Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.11.2010.
13:03
Vestionline A

"SPC zvala KPS da izbacuje Artemija"

Srpske crkvene vlasti su, po pitanju bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija, tražile pomoć instutucija policije - i države Srbije i samoproglašenog nezavisnog Kosova i međunarodnih mirovnih snaga na Kosmetu.

Vladika Artemije
 

U regionalnoj Kosovskoj policijskoj službi  tvrde da je akcija izvedena na osnovu naredbe Euleks tužilaštva da se raščinjeni vladika Artemije i njegovi sledbenici "izbace iz Dubokog potoka“.

Portparol KPS-a Besim Hoti rekao je da ta policijska služba "nije reagovala sve do momenta dok nije dobila službeni zahtev predstavnika SPC na Kosmetu za asistenciju, zbog ilegalne okupacije objekata“.

Akciju su, prema Hotijevim rečima, izveli policajci iz lokalnih stanica u Zubinom Potoku, Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, uz asistenciju specijalnih jedinica Euleksa, koje se, kako je kazao, nisu „mešale“.


Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova pod čijom je ingerencijom KPS, rekao je da nije detaljno upoznat sa akcijom oko Artemijeve deportacije sa Kosmeta, u kojoj su pripadnici KPS bili u komandnom lancu Euleksa i radili su ono što je od njih zahtevano.

S druge strane, srpski ministar unutrašnih poslova Ivica Dačić, koji je po pozivu Sinoda u petak 19. novembra popodne dolazio u Patrijaršiju u Beogradu, izjavio je da je srpska policija „uradila svoj deo posla“.


"MUP je od SPC dobio krivičnu prijavu i zahtev za zaštitu njihovih objekata svuda gde je to u domenu našeg ministarstva. Obavili smo takvu vrstu zaštite", objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, "pojedinci iz okruženja bivšeg vladike uhapšeni su i zadržani u policijskom pritvoru, a MUP je krivičnu prijavu protiv raščinjenog vladike Artemija prosledio tužilaštvu".


Zorić: Skupljamo podatke o Artemiju

Tomo Zorić

Slučaj raščinjenog vladike Artemija Radosavljevića, umirovljenog episkopa raško-prizrenskog, koji je 19. novembra lišen episkopskog čina na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC bez prethodno održanog crkveno-sudskog postupka, narednih dana mogao bi da bude predmet rasprave ali pred građanskim sudom, na osnovu krivične prijave vrha SPC koja ga tereti za uzurpaciju crkvene imovine.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je danas, prema rečima portparola Tome Zorića, u predkrivičnom postupku uputilo policiji zahtev za prikupljanje potrebnih informacija povodom krivične prijave protiv bivšeg vladike Artemija.

On je izrazio očekivanje da će "vrlo brzo nakon prikupljenih informacija i obaveštenja Tužilaštvo moći da donese odluku u ovom predmetu"

Krivična prijava je, da podsetimo, usledila zbog služenja liturgije u manastiru Duboki potok, upkos zabrani Sinoda SPC da vladika Artemije boravi na Kosmetu i privremenoj kazni kojom mu je zabranjeno bogosluženje, kao i zbog pokušaja monaha koji su se sa Artemijem 18. novembra uveče vratili u Eparhiju raško-prizrensku i pokušali da uđu u manastire na severu Kosmeta i u Raškoj.

Zbog ovog postupka Sveti arhijerejski sabor SPC je ocenio je da je vladika Artemije "formalno stupio u raskol", oduzeo mu episkopski čin i vratio ga u red monaha.

Nije međutim, odlučeno u kojem srpskom manastiru će ubuduće boraviti bivši vladika s obzirom da se ne može vratiti u Šišatovac u Eparhiji sremskoj, koji mu je Sinod proletos odredio za mesto boravka.

Spekuliše se da bi sadašnji monah Artemije moga da bude na teritoriji Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke koja je u nadležnosti patrijarha Irineja Gavrilovića.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 13:23
http://www.vesti-online.com/profil/3536/brankorajcevic/blog/ 47/Moj-kutak--Vase-mesto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online