Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.12.2010.
10:49 >> 16:44h
Vestionline, RTS A

Završena potraga za Hadžićem

Policija je oko 10 sati jutros završila pretres dve kuće u Novom Sadu, u okviru potrage za dokumentima koji bi ukazali na to gde se krije haški optuženik Goran Hadžić. Posle pretresa kuća, ispred su ostala samo dva policajca i brojni novinari. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je današnji pretres kuća rođaka haškog optuženika Gorana Hadžića redovna aktivnost i da će potraga biti nastavljena i narednih dana. "kako bi se što pre stavila tačka na hašku priču".

Goran Hadžić

Pretres su izvršili pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije u dve dve kuće u Novom Sadu koje pripadaju bliskim rođacima haškog optuženika Gorana Hadžića (52), rečeno iz Tužilaštva za ratne zločine.

Policija je pretresala kuću Gorana Hadžića i njegove sestre iz kojih je Hadžić pobegao 2004. godine neposredno pred hapšenje. Pretres je počeo jutros u sedam sati, a pripadnici Specijalne jedinice MUP-a su sa dva terenska vozila objekte napustili nešto pre 10.

Novinari koji su izveštavali sa lica mesta kažu da nisu uočili da je bilo hapšenja ili odnošenja stvari iz kuća.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas tokom prepodneva da se potraga obavlja na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

"Cilj akcije je potraga za dokumentima i materijalima, ali i licima koja imaju eventualna saznanja o tome gde se nalazi haški begunac Goran Hadžić i mogli bi da pomognu u njegovom lociranju i pronalaženju", objasnio je Vekarić.

Prema njegovim rečima, radi se o jednoj u nizu akcija sprovođenja akcionog plana za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju optužio je 2004. godine bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao predsednik Republike Srpske Krajine, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac tokom oružanih sukoba u Republici Hrvatskoj.

  

Znamo šta imamo za domaći

 

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je, komentarišući izveštaj Glavnog tužioca Hakog tribunala Serža Bramerca, da Srbija zna šta joj je domaći zadatak i da je u njenom interesu da taj zadatak i ispuni. ''Jasno je da ne možemo napraviti odlučujući korak ka članstvu u EU bez završetka saradnje sa Haškim tribunalom'', rekao je Ljajić sinoć za B92 i dodao da će prvo prolazno vreme biti u junu kada Bramerc bude podnosio sledeći izveštaj Savetu bezbednosti UN. On je naveo da za razliku od perioda kada su ''svi'' znali gde je Mladić, sada je situacija drugačija i nijedna državna institucije nije u mreži pomagača haškog optuženika.

Vekarić je dodao da će izveštaj o ovoj akciji biti podnet popodne, kada se ona završi, i da je to samo jedna u nizu akcija sprovođenja akcionog plana i u cilju okončanja saradnje sa Haškim tribunalom.

Goran Hadžić, jedan od preostala dva begunca od Haškog tribunala, rođen je 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci. Pre sukoba u Hrvatskoj na početku devedesetih, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar.

Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a obelodanjena je 16. jula 2004. godine. U optužnici se navodi da je Hadžić, kao predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i posle toga kao predsednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da to postane deo nove države pod srpskom dominacijom, kaže se u optužnici MKSJ.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić, "delujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, je planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO SBZS/RSK". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online