Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.05.2015.
06:46
Ž. Marković - Vesti A

Bošnjaci bi da ukinu Srpsku

Na šestom kongresu Stranke demokratske akcije za predsednika partije izabran je Bakir Izetbegović, ali više od izbora predsednika, pažnju javnosti su privukle kontradiktorne poruke sa ovog skupa, budući da je najvažniji stranački organ usvojio niz rezolucija koje su dijametralno suprotne porukama koje je uputio novi lider stranke.

Srna
Javnosti upućene kontradiktorne poruke sa kongresa stranke

Dok je Bakir Izetbegović pozivao na mir, bolju budućnost, bolje odnose sa susedima, a naročito poboljšanje odnosa sa Srbima i Hrvatima, u usvojenim stranačkim dokumentima pozvano je na ukidanje entiteta, stvaranje pet ili više multietničkih regija, a delegati su se založili i da Srebrenica dobije specijalni status.

Jedna od poruka koju je Izetbegović uputio glasila je da se "vek rata mora nadomestiti vekom mira".

- Bošnjaci i Srbi vekovima su živeli zajedno i to će se i nastaviti - rekao je Izetbegović.
Što se tiče odnosa s Hrvatima, rekao je da će učiniti sve da ti odnosi budu što bolji.

- Neodgovornost i greške pojedinih levičarskih stranaka koje su koristile mnogobrojnost Bošnjaka ne smeju se ponoviti i potrebno je sistemski ih onemogućiti - rekao je Izetbegović, očigledno aludirajući na SDP koji je bošnjačkim glasovima u dva navrata progurao Željka Komšića u Predsedništvo BiH.

Međutim, novoizabrani potpredsednik stranke Šefik Džaferović otkrio je nešto drugačije ciljeve! On je rekao da će se SDA zalagati za novi Ustav koji bi definisao "Republiku BiH" sa tri nivoa vlasti, od čega bi regionalni nivo vlasti činilo pet ili više multietničkih regija, a lokalni bi činile opštine i gradovi.

- Pitanje ustavnih promena je pitanje o kojem treba raspravljati u BiH i razlika između našeg predloga i nekih drugih stranaka je u tome što mi predlažemo nešto što je dozvoljeno Dejtonskim sporazumom - naveo je Džaferović.

Stalni udari na Srpsku

Funkcioneri SDA odavno sprovode akcije protiv Republike Srpske. Na Ustavnom sudu BiH već mesecima je zahtev da ova institucija oceni Dan Republike Srpske kao neustavan praznik. Istovremeno, Ramiz Salkić, potpredsednik Srpske iz redova SDA, u Narodnu skupštinu RS uputio je predlog rezolucije kojom se osuđuje "genocid u Srebrenici".

Multietničke regije su stari predlog bošnjačkih stranaka koji podrazumeva ukidanje entiteta. Ove, u najmanju ruku, problematične poruke iz SDA u Srpskoj se još uvek ne analiziraju detaljno. Ipak, dešavanja na kongresu poslužila su kao povod za nove otrovne strelice iz SNSD-a prema SDS-u i PDP-u, strankama koje čine vlast sa SDA na zajedničkom nivou.

Spremaju tužbu protiv Srbije?

U jednoj od 12 usvojenih deklaracija, najavljeno je ponovno pokretanje tužbe za genocid protiv Srbije. Podsetimo, Međunarodni sud pravde je 2007. utvrdio da Srbija nije kriva za učestvovanje, saučesništvo ili pomaganje u "genocidu u BiH", ali Halid Genjac, funkcioner stranke, naveo je da će stranka učiniti sve da pribavi nove dokumente kako bi došlo do obnavljanja tužbe.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online