Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 21.01.2011.
09:51 >> 12:33h
Press, Politika A

EP odobrio podelu Kosmeta?!

Beogradu se u dijalogu sa Prištinom ne savetuje razmatranje pitanja statusa, ali Srbija može usmeriti pregovore na promenu granica južne pokrajine, poručeno je srpskim vlastima u Evropskom parlamentu, piše današnji "Press“.

Rezolucijom zabraneni razgovori o statusu, ali ne i o podeli
 

Evropska unija spremna je da prihvati podelu Kosova i Metohije ukoliko bi se tako dogovorili Beograd i Priština, piše "Press", pozivajući se na izvor iz vrha vlasti. Ovaj list piše da je na zasedanju Evropskog parlamenta tokom ratifikacije SSP-a potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću nezvanično sa najviših mesta poručeno da Srbija može da usmeri pregovore na promenu granica Kosmeta!

"Da se u EU prvi put ozbiljno razmišlja o podeli Kosova i Metohije govori i činjenica da je iz amandmana koji je predložila Urlike Lunaček, izvestilac za Kosovo, izbačen deo kojim se od Beograda zahtevalo da u dijalogu sa Prištinom ne pominje nove pregovore o podeli Kosova...", rekao je izvor "Pressa".

Vicepremijer Božidar Đelić nije juče hteo da komentariše ova saznanja, a komentar nije mogao da se dobije ni od drugih predstavnika vlasti. Ministar za Kosovo Goran Bogdanović ističe da politika Srbije ne ide u pravcu podele.

"To je vrlo škakljivo pitanje, jer mi želimo da zadržimo Kosovo i Metohiju i još nismo razmišljali o mogućnosti njegove podele, ali to ne znači da i o toj temi ne treba razgovarati. Međutim, politika Srbije ne ide u pravcu podele, koju ni naš Ustav ne bi dozvolio“, objašnjava Bogdanović.

Kacin: Nema podele. Niko je nije ni tražio!
 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da je amandman "zelenih" u Evropskom parlamentu na Rezoluciju o evrointegracijama Srbije, kojim se Beograd pozivao "da uđe u dijalog sa Kosovom bez daljeg aludiranja na nove pregovore o statusu ili o podeli", izmenjen i izbačena je odrednica "podela" kako se ne bi stvarala konfuzija.


"Smatrao sam da je pominjanje reči 'podela' nepotrebno i suvišno. Pominjanje reči 'podela' je nepotrebno jer niko iz Srbije nikada zvanično nije predložio podelu, pa bi bilo nekorektno da se ta reč našla u Rezoluciji EP", kazao je Kacin.


"Ponavljam da otvaranje pitanja statusa i eventualne podele Kosova u razgovorima Beograda i Prištine nije predviđeno ovom rezolucijom. Izostavljanjem reči 'podela' želeli smo da izbegnemo konfuziju i spekulacije. Niko iz Prištine takođe nije pominjao podelu", rekao je Kacin.

 

EU neće dozvoliti podelu Kosmeta

Predsednik Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić smatra da od podele nema ništa i da to EU nikada neće dozvoliti.

"Čini mi se da se Vlada Srbije nije spremala za razgovore i da pričom o podeli samo kupuje alibi za nove poraze koji će uslediti dok čekamo podelu, a karavani prolaze... U proces podele može se ući jedino ako bi Srbija prvo priznala nezavisnost Kosova. A to znači odustajanje od dosadašnje politike, menjanje Ustava i brisanje Rezolucije 1244. Tek potom, uz pomoć međunarodnih institucija usledili bi dogovori o novoj granici", objašnjava Janjić, i upozorava da podela Kosmeta ne odgovara nikome u svetu, pa ni Rusiji.

"Time se ulazi u priču bez kraja, koja ne odgovara ni najozbiljnijim igračima. Problem bi nastao jer ni Vašington ni Brisel ne bi mogli da kontrolišu podelu ili trampu Srbija - Kosovo. Tu se ne bi znalo ko šta traži, nudi ili daje, niti koliko će ljudi zbog toga da pogine. Nikome se ne otvara novi rat, a mišljenja sam da podela koliko nije realna, toliko je opasna po Srbiju, jer podela Kosova neće proći bez otvaranja pitanja Makedonije i BiH...", kaže Janjić.

Rasmusen: Nema podele 

 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da podela Kosova i Metohije  nije opcija međunarodne zajednice, poručivši da buduće kosmetske institucije treba da budu odgovorne i odmerene.

U intervjuu prištinskom listu "Koha ditore", Rasmusen je poručio da NATO ostaje glavni garant mira i da je prerano da se govori o učlanjenju Kosmeta u NATO i da Snage bezbednosti Kosova nisu vojska.
"Iz bezbednosnog ugla, što je i deo koji se odnosi na NATO i KFOR, ono što očekujemo, a možda je bolje da kažem i što tražimo od kosovskog rukovodstva, jeste da nastavi sa savremenim i konstruktivnim pristupom", rekao je Rasmusen.

 

POVEZANE VESTI

Petak 21.01.2011. 09:57
Granice ce da se vrate tamo gde su i bile.Kosovo je Srbija
Petak 21.01.2011. 10:52
Ima dve stvari koje su definisane kao nesporne. Prvo, u tački 5, da se status u pregovorima ne spominije, jednostavno da o tome više nema govora. Drugo u tački 7, da Srbija mora rasformirati svoje "paralelene instistucije" u drugoj državi. Čak i Đelić većiti lažov ne sme da se javi iz rupe gde se zavukao posle ove nacionalne katastrofe. Evropa je Srbima rekla istinu, a korumpirane žute jednostavno pustila niz vodu, zadatak je gotov
Petak 21.01.2011. 10:04
Uprkos obećanjima legalista i kvazievropejaca da se to nikada neće dogoditi, uprkos njihovom napadnom i dosadnom samoreklamerstvu da će sačuvati Kosovo i obezbediti evropske perspektive za Srbiju, uprkos pobedi na predsedničkim izborima lažnih proevropskih snaga, kako sami sebe nazivaše, Albanci su proglasili nezavisnost Kosova i Metohije i konačno se otcepili od Srbije. Oni su decenijama živeli otcepljeni od Srbije, ali su sada odlučili da to i legalizuju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online