Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 20.12.2010.
19:11
Vestionline A

Tadićev desetogodišnji plan za Srbiju

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić ponudio je građanima na javnu raspravu strateški dokument "Srbija 2020". Osnovni ciljevi strategije razvoja države u narednih 10 godina su: povećanje broja zaposlenih, unapređivanje ljudskog kapitala, investiranje u znanje i tehnologiju, rast zasnovan na izvozu i racionalnoj upotrebi energije i smanjenje siromaštva.

Boris Tadić

"Da bi se to postiglo, potrebno je promeniti politički, pravni i privredni ambijent koji će biti u funkciji privrednog rasta i povećanja blagostanja stanovništva, vladavine prava i zaštite slobode i prava građana", navodi se u uvodnom delu strategije.

Preduslovi za ispunjenje ciljeva razvoja Srbije do 2020. godine su, kako se navodi u dokumentu, institucionalne reforme, uključujući ustavno-pravne reforme, reformu pravosuđa, javne uprave i sistema bezbednosti, čime bi Srbija postala faktor stabilnosti u regionu, kao i izgradnja infrastrukture i definisanje prostornog razvoja Srbije kako bi se stvorio preduslov za održiv privredni rast i razvoj.

U periodu od deset godina bi, kako je predviđeno dokumentom koji je objavljen na Internet prezentaciji predsednika republike, prosečna godišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) trebalo da bude između pet i šest odsto kako bi 2020. godine dostigao 55 milijajrdi evra, odnosno 8.000 evra po stanovniku. Dve trećine rasta BDP trebalo bi da budu rezultat rasta produktivnosti, a jedna trećina treba da bude posledica rasta zaposlenosti.

Broj zaposlenih u Srbiji bi u narednih deset godina, kako se predviđa strategijom, trebalo da se poveća za 400.000, čime će broj zaposlenih u starosnom dobu između 20 i 64 godine biti povećan sa sadašnjih 49 na 65 odsto. U narednoj deceniji bi ukupna potrošnja domaćinstava i sektora države trebalo da se poveća za oko 90 odsto, a godišnji rast cena se tokom tog perioda stabilizuje na tri odsto.

U istom periodu bi i broj građana starosti između 30 i 34 godine sa univerzitetskom diplomom trebalo da bude povećan sa 21 na 30 odsto.

Jedan od preduslova za ostvarivanje plana "Srbija 2020" jesu institucionalne reforme, koje bi trebalo da obuhvate reafirmaciju parlamenta i parlamentarizma, jačanje efikasnosti i odgovornosti izvršne vlasti, izgradnju modernog i efikasnog pravosuđa, decentralizaciju i regionalizaciju, kodifikaciju pravnog sistema i afirmaciju regulatornih i kontrolnih organa i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Drugi preduslov za realizaciju strategije jeste izgradnja infrastrukture, koja će biti podeljena u tri faze, i na kraju rezultirati mrežom autoputeva ka svim susednim državama i dostupnošću infrastrukture kakva postoji u razvijenim državama EU.

"Naši građani moraju da misle, uče i rade za 21. vek. Da bismo promenili Srbiju, moramo da menjamo sami sebe. Naša dugoročna vizija je jasna, ali da bi dostigli zacrtane ciljeve u 2020. godini moramo započeti sa uspešnim sprovođenjem ove Strategije u 2011. godini i redovno meriti njen napredak", navodi se u strategiji.

Srbija će, kako se poručuje u dokumentu, ukoliko bude spremna da se uhvati u koštac sa izazovima finansijske krize, ali i globalizovanog sveta koji se brzo menja, pobediti u godinama koje dolaze.

Autor Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić je u subotu, na izbornoj skupštini demokrata, najavio da će podršku za koncept razvoja Srbije do 2020. godine tražiti od svih socijalnih struktura i političkih partija. Konačni tekst strategije bi, posle javne rasprave i pošto bude predstavljena Evropskoj uniji i partnerima u regionu, trebalo da usvoji Vlada Srbije u prvom kvartalu 2011. godine, posle čega će iz nje proisteći sektorske strategije.

Pored predsednika Srbije Borisa Tadića, u izradi strategije "Srbija 2020" do sada su učestvovali Božidar Đelić, Borislav Stojkov, Goran Radosavljević, Gordana Matković, Ivan Ivić, Mirko Cvetković, Slobodan Vučetić i Tinde Kovač Cerović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 19:13
najebali smo. ovaj ne misli da sjase.
Ponedeljak 20.12.2010. 19:45
Ako ovaj i ova bagra ostanu jos samo godinu mi smo bivsi,pa ovog nij pogodila ni ona klanica na Kosovu,ceo svet je u soku nemogu da veruju da se u dvadesetprvom veku ovo dogadja,ali gospon Tadic je u nekom opustenom fazonu,kao pa polako,videcemo...bla bla..Cvetkovic izmedju energetike i ekonomije ja rekao albanskom kolegi i za ti par raskomadanih Srba!Pa sta je ovo kakvo je to ponasanje,sta ocekuju ovi da ih neko izabere SRBIJO PROBUDI SE,DOK TE NA SPAVANJU NISU ZAKLALI!
Ponedeljak 20.12.2010. 19:52
srbi iz srbije moraju zastupati interese srbije, bas kao sto sve bivse drzave su zastupljene svojim autohtonim stanovnistvom u sistemu vlasti. to mora biti plan. srbija se mora odvojiti od jugoslavije . potomci onih koji su stvorili srbiju na celne funkcije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online