Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.03.2011.
08:46
Press A

Pet dana slavio ispraćaj, pa mu javili da je greškom pozvan u vojsku

Oko sedamdeset regruta iz Novog Sada dobilo je pozive za služenje vojnog roka u martovskoj klasi, a onda im je u poslednjem trenutku javljeno da su prekobrojni, iako su neki od njih organizovali čak i ispraćaje!

Deda Đorđije ljut na Vojsku Srbije

Opšti haos nastao je jer su regruti, pošto su dobili uredne pozive, odložili sve druge obaveze, napravili nove planove, a neki pravili i višednevne proslave s rodbinom i prijateljima. Naknadno im je javljeno da je došlo do greške i da će novu šansu za vojsku čekati u septembarskom roku.


"Ovo je nečuveno! Moj unuk se prijavio dobrovoljno za vojsku, dobio je poziv za regrutaciju, prijavio se i proglašen je sposobnim. Dobio je poziv i rečeno mu je u koje mesto treba da se javi, a onda su nas obavestili da je u pitanju greška!", ogorčen je Đorđije S, koji je iz Crne Gore došao da isprati unuka N. S. u vojsku.

On priča da je mladić dobio poziv za regrutaciju 8. februara, a trebalo je da se javi na prijem poziva i putnih troškova 21. februara. Prema planu, 1. marta je trebalo da se javi u kasarnu u Somboru.


"Prvo smo napravili veselje povodom ispraćaja 19. i 20. februara u Crnoj Gori. Došao je njegov drugi deda iz Švajcarske, koji ga je častio novcem i obećao mu pet godina besplatnog letovanja pod uslovom da mu pošalje sliku u uniformi srpske vojske i razglednicu iz Sombora. Onda je napravio trodnevni ispraćaj u Novom Sadu. Došla je rodbina iz Nemačke, Švajcarske, Bosne i Crne Gore, zakupili smo restoran, rezervisali muziku... A onda - ćorak! Sada treba ljudima koji su častili vojnika da vratimo pare. Ili možda da kupi uniformu Vojske Srbije, da je obuče i fotografiše se. Ma, ovo je bruka i za nas i za Vojsku Srbije", očajan je Đorđije S.

U odeljenju za odnose s javnošću Ministarstva odbrane kažu da je u pitanju greška službenika u Vojnom odseku u Novom Sadu. Kako navode, u martovskom roku planirano je da se 500 kandidata uputi u centre za obuku za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, a na javnom konkursu prijavilo se 1.185 kandidata.

"Posle obavljenih lekarskih pregleda centri Ministarstva odbrane utvrdili su rang-listu prijavljenih kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, nakon čega su pozivali kandidate radi sklapanja ugovora i upućivanja u centre za obuku Vojske Srbije. U centre za obuku upućen je 501 kandidat", objašnjavaju u Ministarstvu.


Oni dalje navode da je praksa da se za dobrovoljno služenje vojnog roka pozivaju samo osobe koje su izabrane na osnovu rang-liste i Plana za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka.

"Nažalost, previdom vojnog službenika u Centru Ministarstva odbrane 'Novi Sad' greškom je saopšteno svim kandidatima sposobnim za vojnu službu da će biti upućeni na dobrovoljno služenje vojnog roka u martovskoj klasi ove godine. Oni koji sada nisu upućeni u vojsku biće prioritetno razmatrani za upućivanje u septembarskom roku", navodi se u obrazloženju Ministarstva odbrane.  

POVEZANE VESTI

Utorak 15.03.2011. 19:00
Izvinite, a koja martovska klasa, kada je sluzenje vojnog roka ukinuto jos 2010 godine???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online