Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.09.2013.
12:06
D. DEKIĆ - Ž. MARKOVIĆ A

Strah od viza bezrazložan?

Strah građana Srbije i zapadnog Balkana da bi kontroverzni "zaštitni mehanizam" usvojen u Evropskom parlamentu mogao da ih vrati u vremena mukotrpnog dolaska do viza za putovanje u šengensku zonu je neosnovan, uveravaju vlasti zemalja u regionu, ali i izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

Mada je Evropska komisija dobila pravo da ukine bezvizni režim EU u našem regionu i drugim zemljama iz kojih bi naglo porastao broj lažnih azilanata, Kacin tvrdi da Srbija nema razloga za strahovanje.
- Radimo na tome da države kandidati, a sada je i Srbija kandidat koji pregovara, na neki način harmonizuju pravosudni sistem sa sistemima država članica. Realno opasnost sve manje postoji i kao teorija - rekao je Kacin uz ocenu da Srbija problem lažnih azilanata uspešno kontroliše.

Bojazni nema ni prema oceni ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Srbije Branka Ružića koji uverava da odluka EP nije uperena protiv građana Srbije. On navodi da partneri iz EU znaju da većina građana u Srbiji ne zloupotrebljava to pravo, kao i da je suštinski važno da će i dalje bez viza i slobodno moći da se kreću širom Evrope sa crvenim pasošem. Ružić je mišljenja da ne treba podizati toliku famu u javnosti i govoriti o nečemu što nije tačno, jer je reč mehanizmu koji se odnosi na treće zemlje i nije uperen protiv Srbije.


- Procedura je složena, zahteva vremena i niz koraka države članice koja bi se pojavila sa takvim zahtevom pred Evropskom komisijom. Ako bi hipotetički i došlo do toga za odluku treba dvotrećinska većina - istakao je Ružić, podsetivši da je Srbija po pitanju lažnih azilanata učinila sve što joj je bilo na raspolaganju.

Đelić zabrinut

 

Bivši potpredsednik Vlade i poslanik opozicione DS Božidar Đelić smatra da je odluka EP gora od prvobitno predložene.


- Kada se mehanizam ovog ili sledećeg meseca usvoji na nivou ministara unutrašnjih poslova EU, bilo koja zemlja šengen zone može predložiti privremenu suspenziju belog šengena - tumači Đelić.


Mentalitet graničnih rampi


Potpredsednica Zelenih u EP Ulrike Lunaček smatra da je usvajanje mehanizma povratak na mentalitet graničnih rampi, zbog čijeg je prevazilaženja osnovana zajednička Evropa. Ona ističe da su pre svih pogođene zemlje zapadnog Balkana, čija se vizna sloboda, stečena teškim ispunjavanjem obaveza, dovodi u pitanje.


- Članice EU dobijaju Damoklov mač koji mogu koristiti na osnovu sopstvenih interesa - kaže ona i dodaje da je to politička greška koja se teško može ispraviti.


Da ne treba praviti famu, akcentira i šef Monitoring tima za praćenje bezviznog režima pri Ministarstvu bezbednosti BiH Bakir Dautbašić uz ocenu da građani nemaju razloga za brigu, jer bezvizni režim nije ugrožen.
 

- Odluka znači da će, ako dođe do povećanja broja azilanata iz neke zemlje, članice EU koje imaju taj problem moći ubrzanom procedurom da privremeno uvedu vize - kaže Dautbašić.

Predsedavajući Komisije za evropske integracije u parlamentu BiH Halid Genjac potvrdio je da odluka iz Strazbura nije za preteranu zabrinutost, pošto i BiH i Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana beleže u poslednje vreme pad broja azilanata.
Vlada Crne Gore saopštava da nije ugrozila viznu liberalizaciju, uz objašnjenje da odluka EP ne znači automatsko ukidanje bezvinog režima, jer sve zemlje se procenjuju pojedinačno

POVEZANE VESTI

Subota 14.09.2013. 13:41
Jedino, se Miki Maus sekira za vize. Boji se da neće moći da pobegne sa opljačkanim bogatstvom iz Srbije, kad počnu da ga češljaju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online