Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 19.01.2011.
21:13
Vestionline A

Vuković uporan: Nemojte rehabilitovati Dražu

Nekadašnji pripadnik NOB-a Risto Vuković (85) žalio se na odluku sudskog veća Višeg suda u Beogradu kojim je odbijen njegov zahtev da kao zainteresovano lice osporava zahtev za rehabilitaciju komandanta Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.

Dragoljub Draža Mihailović

Viši sud je potom odbacio kao nedozvoljenu njegovu žalbu na odluku sudskog veća o odbijanju zahteva, pa je on tim povodom izjavio žalbu Apelacionom sudu, izjavila je portparol tog suda u Beogradu Mirjana Piljić.


Ona je precizirala da sud nije vezan zakonskim rokom u kom bi morao da odluči o Vukovićevoj žalbi na rešenje Višeg suda o odbacivanju žalbe kao nedozvoljene, ali da se očekuje da odluku donese do narednog ročišta koje je zakazano za 28. januar.


Na tom ročištu u postupku za rehabilitaciju Mihailovića kao svedok bi trebalo da bude saslušan predsednik Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. seprembra 1944. godine Slobodan Marković.


Marković bi trebalo da posvedoči o rezultatima rada Komisije u vezi sa krivičnim postupkom koji je vođen protiv Mihailovića i izvršenjem smrtne kazne nad njim.
Ukoliko Apelacioni sud do sledećeg ročišta ne odluči o Vukovićevoj žalbi, ročište će biti odloženo.


Na prethodnom ročištu sudsko veće sudije Aleksandra Ivanovića je posle odbijanja Vukovićevog zahteva da bude zainteresovano lice u postupku i osporava zahtev za rehabilitiaciju Mihailovića, takođe ocenilo da nema potrebe ni da se nekadašnji borac NOB-a sasluša kao svedok.


Prema rečima sudije Ivanovića, ratni događaji o kojima je Vuković želeo da svedoči ne bi doprineli utvrđivanju materijalne istine u procesu za rehabilitaciju (koji se bavi utvrđivanjem da li je Mihailović osuđen iz političkih razloga i bez prava na odbranu).


Risto Vuković ima moralnu satisfakciju postojećom presudom (kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem iz 1946. godine) i želi da učestvuje u postupku kojim se traži njeno poništenje, ne da bi dokazivao Mihailovićevu krivicu, već da dokaže da ona nije politički motivisana, tvrdi njegov punomoćnik Bajo Smiljanić.

Uz Dražu: Kosta Čavoški, Smilja Avramov...


Poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović.

Akademik Kosta Čavoški

Pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, s akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.


Predlagači zahteva tvrde da Mihailović nije imao pravo na odbranu i nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.


Zahtevom za rehabilitaciju zatraženo je poništenje presude kojom je Draža Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu prethodno oduzeta sva građanska prava.


Mihailović je dva dana po donošenju sporne presude 17. jula 1946. godine, streljan kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije zvanično utvrđeno gde je i kada sahranjen.


Propratnu dokumentaciju za odluku o tom slučaju sud je nabavio od Istorijskog arhiva u Beogradu, Vojnog arhiva, a u toku je prikupljanje dokumentacije iz arhiva stranih tajnih službi.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.01.2011. 21:19
Ovaj deda zapenio,onaj bolesnik se ismeva Srpskoj tradiciji,sorry bossova policija nema nadležnost na svojoj teritoriji.Ovo je stvarno već prevršilo svaku meru.Pobuna i puč su jedini izlaz.
Sreda 19.01.2011. 21:30
Postovana Gospodo, kao sto vidite,ima nas koji jos uvek znamo, cenimo i umemo da dignemo svoj glas za srpstvo i Srbiju. Cenjenim Akademicima sva zahvalnost i postovanje svih patriota sa Beogradskog Univerziteta ! vas Profesor
Sreda 19.01.2011. 21:45
Otkako su poceli ekonomski problemi tako vlast pocela opet da deli korpus srpskog naroda na crvene i plave. Bice Draza uskoro na naslovnim stranama umesto "Evropa nema alternativu".Samo gledajte kako radi sistem - zavadi pa vladaj.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online