Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 06.06.2014.
17:36
Beta A

Hag odbio Šešeljevu žalbu

Haški tribunal odbio je žalbu Vojislava Šešelja na prvostepenu odluku o nastavku procesa s novim sudijom, posle izuzeća sudija Frederika Harhofa na zahtev samog Šešelja.

Vojislav Šešelj u sudnici Haškog tribunala

U januaru ove godine, Šešelj je u žalbi zatražio da ga Tribunal ili oslobodi ili da suđenje počne ispočetka. U danas objavljenoj odluci, apelaciono veće je ocenilo da je diskreciono pravo raspravnog veća u postupku protiv Šešelja da odluči o nastavku procesa "u interesu pravde". Time je, po današnjoj odluci, postignuta ravnoteža između prava optuženog i interesa pravde.

Šešelj, po odluci, nije dokazao da je raspravno veće počinilo grešku kada je odlučilo da proces nastavi pošto se novoimenovani sudija Madaje Nijang (Madiaye Niang), koji je zamenio izuzetog Harhofa, upozna s predmetom, čitajući spis čitavog procesa i pregledajući video snimke iskaza svedoka, iako je to "bez presedana" u praksi suda.

Šešeljevu tvrdnju da je proces nepravičan i da se ne može spasiti zbog kršenja njegovih proceduralnih prava, žalbeno veće odbacilo je kao izlišnu, navodeći da je raspravno veće taj argument optuženog već ranije odbacilo.

Odbacujući tvrdnju optuženog da je prekršeno i njegovo pravo na suđenje u razumnom roku, apelaciono veće ocenilo je da činjenica da je Šešelj bez presude u pritvoru skoro 12 godina, "nije predrasuda prema njemu, sama po sebi".

Odluci o odbijanju Šešeljeve žalbe suprotstavio se sudija Kofi Kumelio Afanđe, koji je naznačio da striktna primena pravila Tribunala nalaže poništavanje ne samo odluke o nastavku suđenja, nego i čitavog procesa.

"Ne mogu se pridružiti većini u potvrđivanju odluke o nastavku procesa kada je pravičnost dosadašnjeg procesa dovedena u pitanje, a nije bilo iskrene procene, istrage, dokaza ili odluke da je postupak bio pravičan i siguran", podvukao je sudija Afanđe.

U zaključku svog suprotnog mišljenja, sudija Afanđe naglasio je da bi apelaciono veće Tribunala trebalo da poništi odluku o nastavku procesa Šešelju s novim sudijom i proceni da li je ispravnije održati novo suđenje ili u potpunosti odbaciti predmet protiv lidera Srpske radikalne stranke.

POVEZANE VESTI

Petak 06.06.2014. 17:54
Odluka ZLIKOVAČKOG SUDA doneta je po instrukcijama iz BEOGRADA . Đinđić mu je namestio HAG dok mu Vučić i Toma nameštaju DA NIKADA NE IZAĐE . STRAŠNO .
Petak 06.06.2014. 21:52
Mi mozemo da se slazemo sa Seseljom ili ne slazemo,mozemo da ga volimo ili ne volimo,ali kraj sve te price je to da je on SRPSKI DRZAVLJANIN I da mora da uziva podrsku Srpske vlade.Da li mi obicni gradjani Srbije,treba da se pitamo,koliko vredi biti Srpski drzavljanin? .Ako nam se bilo sta desi u inostranstvu,(na ovakvu brigu o Srpskim drzavljanima),dali treba da razmislamo da kolektivno vratimo Srpsko drzavljanstvo I zatrazimo neko drugo,pouceni Seseljovim iskustvom !?
Petak 06.06.2014. 18:01
www.youtube.com/watch?v=XnblesC58PE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online