Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.09.2013.
17:53
Beta A

Milovanović: Mladić upozoravao na genocid

Svedočeći na suđenju Ratku Mladiću Tribunalom u Hagu, Manojlo Milovanović - njegov najbliži saradnik tokom rata BiH 1992-95, potvrdio je da je Mladić u proleće 1992. upozorio Skupštinu Republike Srpske da bi proklamovani cilj - razdvajanja naroda u BiH, bio "genocid".

Skupština srpskog naroda u BiH je, na sednici 12. maja 1992. u Banja Luci odlučila da formira Vojsku RS za čijeg je komandanta postavila Mladića, a Milovanovića za njegovog zamenika. Na poziv tužioca Dermota Gruma, Milovanović je iz zapisnika
sa sednice pročitao Mladićeve reči:

"Prema tome, mi ne možemo očistiti, niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu... Pa, to je... to neće... Ja ne znam kako će gospodin (Radovan) Karadžić i gospodin (Momčilo) Krajišnik objasniti svetu. To je, ljudi, genocid!".

Bio protiv ''čišćenja Muslimana'': Ratko Mladić

Svedok Milovanović izjavio je da nije prisustvovao tom skupštinskom zasedanju, ali da mu je general Milan Gvero preneo da je Mladić tim rečima reagovao na zalaganje tadašnjeg ministra zdravlja RS Dragana Kalinića da se "raščišti" s muslimanskim narodom kojeg je proglasio za "neprijatelja s kojim nema suživota".

"General Mladić upozorio je sve prisutne da to što zastupa Kalinić, koga su podržavali još neki poslanici, da je to genocid i da je to zabranjeno", preneo je Milovanović.

Po optužnici i dokumentima RS, Skupstina je na zasedanju 12. maja 1992. godine, kao sveobuhvatni ratni cilj, utvrdila razdvajanje bosanskih Srba od Muslimana i Hrvata. Skupština RS se na tom zasedanju, "opredelila za ratnu opciju", kazao
je Milovanović, opisujući sastanak jezgra budućeg Glavnog štaba VRS, održan uoči skupštinske sednice.

"Mi smo tada, te večeri, samo pretpostavljali da će general Mladić biti imenovan od strane Skupštine za komandanta Glavnog štaba. Znali smo da taj Glavni štab nema ništa od doktrinarnih dokumenata za vođenje rata, ako se Skupština opredeli za ratnu opciju, što je sutradan i urađeno", rekao je svedok.

Te večeri Mladić je Milovanoviću rekao da je rat u BiH "izgleda neizbežan" i da su oko Sarajeva - gde su muslimanske snage napadale JNA u povlačenju - "već uokvirene teritorije" buduće RS.

"Po rečima generala Mladića, Srpska demokratska stranka podelila je oružje vojnim obveznicima Srbima i tada smo imali 85.000-90.000 ljudi pod oružjem... koje treba uobličiti u vojne jedinice", izjavio je Milovanović.

Naznačio je da su pod oružjem bili pripadnici Teritorijalne odbrane "u rubnim područjima tadašnje Srpske Republike BiH". General Milovanović potvrdio je da je Predsedništvo RS "imalo ulogu vrhovnog komandanta", dok za vrhovnog komandanta nije imenovan predsednik RS Radovan Karadžić.

Mladić nikada nije bio član Vrhovne komande, napomenuo je svedok.

"Glavni štab sprovodio je njihova naređenja", naglasio je Milovanović, uz opasku da je "rat suviše ozbiljna stvar da bi ga vodili generali, nego ga vode političari, a generali su izvršioci". Za vrhovnog komandanta Karadžića i komandanta VRS Mladića, Milovanović je kazao da su mogli dati naređenje "bilo kome" u
vojsci, uz međusobno obaveštavanje.

Opisujući svoj odnos s Mladićem, Milovanović je rekao: "Jednom sam ga pitao gde baš mene nađe za zamenika, a on je rekao: 'Ja palim na prvu (brzinu), ti na treću, a, kao tenkista, i sam znaš da se drugom najbolje vozi'. Rekao je i da smo nas dva 'dva tela, a jedna duša'".

Mladić (70) je, između ostalog, optužen za ratni zločin u Srebrenici i progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 18:41
Nije Mladic kriv sto su se poturice slizale opet sa ustasama,a ako su sa ustasama ispada da su Kalinic i svi koji misle kao onu pravu Sa balijama nema suzivot!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online