Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.07.2015.
00:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Patrijarh na udaru familije

"Supruga i ja smo ktitori Artemijeve crkve kod Arilja, jer je on jedini ostao na putu Isusa Hrista", kaže Miloš Stefanović.

Tanjug
Ne odgovara na optužbe: Patrijarh Irinej

Bivši episkop raško-prizrenski Artemije raščinjen je i ekskomuniciran iz Srpske pravoslavne crkve, ali to nimalo ne smeta sestričini patrijarha Irineja, Dragani, i njenom mužu Milošu Stefanoviću iz Čačka, da pomažu Artemijevu Eparhiju raško-prizrensku u egzilu, od 2010. godine. S obzirom na to da porodica Stefanović odlazi na bogosluženja, ispoveda se i pričešćuje kod bivšeg vladike Artemija, da im njegovi sveštenoslužitelji osveštavaju porodični dom i režu slavski kolač, patrijarh Irinej je doživeo crkveni raskol u sopstvenoj familiji.
Dragana i Miloš su, kao što su "Vesti" već pisale, takođe donatori Artemijevog katakombnog manastira kod Arilja, u Miloševom rodnom selu Grdovići, a bogomolju je pre dve godine Artemije osveštao.

- Moja supruga je sticajem okolnosti u srodstvu sa patrijarhom, jer su njena majka i patrijarh Irinej deca od dva brata. Dragana je fakultetski obrazovana i pametna žena, razmišlja svojom glavom. Mi smo pobožna porodica, idemo za Gospodom Isusom Hristom, a na tom putu je i vladika Artemije. Bog je svakom dao slobodnu volju izbora i vreme će pokazati ko je istinski pravoslavac i svetosavac, a ko nije. Vladika Artemije čuva iskonsko pravoslavlje, dok patrijarh za sebe javno kaže da je ekumenista, ali zbog toga njega nema ko da sankcioniše - kaže Miloš Stefanović.

Porodica Stefanović i brojni Artemijevi sledbenici ne mare što je ovaj bivši vladika ekskomuniciran iz SPC i što patrijarh tvrdi da je Artemije predvodnik sekte Artemida. Oni smatraju da je Patrijaršiji "važnije prolazno ovozemaljsko, dok se vladika Artemije drži večnog nebeskog carstva".

- Mada vladika brižljivo čuva svu dokumentaciju o kretanju crkvenog novca za vreme dok je bio episkop na Kosovu i Metohiji, uklonili su ga iz SPC, a pošto ništa drugo nisu imali kao argument, tužili su ga i za navodnu finansijsku proneveru, koju na sudu već pet godina ne mogu da dokažu - podsetio je Stefanović.

Niče katakomba i u Americi

Eparhija raško-prizrenska u egzilu, sa više od 120 monaških i mirskih sveštenoslužitelja na čelu sa vladikom Artemijem, unazad pet godina osnovala je tridesetak tzv. katakombnih manastira, koji su ujedno parohijske bogomolje, širom Srbije, uključujući i Kosmet. Odnedavno postoje i katakombe u inostranstvu. Jedna je u Grinbahu (Austrija), a druga u Republici Srpskoj, blizu Banjaluke. Otvaranje treće bogomolje, na kojoj se uveliko radi, očekuje se na jesen u Detroitu, u Americi.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.07.2015. 07:59
Vladika Artemije-čuvar Prave Vere
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online