Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.09.2018.
10:10
Vestionline, Tanjug A

"Budućnost naše vojske je obavezni vojni rok"

Uvođenje obaveznog vojnog roka je rezultat potrebe da se obezbedi model za funkcionisanje vojske na dugoročnom planu i neophodnost u uslovima vojne neutralnosti.

A. Čukić
Vojska Srbije (Foto: Arhiva)

To je izjavio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

- Napominjem da vraćanje obaveze vojnog roka nije nešto što se može sprovesti preko noći. Do konačne odluke po tom pitanju nastavljamo s modelom dobrovoljnog služenja vojnog roka, reč je o četiri uputna roka tokom godine - rekao je Mojsilović za "Politiku" od nedelje. 

Većina njih, kako je dodao, želi da se zaposli u vojsci. 

- Kao sistem, vojska mora da prati ekonomski napredak Srbije, moramo biti primamljiv poslodavac za mlade i obrazovane ljude - rekao je Mojsilović. 

On je rekao da Srbija ima dovoljno i aktivnih vojnika i vojnih obveznika, ali da rezervni sastav vremenom opada. 

- Moramo uzeti u obzir da se s protokom godina rezervna komponenta vojske, a ovde govorim o onima koji su služili vojsku, kruni. Ako ne nađemo način da širi sloj građana obučimo za odbranu zemlje, za izvesno vreme možemo doći u situaciju da nećemo imati dovoljno veliki obučeni rezervni sastav - rekao je Mojsilović. 

Dodao je da se vojska u skladu s mogućnostima trudi da vojne obveznike koji su već obučavani za određene specijalnosti poziva na vežbe kako bi osvežili svoja znanja i upoznali ih s novim naoružanjem i opremom. 

Kada je reč o transporeterima "lazar 3", Mojsilović kaže da je njihovo uvođenje pitanje dana, kao i da očekuje da samohodne haubice "nora B-52" budu uvedene u vojsku do kraja godine. Takođe je najavio da će Srbija uskoro dobiti 30 tenkova T-72 iz ruske donacije. 

Na pitanje da li će da li će i kada biti vraćen radar na Kopaoniku, Mojsilović je izrazio uverenje da će se sa zapadnim partnerima naći "zajednički jezik i interes" i da će radar u dogledno vreme ponovo biti instaliran na toj planini. 

Načelnik Generalštaba VS najavio je i da će se povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, sredinom novembra na više lokacija širom Srbije održati vežba Kopnene vojske, vazduhoplovstva i Rečne flotile, na kojoj će učestvovati oko 2.000 vojnika. 

- Vojska Srbije je, kao što je to bila u Prvom svetskom ratu, spremna da u slučaju potrebe odgovori na savremene izazove i mi ćemo to predstojećom vežbom pokazati - zaključio je Mojsilović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online