izjavama da, recimo, Mustafa Cerić ne poštuje Ustav BiH ili kad se ukazuje na protivrečnosti. Kad su u pitanju neke poruke Milorada Dodika, važno je reći da iza reči ne ide delo, a posebna priča je slučaj patrijarha Irineja. Od početka se njegova izjava od pre godinu i po gledala kroz posebnu prizmu, iako je i sam patrijarh rekao da je ona nesmotrena nakon čega je usledilo izvinjenje - zaključio je Nagradić.

- Umesto mojim, nadležni organi bi trebalo da se bave izjavama Cerića. On je rekao da je BiH zemlja Bošnjaka i da svi kojima se to ne sviđa mogu da odu iz nje. To je poruka Srbima i Hrvatima da su građani drugog reda i da, ako im se taj položaj ne sviđa, treba da napuste BiH - rekao je Dodik.


Njegov stranački kolega i srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović navode iz tog pisma ocenio je kao "jednu vrstu poziva na rat". Slučajno ili ne, dan nakon te izjave, Rijaset IZ BiH organizovao je pres konferenciju na kojoj je predstavljen izveštaj o stanju islamfobije u BiH i regionu. U tom dokumentu kao glavni islamofobi ocenjeni su Dodik i Radmanović, ali i patrijarh srpski Irinej i još nekoliko srpskih političara iz BiH. Zanimljivo je da se sve događa u vreme ramazanskog posta, što je, kad je upitan za komentar ovog izveštaja, primetio i sam Dodik.


- Nemam ništa protiv islama. Ali, ovde nije problem u islamu, nego na relacijama u BiH. U ovom slučaju, to je Cerić. Ali, mesec je ramazana i to poštujem, pa nije vreme za polemike. Biće prilike za to kad prođe praznik - naveo je predsednik RS.

Zelena transverzala


Član GO SDS-a i poslanik u NSRS Nenad Stevandić ocenjuje da Zukorlić i Cerić ne odustaju od projekta zelena transverzala koji bi svoj kraj imao u BiH, odnosno u Sarajevu. On ističe da, u nameri da ostvare taj projekat, njih ne zanima ništa drugo, a naročito ne interesi drugih zemalja i naroda na Balkanu.


- I zato Srbi moraju da spreme odgovor, a on bi trebalo da se manifestuje kroz stvaranje paralelne matice našeg naroda u RS, odnosno Banjaluci - smatra Stevandić.

 

 

Prvi bošnjački političar


Mustafa Cerić izabran je drugi put za poglavara IZ BiH 2005. godine, kad je dobio drugi mandat na čelu ove verske zajednice. Od tada pa sve do danas traju njegovi stalni uplivi u političke vode, ali i prozivke, uglavnom na račun srpskih političara. O mešanju u političke vode svedoči i činjenica da je IZ pre nekoliko godina spremila predlog promena Ustava BiH, a javna je tajna da nijedan bošnjački član Predsedništva BiH na tu poziciju ne može da dođe bez Cerićevog "blagoslova". Sve to navelo je mnoge u BiH da reisa nazovu prvim bošnjačkim političarem.


Čudne kombinacije


Stručnjak za međunarodne konflikte, profesor Dragan Simeunović ukazuje da poruka Cerića nije dovoljno jasna i deluje da se prelama kroz naočare dnevne politike "s ove i one strane Drine".

Ozbiljne pretnje: Dragan Simeunović


- Ako ima za cilj nacionalnu bošnjačku državu, to bi značilo raspad BiH na tri dela i spajanje srpskog i crnogorskog dela Sandžaka s novostvorenom državom Bošnjaka. Pitanje je da li bi Zapad mogao da proguta takvu kombinaciju, ma od koga dolazila, ali i ne treba ignoristati da Ceriću naruku u eventualnim planovima bošnjačke države ide činjenica da je na tlu bivše Jugoslavije stvoren veliki broj nacionalnih država, pa bi se teško moglo Bošnjacima osporavati pravo na isto - ukazuje Simeunović i dodaje da bi u tom slučaju RS i hrvatski delovi u BiH pravili kombinacije koje ne isključuju pripajanje maticama.


Ipak, kako ističe, takav scenario je u ovom momentu malo verovatan.


- Što se Srbije tiče, ona je već duže vreme spremna na sve vrste kompromisa i verovatno bi se i u ovom slučaju tako ponašala- zaključio je ovaj stručnjak.

Notni greh


Ministar Srđan Srećković ocenio je kao neprihvatljivu fetvu, zakonsku izjavu u islamu da je veselje u kome učestvuju pevači iz drugih kultura greh.


- Srbija je čvrsto opredeljena za dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, a imajući u vidu tragična iskustva iz nedavne prošlosti, iznenađuju ovakvi pokušaji destabilizacije prilika na prostorima bivše Jugoslavije - ističe Srećković.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2011. 12:18
Tadic ne prima platu da bi se pazio Srpskih neprijatelja, on je tu da ponudi dijalog, pruzenu ruku i izvinjenje svakom od njih, da ispuni obaveze prema Hagu i da konacno dodje do Nobelove nagrade za mir
Utorak 23.08.2011. 13:11
Tadicu pusti ti ta upozorenja,znam ja da ces se ti svima izvinjavati! Pazi se ti nas,gradjana Srbije,mi smo besni i nezadovoljni... Samo vas gledamo i posmatramo kako nam unistavate zemlju i poklanjate Kosmet!!! Najveca kazna za njih ce biti kada svako ko je nezadovoljano ne zaokruzi Tadicevu listu na izborima!!! To ce biti pravi revans od naroda!
Utorak 23.08.2011. 13:07
Boki pazi....METAK!.....hvala Slavko.....gde je, gde je????......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online