Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.08.2015.
18:16
Tanjug A

Bošnjaci besni: Poziv da se izjasnimo kao Turci je otvorena provokacija

Jedan poziv, upućen nedavno putem pojedinih novopazarskih medija i portala da se građani tog dela Srbije izjasne kao Turci, napravio je pravu pometnju u najvećem sandžačkom gradu, a predsednik Udruženja Turaka u Srbiji Alija Šahović tvrdi da je on bio upućen samo građanima turskih korena. Sandžaklije su, međutim, taj poziv shvatili kao provokaciju.

D. N. Petrović
Bošnjake uvredio i uznemirio poziv da postanu Turci

Udruženje Turaka u Srbiji, formirano pre manje od godinu u Novom Pazaru, 27. jula je pozvalo građane da se registriraju u tom udruženju, a kako bi se formirala turska nacionalna manjina.

Šahović, kaže da je poziv uputio samo građanima turskih korena, kojih, kaže, u Srbiji ima veliki broj. Mnogi građani Novog Pazara i drugih delova Sandžaka, tvrde da je poziv bio upućen Bošnjacima, što su shvatili kao provokaciju, sa dubljim - skrivenim namerama, uperenim ka urušavanju bošnjačkog identiteta.

- Kunem vam se da smo pozvali samo one koji imaju turske korene - kazao je Alija Šahović za Al Džaziru, dodajući da on oseća turske korene u sebi, što "pokazuje poreklo njegovih predaka koji su u Sandžak došli sa anadolskih prostora".

- To nije istina. Poziv je poslat Bošnjacima. Da bi se formirala nacionalna manjina, potrebno je 300 registrovanih građana, a oni ih nemaju. Da ima toliko Turaka u Srbiji, kako Alija tvrdi, onda ne bi upućivao javni poziv putem medija. Osim toga, tom čoveku je nadimak Alija Nemac i to dovoljno govori da on ima krizu identiteta - odvratio je dr. Almir Muratović, predsednik Bošnjačke kulturne zajednice.

Sve za pare

U Bošnjačkoj kulturnoj zajednici takođe smatraju da je materijalna korist bila jedan od motiva za pokretanje ovakve inicijative.

- Ko god kaže da se oseća Turčinom - laže, samo se za pare prodaje - rezonuje Šefćet Bilalović.

Poziv upućen Bošnjacima?

Muamer Zukorlić, sandžački muftija i generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU), takođe kaže da je poziv upućen Bošnjacima.

- Da, tako smo i doznali, jer su ljudi bili iznenađeni, uspaničeni. Mnogi su nas zvali, pitali, tražili savet i odgovor na pitanje zašto Bošnjake neko zove u Turke. Naravno da je pozvao Bošnjake, jer ovde ne postoji nijedan Turčin, čak ni statistički - kaže Zukorlić.

I Šefćet Bilalović sa Peštera je bio iznenađen pozivom.

- Ne može Bošnjak biti Turčin. Ja još nisam sreo ovde kod nas nekoga Turčina da živi, a kao turistu jesam. A puno naših Bošnjaka živi u Turskoj, pa oni nisu Turci, a sad ispade da smo mi ovde Turci, a oni tamo nisi - kaže on.

- Sudeći po informacijama iz medija i sami inicijatori su bošnjačke nacionalnosti i samim time, očigledno računaju na pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Sandžaku za ovu rabotu. Osim toga, u Sandžaku nema etničkih Turaka. Koliko ja znam, ima nekoliko porodica etničkih Turaka u Preševskoj dolini, u okolini Bujanovca - kaže Esad Džudžo, bivši predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, napominjući da on nema ništa protiv organiziranja turske nacionalne manjine u Srbiji.

BNV
Otovrena provokacija: Esad Džudžo

"Turkizacija Bošnjaka"

Ono što je iznenadilo Bošnjake Novog Pazara jeste, kako kažu, činjenica da se preko naroda od kojeg očekuju najveću pomoć i smatraju najvećim prijateljem, pokušava izvršiti "turkizacija Bošnjaka" i stvaranje jedne manjine nauštrb druge.

- To je jako opasna ideja i brutalna agresija na biće i identitet bošnjačkog naroda u celini, a posebno u Sandžaku - kaže Muratović.

Džudžo smatra, objavila je Al Džazira, da je ova ideja dirigovana iz "velikosrpskih obaveštajnih krugova s ciljem umanjivanja kapaciteta bošnjačke nacionalne zajednice i narušavanja dobrih bratskih odnosa između bošnjačkog i turskog naroda, kao i odnosa Srbije i Turske".

I Muamer ef. Zukorlić ističe kako se iz ove inicijative mogu iščitavati rukopisi različitih politika i ideologija.

Nema dovoljno potpisa

Udruženje Turaka u Srbiji još nije skupilo 300 potpisa građana, neophodnih za formiranje turske nacionalne manjine.

- Bošnjake ovde stalno negde svojataju, zamišljaju ih kao švedski sto, kojem će da priđe ko hoće, kad hoće i uzme koliko hoće. Iako ovdašnji Bošnjaci iza sebe nemaju jaku nacionalnu državu, koja će da ih štiti, oni će se oduprijeti ovakvim pokušajima asimilacije, a budući da imaju svoj etnički, nacionalni i kulturni identitet - kaže on.

Neki građani Novog Pazara kažu da su ih iz Udruženja Turaka pozvali na prevaru, govoreći im kako će tako iz Turske dobiti pomoć i investicije, a da se oni, u zamjenu, trebaju odreći svog - bošnjačkog identiteta i izjasniti kao Turci.

- Nažalost, u vremenu velike nezaposlenosti i apatije, ovakve zloupotrebe su moguće - kaže Zukorlić.

Turske investicije kao motiv?

Iako je za srpske medije predsednik Udruženja Turaka u Srbiji Alija Šahović, između ostalog, kazao da je inicijativa pokrenuta kako bi se lakše došlo do turskih investicija, u razgovoru za Al Džaziru taj aspekt, kako se navodi, nije spomenuo.

- Naš motiv je određivanje pozicije Turaka u Republici Srbiji te uspostavljanje što boljih veza između turskog i bošnjačkog naroda u Sandžaku, ali i da postanemo važan faktor u jačanju međunacionalnih odnosa između Turske i ostalih nacionalnih zajednica u našoj zemlji - kazao je.

Šahović kaže da je zadovoljan odzivom građana i brojem upisanih, a Ćani Bilać, iz sela Bilača u Preševskoj dolini, navodi kako "u njegovom selu ima tridesetak kuća sa skoro 180 članova, da se svi deklarišu kao Turci i da su se priključili akciji".

Bošnjački lideri čitavu situaciju posmatraju kao "presedan u međunacionalnim odnosima u savremenoj istoriji" i najavljuju slanje protestnih nota i turskoj diplomatiji u Srbiji, i vlasti u Beogradu, a Bošnjake pozivaju da "odlučno odbace ovaj asimilatorski čin i ponižavajući projekat i ostanu dosledni svom nacionalnom identitetu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.08.2015. 18:33
A zamisli da se slican poziv uputi Hrvatima...po genetskim istrazivanjima !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online