Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 22.12.2015.
13:23
Srna A

"Moramo sačuvati Srpsku i po cenu sukoba"

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić ocenio je da Srpska mora biti spremna politički, pravno i ekonomski kako bi odbranila svoje vitalne interese. Kesić je napomenuo da zapadne sile, na čelu sa SAD, odavno žele "jedinstvenu BiH" i da je priča o reviziji Dejtonskog sporazuma "stara tema", ali da je, za razliku od prethodnog perioda, sada u BiH "otvorena mogućnost za saradnju po ovom pitanju sa pojedinim srpskim predstavnicima".

youtube.com/SerbianInstituteTV
Zabrinut za sudbinu Republike Srpske: Obrad Kesić

- One stranke koje su bila najviše nacionalističke - postaju mundijalističke. Ispostavilo se da su te stranke za veću saradnju od onih koje su ranije bile umerene - rekao je Kesić za "Sputnjik".

Srbi pretnja po opstanak RS

Kesić je ocenio da "najoštrije nacionalističko krilo koje je nekada bilo vezano za SDS" sada koristi iste argumente protiv Srpske kao zvanično Sarajevo.

Opstanak

Ako želimo da sačuvamo RS i odbranimo nacionalne interese, onda moramo da uđemo i u sukobe oko vitalnih interesa. Sukobi ne znače rat. Ali moramo da budemo spremni i za to, ako neko krene nasilno da rešava ovo pitanje.

- Nema više sukoba gde Bošnjaci napadaju na politiku Republike Srpske već to rade Srbi koristeći njihovu terminologiju i retoriku. Oni zagovaraju jaku centralizovanu državu na štetu entiteta. Tvrde i da državne institucije BiH imaju pravo da preuzmu ingerencije nad institucijama entiteta ako je u pitanju kriminal, korupcija i borba protiv terorizma. To su teze koje su ranije postavljali Bošnjaci i međunarodna zajednica. Danas to govore Srbi - kaže Kesić.

On je ocenio da iza takvog ponašanja dela srpske opozicije stoji borba za vlast i mišljenje da cilj opravdava sredstvo.

- Pa čak i da se uništava i dovodi u pitanje legitimitet Srpske da bi se došlo do vlasti. Rekao bih da je ovo do sada najopasniji momenat za Srpsku, jer napadi ne dolaze od Bošnjaka, pa čak ni od kancelarije visokog predstavnika, na to smo već navikli, već od Srba koji su legitimno izabrani i koji imaju funkcije u zajedničkim institucijama BiH - naglasio je Kesić.

Šta visoki predstavnik može, a šta ne?

Kada je reč o odluci Srpske da prekine saradnju sa pravosudnim institucijama u Sarajevu i eventualnoj mogućnosti da visoki predstavnik "potegne" takozvana bonska ovlašćenja, Kesić je istakao da bi voleo da visoki predstavnik to uradi pa da se vidi da li ima ovlašćenja ili ih nema.

- Ja tvrdim da ih nema! Visoki predstavnik može da pokuša da nekoga smeni sa funkcije, ali vlast u Srpskoj to neće prihvatiti. Pitanje je ko bi na silu to mogao da uradi? Moguće je da to budu, nažalost, Srbi koji kroz institucije BiH vide da imaju ovlašćenje da implementiraju odluke visokog predstavnika. Mislim da je to jedina ozbiljna pretnja Republici Srpskoj, jer te političke stranke veruju da tako mogu da dođu na vlast. To je sukob ideja i zato se plašim za budućnost Republike Srpske - rekao je Kesić.

On je naveo da opozicija u Srpskoj smatra da Srbi sada nisu u poziciji da se izbore za svoje nacionalne interese, zbog čega treba čekati bolje vreme i sada biti pasivan i prihvatati sve što se traži.

- Popuštanje je, po njima, najpametnija politika, jer ako to ne uradimo potrošićemo svu snagu na uzaludnu borbu - kaže Kesić.

On je istakao da druga ideja, koju zastupa predsednik Srpske Milorad Dodik, kaže da - ako se žele sačuvati Republika Srpska i odbraniti nacionalni interesi - onda se mora ući i u sukobe oko vitalnih interesa.

Moćni prijatelji Srpske i Srbije

Kada je reč o odnosima Srpske sa Rusijom u kontekstu napada na predsjednika Srpske Milorada Dodika, Kesić je ocenio da nije "sve tako crno" što se tiče međunarodnog položaja Republike Srpske.

- Nije tačno da smo mi kao Srbi bilo u Srbiji, bilo u Srpskoj izolovani. Srbi se u percepciji nalaze u predvođenju jednog novog talasa, koji govori da smo bliski sa Rusijom i da imamo jake odnose sa Moskvom. Za Srbe to je dobro. Zato što je percepcija takva da smo njihovi prijatelji - rekao je Kesić.

On je napomenuo da se rezultat toga video u Savjetu bezbednosti UN kada je bilo glasanje o rezoluciji o Srebrenici.

- Tu akciju je pokrenuo predsednik Dodik, koji je tražio od Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije, da se Rusija uključi i blokira tu rezoluciju. Tek kasnije smo čuli i glasove iz Srbije sa visokih nivoa u tom zahtevu. To je pokazalo da Srbija i Srpska imaju moćne prijatelje - zaključio je Kesić.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.12.2015. 17:23
Imperija haosa, kao što je ovu fizički neuhvatljivu ali svuda prisutnu i još uvek vrlo uticajnu geopolitičku pojavu nazvao Pepe Eskobar – sada to zasigurno možemo konstatovati – primila je poruku prošlogodišnjeg nezadovoljavajućeg bilansa operacije rušenja Republike Srpske. (Nota bene: u pitanju je „nezadovoljavajući bilans“, a ne, kako su neki visokopozicionirani diletantni u RS donedavno mislili – trajni neuspeh.) Bez obzira na ishod, standardni scenario „obojene revolucije“, primenjen prošle godine uz pomoć angažovanih lokalnih snaga, jeste u određenoj meri postavio pozornicu za sledeći čin, uigravanjem prevratničkog jezgra, produbljivanjem društvene podeljenosti i dezorijentacije i opštim – mada za sada još uvek ne odlučujućim – slabljenjem odbrambenih kapaciteta Republike Srpske. Ali u narednom periodu prelazi se na hibridnu varijantu, koju znalački prikazuje Endrju Koribko. Njegova studija koja otvara oči Hybrid Wars: The Indirect Adaptive Approach to Regime Changeverovatno će ostati nezapažena kod onih kojima bi najviše mogla da posluži. Između ostalog, to je i zbog banalnog razloga što je napisana na jeziku kojim oni ne vladaju, a oni, jadni, uprkos projektovanom tromilijardnom državnom budžetu, nemaju sredstava da je prevedu na srpski i tako utuve njene korisne lekcije. Novi obrt događaja i značajno proširivanje palete pritisaka na Republiku Srpsku potvrđuju zaključak da se prelazi na kvalitativno nov stadijum kampanje sa ciljem njenog rušenja kao faktora koji se ne uklapa u projektovani imperijalni poredak na Balkanu i zatim „pripitomljavanja“ struktura koje bi na njenim institucionalnim ruševinama eventualno preostale. (Bringing to heel je omiljeni tehnički izraz, pozajmljen iz profesionalnog rečnika trenera pasa, kojim se u ovom kontekstu – ne preterano laskavo prema ciljnoj grupi svojih operacija – zapadni specijalisti služe u internom diskursu.)
Utorak 22.12.2015. 17:23
Dovoljno je navesti samo nekoliko bizarnosti koje potkrepljuju ovakav zaključak. Pre svega, uprkos stečenom jasnom uvidu u ulogu i značaj lažnih „nevladinih organizacija“ u pripremi i pokušaju izvođenja obojenog prevrata tokom 2014. godine, predlog Vlade RS za usvajanje potpuno normalnog zakona, prepisanog iz zakonodavstva SAD, kojim bi se regulisala njihova delatnost – nije prošao. To se nije dogodilo toliko zahvaljujući opstrukciji opozicije, koliko usled neobjašnjive nekooperativnosti poslanika iz sopstvenih redova. Možda još zloslutnije od toga, dragoceni meseci posle uslovnog izbornog uspeha u oktobru prošle godine nisu bili iskorišćeni za jačanje odbranbenih bedema. Straćeni su u naivnim pokušajima postizanja nemogućeg rapprochement-a sa stranim geopolitičkim protivnicima kojima politička logika neumitno diktira vođenje nepromenjivog kursa na uništenje Republike Srpske i Dejtonskog ustrojstva BiH. Diskretno ali primetno udaljavanje od Rusije, poigravanje zamenjivanjem ponuđenog povoljnog ruskog kredita lihvarskim zajmovima MMF, sa svim omčama koje to implicira, nerazmišljanje o povoljnostima koje bi se mogle dobiti obraćanjem novoosnovanoj razvojnoj banci BRIKS i nezgrapni pokušaji dodvorivanja modifikovanjem zvaničnog stava u vezi sa Srebrenicom – samo je nekoliko primera. Kao da je u Banjaluci neko bukvalno primio srcu naoko primamljivo zvučeću izjavu zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Hojta Brajana Jia prošle godine da je dijalog sa do tada izopštenim rukovodstvom RS ipak moguć – ukoliko bi se prvo „dokazala njegova spremnost da se konstruktivno ponaša“. U opštoj atmosferi nesnalaženja i strategijske paralize, jedna od malobrojnih trezvenih (i zaista konstruktivnih) reakcija potiče iz kabineta ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. „Postupanje Sipe u Novom Gradu je neprimjereno i grubo kršenje međupolicijske saradnje“, izjavio je Lukač profesionalno suvim ali nedvosmislenim jezikom, „i zbog toga nećemo odgovarati na njihove akte i postupati po njihovim zahtjevima“. Pritom je znakovito napomenuo da pripadnici MUP Srpske ubuduće mogu koristiti i oružje ukoliko bude upotrebljeno protiv njih. Bez nategnutih paralela, zar po intonaciji ovo bar ugrubo ne podseća na Putinovo upozorenje pre neki dan da bi rakete sa ruskih podmornica u Mediteranu, ispaljene na položaje terorista u Siriji, mogli biti opremljene i nuklearnim bojevim glavama, ali da se nada da se za to neće ukazati potreba? Oh da, Lukač je naglasio još i to da bi u narednom periodu u MUP-u Republike Srpske trebalo da bude zaposleno 400 mladih ljudi, diplomaca Više škole unutrašnjih poslova, kao i da se na opremanju policije radi duže vreme. Ovo je vrsta konstruktivnog odgovora koji teško da bi se dopao Hojtu Brajanu Jiu ili da bi ga oraspoložio. Ali, ako treba da se bira između bezbednosti i opstanka Republike Srpske i ugodnog dijaloga sa njime, izbor je jasan.
Utorak 22.12.2015. 17:23
Vesnik tog novog stadijuma je, ipak ne tako „tajni“, „Plan za rušenje Dodika“, koji je nedavno objavila ruska informativna agencija Sputnjik. Bez obzira na neke sadržaje koji deluju pomalo senzacionalistički i očigledno odsustvo naučne aparature (što će verovatno nekim pedantnim analitičarima zasmetati), najupečatljivija karakteristika ovog plana je koliko – u svetlu dosadašnjih terenskih iskustava sa više lokaliteta – deluje verodostojno i bez opsežnije propratne dokumentacije. Proširenje spektra dejstava ogleda se u uvođenju nekoliko novih elemenata koji su, po sveukupnom učinku, nesumnjivo upereni na mnogo više od prostog smenjivanja vrhuške u Republici Srpskoj mada je to i dalje jedan od ključnih ciljeva i sastavni deo operacije. To potvrđuju nove vrste provokacija, koje se gomilaju ne samo u RS nego širom BiH. Nedvosmisleno teroristički napadi ili pokušaji, kao u Mostaru, Zvorniku i Janji, ubistvo vojnika u Rajlovcu, ciljano produbljivanje nepoverenja i straha među etničkim zajednicama nedavnim vehabijskim pretnjama da za Novu godinu u RS predstoji seča najmanje „četrdeset srpskih glava“, u stilu koji nosi prepoznatljiv potpis određenih aktera u Siriji, pretnje kobnim posledicama ukoliko se održi referendum o neustavno nametnutom centralnom pravosudnom sistemu BiH, sve učestalije pretnje korišćenjem nepostojećih „Bonskih ovlašćenja“ kako bi se u BiH osujetilo ponovno uspostavljanje dejtonskog ustavnog poretka, osporavanje pomoću presude Vrhovnog suda BiH legalnosti proslave Dana republike 9. januara (donesene uz podršku stranih sudija), najzad, upad pripadnika SIPA (State Investigation and Protection Agency – Državna agencija za istrage i zaštitu, tajna policija BiH) u sedište MUP Republike Srpske i opštine u Novom Gradu i fizičko preuzimanje kontrole nad njima – sve su to „laste novog proleća“, koje je u pripremi za Republiku Srpsku, a koje će nositi izrazito političke konotacije, nezavisno od redovnog smenjivanja godišnjih doba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online