Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 13.06.2011.
13:34
Vestionline A

"Mladić imao svoje obezbeđenje, nije ga krila vojska"

Vojna istraga pokazala je da Vojska Srbije i Vojno-bezbednosna agencija proteklih godina nisu skrivale haškog optuženika Ratka Mladića, izjavio je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Ministar odbrane Srbije: Dragan Šutanovac
 

"Konačna informacija o vezama između Ratka Mladića i tadašnje Vojske Jugoslavije uskoro će biti završena i imaćemo konačan stav naše agencije po pitanju toga kako je penzionisan, gde se krio i sa kim je bio u kontaktu vezano za Vojsku Republike Srbije", rekao je Šutanovac u intervjuu za "Slobodnu Evropu".

Špekulacije da je hapšenje Ratka Mladića inscenirano i dalje je top tema u domaćim, hrvatskim i svetskim medijima, a varijante su raznovrsne i međusobno nepodudarne.

Ministar je precizirao da je reč o "unutrašnjoj istrazi u okviru Ministarstva odbrane".

"Vodi je Vojno-bezbednosna agencija. To je prikupljanje informacija koje su nam dostupne i koje će biti vrlo relevantne. Zaista nemamo razloga da bilo šta od toga skrivamo", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, svi oni koji su u godinama optuživali Vojsku Srbije da je učestvovala u skrivanju biće jako razočarani jer to nije istina.

"Od prvoga dana sam se trudio da dokažem da se u Vojsci Srbije ili Ministarstvu odbrane ne troši nijedan dinar budžetskih sredstava da neko štiti Mladića i mislim da će taj izveštaj to i pokazati, a onda ćemo videti, kada se napravi celokupan izveštaj, gde se taj čovek zaista kretao i kako je završio u tom selu u Vojvodini", dodao je ministar.

Upitan da li istraga seže i do 2002. godine, odnosno period kada je postojala Vojska Jugoslavije, ministar je odgovorio da očekuje da se ta stvar demistifikuje, a da je njegovo lično ubeđenje da "služba u tome ni na koji način nije učestvovala, niti da su učestvovali neki organizovani segmenti bilo koje službe".

Na pitanje da li, ako se kaže da se Mladić konkretno skrivao u Stragarima i još nekim drugim vojnim objektima, to znači da mu je pomogao neko iz Vojske, Šutanovac je rekao:

"Ja sada ne bih da vršimo tu analizu, ali mi bi morali odvojeno da posmatramo onaj vremenski termin u kome nije postojala obavezna saradnje sa Haškim tribunalom i termin kada je postojala obaveza sa Haškim tribunalom".

Ono što se zna, rekao je ministar, u momentima kada je Mladić došao u Srbiju, imao je određni odred koji ga je obezbeđivao.

"Kasnije se taj odred polako rasformirao kako je, pretpostavljam, nestajalo novca i uticaja. On je ostajao bez jednog po jednog i na kraju je on ostao sam. Činjenica je da je čovek koji je zatečen u Lazarevu, bleda senka onog generala kojeg gledamo na televizijama", smatra Šutamovac.

Na pitanje da li ima novih informacija u vezi sa slučajem Topčider i stradanjem dvojice vojnika, Šutanovac je odgovorio:

"Taj je slučaj na Sudu i ja ne komentarišem suđenja. Ako pogledamo da se zbog tog vremenskog perioda, u kome su neki jataci štitili Mladića, sudi određenim ljudima sa idejom da je on bio negde drugde u to vreme, znači da nije moguće da je bio na dva mesta", rekao je šutanovac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.06.2011. 13:39
Ovaj se ponosi sto vojska nije cuvala svog Generala. Kakva vojska,takav ministar,sve lazno.
Ponedeljak 13.06.2011. 13:44
kad malo bolje razmislim dođem do zaključka da ovdje neko debelo laže.prvo što mi pada na pamet što se karadžič "krio"u srbiji kad fenomenalno govori engleski ? ja bi se krio u engleskoj.a boga mi i sa mladičem je sve ekstremno prozirno možda lud narod i popase priču koja ne pije vodu.
Ponedeljak 13.06.2011. 14:28
Шта овај прича?Што не каже колика му је имовина.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online