Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.04.2019.
18:26
Kliks, Vestionline A

Izetbegović: Srbi 500 godina pričaju o Kosovu, pa ih niko ne naziva "plačljivima"

Bakir Izetbegović, predsednik SDA BiH, ocenio je da Hrvatska nema teritorijalne pretenzije prema BiH, a što se Srbije tiče, on kaže da s jedne strane postoje potvrde teritorijalnog integriteta BiH i o dobrosusedskim odnosima, dok s druge, dodaje, imate Milorada Dodika, koji daje izjave kakve daje, a sutradan je u Beogradu.

Tanjug
Bakir Izetbegović

- I to dovoljno govori. Niko to ne demantuje, niti se tome suprotstavlja - rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal "Kliks", odgovarajući na pitanje da li veruje da Srbija i Hrvatska imaju dobronamerne odnose prema BiH, s obzirom na politiku koju vode.

Za njega je, kaže, to kompleksno pitanje.

- Sve je to balans interesa i odgovornosti i straha, ako neke stvari krenu kako ne treba. Mislim da Hrvatska nema teritorijalnih pretenzija prema BiH. Ona ponekad jednostrano zastupa interese Hrvata u BiH, ali Hrvati u BiH žive s Bošnjacima. Ponašaju se ponekad paternalistički, nekad ignorišu naše interese. S druge strane, podržavaju NATO i EU put naše zemlje. U mnogim stvarima su korektni, tako da imamo kombinaciju i dobrog i lošeg - kaže Izetbegović.

Na konstataciju da Dodik u poslednje vreme kada govori o Bošnjacima često koristi pogrdne termine, poput "plačljivi Bošnjaci", a za Srebrenicu da je reč o mitu koji su izgradili Bošnjaci, Izetbegović smatra da sa aktuelnim predsedavajućim Predsedništva BiH iz Republike Srpske "treba izbeći svakodnevnu svađu i prepirku".

- On (Dodik) to želi, traži prepirku. Petsto godina Srbi pričaju o Kosovu, pa ih niko ne naziva plačljivim Srbima, izgubili su tu bitku i bilo je šta je bilo. Pogledajte, na primer, kako se Jevreji odnose prema Holokaustu, neće nikada to zaboraviti i uvek će to koristiti da bi jačali svoju poziciju. A Bošnjacima se nameće da treba da izađu iz uloge žrtve - naveo je Izetbegović.

- Dakle, nismo mi nikakvi plačljivi ljudi, mi smo samo dovoljno mudri da želimo da sačuvamo istinu o onome što se dešavalo u BiH - dodao je on.

Upitan imaju li građani razloga za zabrinutosti, s obzirom na to da se u poslednje vreme intenzivnije nego ikada ranije govori o nekim novim bezbednosnim pretnjama, Izetbegović odgovara potvrdno.

- Imaju, znate, polako se podiže taj stepen izvesne medijske i druge agresije u BiH, nagrađuju se ratni zločinci, negira se teritorijalni integritet BiH, preti se tom integritetu, policija u RS se pretvara u neku mini-vojsku. Te poruke, reči i dela nisu nimalo ospokojavajući - kaže Izetbegović.

Treba, kaže, biti svestan te situacije, bezbednosna situacija se kvari i treba, smatra, preduzimati korake, ne treba čekati da nas, kako kaže, neka situacija zadesi. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online