Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.01.2011.
14:17
D. N. Petrović - R. Lončar - Vesti A

Svetosavlje bez religijske prisile

Verski visokodostojnici drugih konfesija u Srbiji ne podržavaju poziv muftije Muamera Zukorlića na bojkot obeležavanja školske slave Svetog Save na Sandžaku, niti njegov stav da su muslimanska deca time podvrgnuta "asimilaciji i pokrštavanju".

Deca se raduju prazniku
 

Rabin Isak Asiel kaže da jevrejska zajednica u Srbiji školskoj svetosavskoj proslavi "ne pridaje religijski značaj, jer ga u toj manifestaciji i nema". Sličnog su mišljenja i verski predstavnici rimokatolika i protestanata. Zukorlića ne podržava ni vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije reis-ul-ulema Adem Zilkić.


- Mi to doživljavamo kao građansku priredbu u čast prosvetitelja koji je opismenio većinski narod u sredini gde živi i naša zajednica. S obzirom na to da u svetosavskim svečanostima nema religijske prisile i da je poruka priredbe prosvetiteljskog karaktera, nama je manifestacija sasvim prihvatljiva - pojasnio je za "Vesti" rabin Asiel.


Generalni vikar Beogradske nadbiskupije fra Leopold Rohmes istakao je da "rimokatolici pozdravljaju sve što Boga slavi", ako pritom drugima "ne nameće svoju veroispovest".
 

- Svako ima pravo, posebno svog velikog svetitelja da slavi i mi nemamo ništa protiv. Ovo je većinski pravoslavna zemlja i mi to poštujemo. Takođe za uvažavanje je pobožnost i poštovanje prema svetitelju koji se u državnim školama u Srbiji slavi kao prosvetitelj - rekao je za "Vesti" fra Rohmes.
 

Kao karikatura


- Poziv muftije Zukorlića neće imati značajnijeg efekta, isto kao što nije imao ni poziv da se posle objavljivanja njegove karikature bojkotuje "Blic" u Sandžaku, zbog opasne politike koju vodi, muftija gubi pristalice u Sandžaku - ističe Aida Ćorović.

Evangelistički slovački biskup Samuel Vrbovski rekao nam je da vernici ove protestantske crkve poštuju školsku slavu Svetog Savu i da njihova deca sa svojim veroučiteljima proslavama prisustvuju i u njima učestvuju.

Biskup smatra da je "jako dobro da deca različitih veroispovesti stiču saznanja o velikanima drugih naroda u sredinama gde žive" i da "to ne predstavlja ni asimilaciju ni pokrštavanje", jer "niko nikoga ne sprečava da neguje svoj identitet i Bogu se moli pod svodovima svojih bogomolja".


Dok muftija poziva na bojkot proslave Svetog Save, u školama kažu da su pripremili tradicionalne programe u kojima nema ničega verskog.


- Dosad nismo imali primedaba roditelja niti bojkota, videćemo kako će biti danas - kaže Dejan Kulundžić, direktor najveće novopazarske Osnovne škole Bratstvo.


Predsednica NVO-a Urban-in Aida Ćorović smatra da muftijin poziv na bojkot Svetoga Save vodi u nove sukobe i da njegova ratnohuškačka politika i jeftina retorika najviše štete nanosi Bošnjacima u Sandžaku.
 

Zovu ministra na tribinu


Bošnjačka kulturna-zajednica muftije Zukorlića pozvala je ministra prosvete Žarka Obradovića da na Svetoga Savu dođe u Novi Pazar i u Mešihatu Islamske zajednice Sandžaka učestvuje na tribini o"nametanju školske slave Sveti Sava bošnjačkoj deci"
- Pozivam vas da objasnite roditeljima i njihovoj deci na koji način svetosavlje, kao izrazito pravoslavni blagdan, ima veze sa bošnjačkom tradicijom, kulturom, verom i običajima - ističe se u pismu.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.01.2011. 14:56
У Србији је очигледно да сви имају веће право него већински српски народ, о наметању светосавља говоре само они који хоће да одвоје дијелове Србије, сјетимо се како су шиптари почели са оптужбама на рачун Београда!
Sreda 26.01.2011. 16:02
Kakav bre Obradovic. Trebao bi Seselj da im dodje na tribinu on ih zna iz Sarajeva. Neka ga ukljuce preko video linka ako ne moze da dodje.
Četvrtak 27.01.2011. 10:10
Na Zukorliceve opaske ne vredi trositi reci jer ih on ne bi razumeo,samo jednu kratku,narodnu:Pas zalaja ali karavan nastavi svojim putem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online