Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.06.2015.
05:00
A. Vučićević - Vesti A

Dijaspora na meti lopova

Krađa automobila u Srbiji je veoma unosan biznis kojim se bave grupe dobro organizovanih kriminalaca. Prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, postoje dva tipa krađe automobila.

M. Karović
Razbojnici uglavnom traže da vlasnik otkupi ukradeni auto

- U prvu grupu spada krađa automobila najniže klase. To su automobili koji su u najvećem broju slučajeva prestali da se proizvode, pa je do njihovih delova teško doći. Te krađe nisu materijalno mnogo teške, ali su učestale - rekao je Radovanović.

U drugu grupu spadaju automobili više klase, koji u najvećoj meri stižu tokom godišnjih odmora iz dijaspore.

- Najčešće su to audi, BMW i mercedes. Golfovi se takođe često kradu. Nemačka proizvodnja je na meti. Ti automobili vrlo brzo pređu granicu Srbije, idu za Bugarsku, Kosovo, Albaniju ili Bosnu. Često se ti automobili prenose preko granice u delovima. Ljudi koji to rade pripadaju mafiji koja ima dugu tradiciju krađe automobila - kaže Radovanović.

M. Karović
Postoji dosluh sa policijom: Dobrivoje Radovanović

Fiktivne krađe

Dobrivoje Radovanović smatra da postoji određena vrsta saradnje srpske dijaspore s kriminalnim grupama.

- Učestala je pojava da se automobili sa stranim tablicama dovoze u Srbiju, a onda se prijavljuje njihov nestanak, iako stvarnog nestanka nema. Posle toga, taj isti automobil se prodaje u Srbiji, a uz pomoć korumpiranih službenika se sređuje papirologija - objašnjava Radovanović.

On ističe da je u Srbiji učestala pojava da se vlasnicima, posle nestanka vrlo luksuznih automobila jave članovi kriminalnih grupa, koji traže otkup za automobile. Tražena cifra je uglavnom trećina vrednosti ukradenog automobila.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je krađa automobila napredovala godinama.

- U socijalističkom vremenu lopovi su bili uglavnom klinci, koji su te automobile, kako se to tad govorilo, "pozajmljivali". Ovo sada je lopovski biznis, kriminalci koji kradu tačno određene automobile, po unapred stečenim saznanjima, prema marketinškim istraživanjima koja ih upućuju šta može najbolje i gde da se proda. To su automobili koji po izgledu, ceni i marki predstavljaju statusno pitanje. Kupuju ih uglavnom novokomponovani bogataša. Lopovi su sofisticirani i elegantno obijaju automobile - pojasnio je za "Vesti" Nikolić.

Sarađivati sa susedima

- Najefikasniji način rešavanja problema krađe automobila je umrežavanje Srbije sa susednim zemljama, ali pre svega sa zemljama bivše Jugoslavije, zato što preko njih ide najveći odliv automobila. Policija treba efikasno da češlja tržište automobila i da proverava legalnost automobila, naročito onih skupljih - kaže Radovanović.
On kaže da policija treba redovno da obaveštava građane kome se mogu obratiti ukoliko sumnjaju u legalnost automobila koji kupuju i kako da prepoznaju kraden automobil.

Srbija je nedovoljno angažovana na problemu krađe automobila.

- Postoji dosluh sa policijom. Otkriveno je par slučajeva da su u krađe automobila uključeni policajci koji su izdavali potvrde o legalnosti kradenih automobila. Ali to sigurno nije sve kada je reč o saradnji kriminalnih grupa s policijom, jer je neverovatno da toliki broj automobila nestane, a da ne mogu da se pronađu - objasnio je Dobrivoje Radovanović.

Beograd rekorder

U Srbiji je prošle godine ukradeno oko 2.000 automobila, polovina od toga ukradena je u Beogradu.
U 2013. je ukradeno 2.231 vozilo, od čega najviše u Beogradu - 1.180, a slede Novi Sad - 185, Kragujevac - 75 i Niš - 55.
Prema godišnjoj statistici od 1995. "rekordna" po krađi automobila bila je 1998. godina, kada je ukradeno 7.671 vozilo, od toga u Beogradu 5.214, a sledeća po broju krađa je 2001. kada su nestala njih 7.224 (u Beogradu 4.783).

U Beogradu postoji veliki broj skladišta gde se prodaju polovni delovi za automobile koje policija ne kontroliše u meri u kojoj bi trebalo.

- Dijaspora vozi mnogo skuplja i luksuznija kola u odnosu na građane u Srbiji. Ali tablice nisu presudne. Lopovi kradu tip automobila nevezano za to odakle dolazi - kaže Nikolić.

Alarmi, lavlje kandže, parkiranje u garažama, neki su od načina kojima se čuvaju građani, ali sa razvojem mera zaštite, razvijaju su i sposobnosti lopova. Prosečan lopov je odlično obučen, specijalizovan je za određene tipove vozila, dobar je vozač i teško mu je ući u trag. Danima unapred prati navike vlasnika, kako bi utvrdio koji je najbolji trenutak da se izvrši krađa.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online