Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 27.06.2011.
03:29
Beta A

Nezavisnost RS nije u interesu Srbije

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server izjavio je da proglašenje nezavisnosti Republike Srpske ne bi bilo u interesu Srbije.

Danijel Server
 

Ako bi predsednik Boris Tadić to podržao, morao bi da odustane od ulaska Srbije u Evropsku uniju, a ako bi se suprotstavio, izgubio bi izbore, ocenio je Server u intervjuu za list "Danas".


Taj predavač na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins u SAD, rekao je da je zvanična poseta Tadića Sarajevu, najavljena za 6. jul, olakšana hapšenjem Ratka Mladića.


"Srbija, dok glasno insistira na podršci jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, u praksi je fokusirana na podržavanje Republike Srpske i Milorada Dodika u njegovom zahtevu za maksimalnom autonomijom. Ali, Beograd neće želeti da Dodik ide u pravcu nezavisnosti, jer to bi stavilo Borisa Tadića u tešku poziciju - priznavanje RS i ujedno odustajanje od nade za skoriji ulazak u EU, ili nepriznavanje i odustajanje od nade za reizbor na predstojećim izborima u Srbiji", rekao je Server.


Server je rekao da Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u BiH, mora biti izmenjen u skladu s preporukama Evropskog suda za ljudska prava u pogledu diskriminatornih odredbi.


"Nadam se da će Dejtonski sporazum biti izmenjen tako da omogući vlastima u Sarajevu sve nadležnosti neophodne u pregovorima za priključenje EU", rekao je on.


Prema Serveru, Dodik će učiniti sve da da EU u procesu integracija direktno pregovara s Republikom Srpskom, ali to Brisel ne bi smeo da dozvoli, već da treba da stavi do znanja da se Uniji priključuje država, a ne entitet.


"Brisel bi morao da se opameti u vezi s tim i jasno stavi do znanja da je vlada u Sarajevu ta koja se priključuje EU, a ne Federacija ili Republika Srpska. Ako Brisel u tome ne uspe, to bi moglo da prouzrokuje raspad Bosne, što verovatno ne bi bio miran proces. Povrh toga, ishod ne bi bio onakav kakav bi Zagreb i Beograd želeli", upozorio je Server.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.06.2011. 03:58
Nezavisnost RS je u interesu naroda RS. Na silu drze malu Jugoslaviju,istovremeno sva ovlascanja o sudbini BiH daju u ruke bosanskih muslimana koji su manjina u BiH u odnosu na srbe i hrvate.Boris Tadic moze u svoje ime da odlucuje,ali narod je ipak taj koji ce na kraju odluciti. Amerika silom namece svoja resenja,ali nece ni oni do veka. Priznali srbi RS ili ne,to nema nikakve veze sa ulaskom u clanstvo fasisticke EU koja je jasno i glasno rekla da Srbija nece biti clan dok ne prizna nezavisnost nasilno otetog Kosova,pa cak i da Srbija prizna,opet ce se naci nove ucene sve dok se Srbija ne rasparca.EU,ta tvorevina zla ionako se trese,pitanje je vremena kada ce se raspasti.
Ponedeljak 27.06.2011. 05:31
Daj Boze da se jednog dana Srbija i Republika Srpska ujedine!
Ponedeljak 27.06.2011. 04:03
hej govedo americka otkud ti znas sta je u nasem interesu? pa vi zaista mislite da ste najpametniji. alo bre okanite se srba vreme je . ako vam toliko fale srbi noda uzmite tadica i ostalu bagru koja je sada na vlasti pa njima lecite svoje komlekse. ja se iskreno nadam da ce dodik uspeti da se odvoji od balija svidjalo se to tadicu ili ne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online