Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 17.10.2013.
20:40
Beta A

"Draža je bio rasista, ne rehabilitovati ga"

Rehabilitacija Draže Mihailovića i Zakon o izjednačavanju četnika i partizana su nedopustivi i vode Srbiju u rasističku ideologiju, izjavila je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Sonja Biserko: Četnički pokret nikada nije bio antifašistički
 

"Osnovna ideologija Draže Mihailovića je bila rasizam, a četnički pokret nikada nije bio antifašistički već su direktno sarađivali s okupatorom za vreme Drugog svetskog rata", rekla je Sonja Biserko. 

Ona je bila učesnica skupa u Medija centru kome su prisustvovali i predstavnici Saveza antifašista, Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i organizacije "Žene u crnom".

Aleksandar Kraus je u ime Saveza antifašista Srbije rekao da se rehabilitacija Draže Mihailovića suprotstavlja putu Srbije u Evropsku uniju.

"Rehabilitacija bilo koga ko je bio na strani okupatora je nedopustiva", rekao je Kraus. Prema njegovim rečima, dva svedoka, istoričara, lažno su svedočila na sudu u postupku koji je vođen povodom rehabilitacije četničkog vođe.

"Mi smo podneli tužbu protiv njih Prvom javnom tužilaštvu u Beogradu u nadi da ćemo tako doći do istine", rekao je Kraus.

On je dodao, da su oni u saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji i organizaciji "Žene u crnom" napravili antifašistički manifest i najavio formiranje organizacije "Antifašistički front", koja će promovisati antifašističku ideologiju.

Predsednica organizacije “Žene u crnom” Staša Zajović kazala je da ova organizacija želi da sačuva tekovinu antifašističke borbe jer je to pokret emancipacije žena.

"Moramo da rehabilitujemo vrednosti antifašizma i da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić odrekne ordena četničkog vojvode", rekla je rekla je Zajovićeva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.10.2013. 20:53
Da je pravde ova "dama" odavno bi trebala da trune u zatvoru. Kobajagi prestavlja nekog borca za ljudska prava a nijednom nije digla glas za: pola miliona Srba proteranih iz Hrvatske, za najmanje 600 hiljada proteranih Srba iz Federacije BIH, i za bar 100 hiljada proteranih Srba sa Kosova. To nije borac za ljudska prava to je monstrum.
Četvrtak 17.10.2013. 20:58
SONJA BISERKO je NACISTIČKA SVINJA...pod hitno je proterati kod brata u Split
Četvrtak 17.10.2013. 21:37
Sonja, Sonja, šta ti imaš protiv nas Srba?! Pa ni Hitler nas nije toliko mrzeo! A Čiča je bio intelektualac par ekselans i veliki humanista. On je Tita poštedeo iako ga je imao u rukama, ali ga je zato Titro na živo odrao. Kad je Čiča to pa bio rasista?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online