Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Rusija gura Bosnu u rat?!

Američki "Njuzvik" tvrdi da se Bosna opasno približava krvavom oružanom konfliktu u koji će je "ukrajinskom scenariju" gurnuti Rusija.

EPA/SERGEY DOLZHENKO
Već viđeno: Kijevski Majdan

U tekstu "BiH u ruskom bloku za cepanje", citiraju se navodna saznanja zapadnih obaveštajnih službi da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da preduzme takav korak kako bi sprečio ulazak Bosne u NATO, ali i integraciju BiH u zapadne političke, društvene i ekonomske tokove.

RS kolateralna šteta

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da je zabrana posete ruskih bajkera deo antiruske propagande.
- Mislim da je to jako loša poruka i da se Srpskoj podmeće da bude kolateralna šteta. Ovo je jeftin, ali opasan nivo propagande - zaključio je Perović.

"Eksperti upozoravaju da bi takva dinamika mogla da otvori ukrajinski scenario u srcu Evrope", navodi se u tekstu američkog nedeljnika i u prilog toj tezi navodi da Republika Srpska gomila oružane snage, a pritom dobija i rusku vojnu i taktičku pomoć. O tome navodno svedoči i dokument u koji je američki časopis imao uvid.

"Rusija radi na tome da formira klijentelističku državu unutar BiH, kako bi sprečila da uđe u NATO. Ruske paravojne formacije su već organizovale konflikt u Ukrajini, sa istim ciljem", navodi se u tekstu.

Zapadu odgovara sukob

Dodaje se da zbog toga Moskva podržava paravojne srpske nacionalističke formacije u BiH, uz napomenu da predsednik Srpske Milorad Dodik često ocenjuje Bosnu kao propalu državu, uz stalno zahvaljivanje Rusiji na podršci.

Za tu tezu autori teksta u "Njuzviku" iskoristili su i izjavu nekadašnjeg zamenika pomoćnika američkog sekretara odbrane zaduženog za Rusiju, Ukrajinu, Evroaziju i Balkan, Majkla Karpentera.

- Ako Moskva oseti da je saterana do zida, moći će da izda nalog Dodiku da pokrene referendum o nezavisnosti Republike Srpske - navodi Karpenter.

Sagovornik "Vesti", general Radovan Radinović, ocenjuje da je moguće da dođe do novih oružanih sukoba na tlu Bosne, ali samo zahvaljujući činjenici da Zapadu odgovara da prostor Balkana bude trusno područje.

Zajedničke fotografije

Ogranak ruskih bajkera iz RS ukazao je da se Mektić, dok je bio samo istaknuti član SDS-a, fotografisao sa Noćnim vukovima.
Prema njihovim rečima, to su ranije učinili i Sonja Karadžić-Jovičević, ćerka prvog predsednika RS Radovana Karadžića, ali i dugogodišnji gradonačelnik Sokolca i visoki funkcioner SDS-a, Milovan - Cicko Bjelica.

- Činjenica je da je BiH u ozbiljnim problemima i tamo u svakom trenutku može da se proizvede kriza, ukoliko to neko hoće. Odnosi između dva entiteta su nikakvi, a krovna država ne funkcioniše. Teza da je namera Rusije izazivanje sukoba je samo nastavak antiruske kampanje SAD, koja se trenutno sprovodi i kroz članice EU kao najvernije američke trabante - ocenjuje Radinović.

Tanjug/AP
Milorad Dodik

Volećemo se još više

Istog mišljenja je i nekadašnji ministar policije RS i komandant Specijalnih jedinica MUP-a RS, general Milenko Karišik.

- Ne verujem u to da Rusi na ovom prostoru žele da izazovu krizu, a posebno ne novi rat kako bi nas žrtvovali zarad nekih svojih interesa. Takođe, ni nama više nije do rata, tako da je ta teza o ukrajinskom scenariju zapravo samo nastavak satanizacije Rusije i pokušaja razvijanja antiruskog raspoloženja kod Srba. Ali, to nikada neće proći. Činjenica je da Srbi vole Ruse i da mogu da nam pričaju protiv njih koliko hoće i da izmišljaju šta hoće, ali tako će samo proizvesti kontra efekat, da ih još više volimo - kaže Karišik. 

Tanjug/AP
Uzbuna zbog pušaka

Policija dobra samo goloruka 

"Njuzvik" navodi i da je u srpski entitet za dve godine stiglo više od 4.000 automatskih pušaka, te da je u februaru i sam Dodik priznao da je vlada kupila 2.500 pušaka za lokalnu policiju, iako eksperti tvrde da je to oružje nepotrebno za snage koje imaju oko 5.000 ljudi.

U tekstu se navodi i da postoji uverenje da u BiH ima oko pola miliona komada nelegalnog oružja, koje je preostalo posle ratova devedesetih godina prošlog veka. General Radinović kaže da je netačno da se Republika Srpska naoružava. 

- To je oružje nabavljeno za potrebe policije, jer sa naoružanjem koje je do sada koristila praktično nije bila u stanju da se suprotstavi bilo kakvoj terorističkoj pretnji. Međutim, čini se sve kako bi se nastavilo sa strateškim konceptom satanizacije Rusije i obuzdavanja njenog uticaja u svetu - ocenjuje general Radinović.

youtube.com/Sanela Prašović Gadžo
Opasni motociklisti: Dragan Mektić

Mektić se prepao bajkera

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić u tajnom izveštaju za ćlanove Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH proglasio je ruske bajkere Noćne vukove paravojnom formacijom i dodao ih na listu bezbednosno opasnih organizacija. Ministarstvo bezbednosti BiH označilo je kao pretnju po BiH i Ravnogorski pokret, vojvodu Slavka Aleksića, udruženja RS čast otadžbine, iz Beograda, Veterane Republike Srpske, kao i radikalne selafiste.

Noćnim vukovima iz Srbije i Rusije zvanično je zabranjen ulazak u BiH, a ogranak iz RS najavio je da će zbog laži i svakodnevnog blaćenja ugleda njihovog kluba podneti tužbu protiv Mektića. Članovi ogranka Noćnih vukova iz Republike Srpske kažu da nisu učestvovali ni u jednom incidentu, da niko od njih nema nijednu krivičnu prijavu, da među njima ima i bivših boraca Vojske RS, te da se ovim samo pokušava skrenuti pažnja sa stvarnih bezbednosnih problema u BiH. 

Vođa Noćnih vukova u Srbiji, Saša Savić izjavio je da ne razume zašto im je zabranjen ulazak u BiH.On je kao mogući razlog naveo američku i NATO propagandu uoči predsedničkih izbora u Rusiji.

- Moguće je da smo mi ispali kolateralna šteta da bi napali Vladimira Putina i uzgred naručili autoritet i ugled predsednika Dodika - rekao je Savić. 

A. Čukić
Profesor Zoran Dragišić

Dodik preblizu Moskvi

Profesor na Fakultetu bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić smatra da je ključan problem preveliko vezivanje Republike Srpske za Rusiju.

- Ukoliko Dodik nastavi da sledi rusku politiku ona će se u svakom slučaju degradirati. A to, da li Rusi imaju takve ili slične planove pokazalo se i u Crnoj Gori i Makedoniji. Dakle, siguran sam da imaju i ideju o pravljenju ukrajinskog scenarija u Bosni. Činjenica je da i te kako deluju u ovom delu Evrope i da je to njihovo delovanje veoma maligno.Samo je pitanje da li će se rukovodstvo RS voditi interesima srpskog ili ruskog naroda - ocenjuje Dragišić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online