Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 30.05.2012.
13:00
Srna A

Uhapšen najbogatiji kosovski Albanac

Mentor Bećiri, jedan od najbogatijih Albanaca sa Kosova i Metohije, nalazi se među uhapšenima u akciji Euleksove policije koja je izvedena po nalogu međunarodnog tužioca Džonatana Ratela.

Mentor Bećiri u zatvoru po četvrti put

Braća Mentor i Albert Bećiri, uz braću Aljbana i Jahu Osmanija kao i Hasana Haljiljija, svi iz Vučitrna, osumnjičeni su da su sa još jednom osobom, čiji identitet nije poznat, godišnje nanosili štetu kosovskom budžetu za 30 do 40 miliona evra.

U Euleksu tvrde da je "naftni bos iz južnog dela Kosovske Mitrovice Mentor Bećiri" vođa organizovane grupe kriminalaca koja je "u dilu sa kriminalnim klanovima sa severa Kosova", bez poreza i carine, krijumčarila naftu i naftne derivate.

O kriminalnim aktivnostima Mentora Bećirija prvi je pisao američki list "Njujork tajms" koji ga je povezao sa srpskim biznismenom sa severa Kosmeta Zvonkom Veselinovićem.

 

"Njujork tajms" je slikovito opisao susret dvojice biznismena: "Kada Veselinović treba da razgovara sa Bećirijem, obično se sastaju u šumi, blizu srpske enklave, u skrovitoj zoni gde telefoni nemaju signal".

"U proteklih 12 godina ova kriminalna grupa se bavila, nesmetano uz znanje lidera kosovskih institucija, Unmik administracije i međunarodne policije, švercom nafte i naftnih derivata i predstavljala je 'prvu ruku' ilegalnog uvoza iz centralne Srbije", ističu u Euleksu.

Oni su naveli da je kriminalna grupa Bećiri bila pod neprestanim nadzorom i praćenjem od Euleks policaje od dolaska ove misije na Kosovo i Metohiju 2008. godine.

Prema navodima zvaničnika Euleksa, braća Bećiri su u direktnoj vezi sa klanom četvorice braće Osmani iz Đakovice, koji prema informacijama policijskih službi zapadnih zemalja, kontrolišu podzemlje u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Italiji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Jučerašnje hapšenje kriminalne grupe Bećiri je izvršeno uoči razgovora kosovskog ministra pravde Hajredina Kučija sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i komesarom unutrašnnjih poslova EU Sesilijom Malmstrom o vladavini zakona na Kosmetu.

U Briselu će danas započeti proces usaglašavanje stavova EU i predstavnika privremene Vlade Kosova o pokretanju studije izvodljivosti za uključivanje Kosova u proces stabilizacije i pridruživanja sa EU.

Srni je nezvanično u sedištu Euleksa u Prištini potvrđeno da je EU na zahtev šefa kancelarije EU u Prištini Samjuela Žbogara postavila uslov kosovskim vlastima da se "pre početka pregovora kosovske vlasti moraju obračunati sa organizovanim kriminalom i korupcijom".

POVEZANE VESTI

Sreda 30.05.2012. 13:06
Eto, nepisano pravilo da kriminal ne poznaje nacionalnost! Izmedju sebe se dele samo po hijerarhiji...
Sreda 30.05.2012. 13:33
ем најбогатији, ем најљепши...
Sreda 30.05.2012. 13:42
Организовани криминал се одвијао под окриљем УНМИК-а, лидера шиптарских институција које је поставио запад и међународне ЕУ полиције! Значи да су изгубили кредибилитет, треба их све похапсити, распустити, растерати са Косова и Метохије и успоставити нову српску власт!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online