Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.01.2019.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Erdogan opet pali Bosnu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da Dejtonski sporazum treba promeniti zato što nije ispunio očekivanja.

Tanjug
Redžep Tajip Erdogan

- Dejtonski sporazum obavezno treba revidirati jer je postalo jasno da u dosadašnjem periodu nije uspeo da donese rešenje za budućnost Bosne i Hercegovine - kazao je Erdogan nakon susreta u Ankari sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Poručujući da bi narodi u BiH jedni druge trebalo da gledaju "očima mira", a da im Turska u tome pomaže, Erdogan je, prenosi nacionalna agencija Anadolija, ipak naveo da bi revizija Dejtonskog sporazuma bila najbolje rešenje zbog čega je potrebno aktivno učešće UN.

Vladislav Jovanović, u dva mandata šef jugoslovenske diplomatije i nekadašnji ambasador SRJ u Ankari, ocenjuje za "Vesti" da Erdogan igra "veoma opasnu igru sa neizvesnim posledicama", a da sama izjava ima "dva nivoa čitanja" koji su podjednako nezgodni i za sudbinu Bosne, ali i za samog predsednika Turske.

- Dejtonski sporazum je do sada već prošao čitav niz "prećutnih revizija" koje su sprovodili međunarodni predstavnici u BiH, pa je pitanje da li je Erdogan odlučio da se demontaža Dejtona nastavi u korist centralizacije vlasti, što je jasan pokušaj unitarizacije Bosne ili njenoj potpunoj razgradnji - ističe Jovanović.

I penzionisani general Radovan Radinović, jedan od najcenjenijih geopolitičkih analitičara, u razgovoru za naš list ističe da ovakve izjave nesumnjivo vode u novu destabilizaciju odnosa u BiH, a da je Erdogan jasno stavio do znanja da "navija na bošnjačku vodenicu".

- Svako zagovaranje revizije Dejtonskog sporazuma daje nove šanse za destabilizaciju BiH i otuda je to opasna igra, na koju srpski faktor ne sme da nasedne. Revizija je nemoguća bez pristanka sve tri strane, znači i Srba, ali prevashodno će zavisiti od volje onih koji su taj sporazum i inicirali. Međutim, svet više nije isti kao te 1995. godine i Amerika više nije jedini igrač. Uveren sam da svaka eventualna promena Dejtona ne bi bila moguća bez pristanka i Srbije, ali i Kine i Rusije - naglašava Radinović.

On upozorava da bi svaki drugi pokušaj revizije bio poguban po mir, kako u Bosni, tako i u regionu.

- Revizija Dejtonskog sporazuma bi značila stavljanje na dnevni red sakaćenje Republike Srpske i kada je reč o teritoriji, ali i njenim ingerencijama. Činjenica da Erdogan "navodi na bošnjačku vodenicu" za Srpsku znači da očuvanje tog sporazuma mora biti od vitalnog interesa, i da bi Srbi trebalo da ga čuvaju kao "zenicu oka" - ističe Radinović.

Nejasne poruke

Prema Jovanovićevim rečima, razgradnja BiH je suprotna naporima Turske da podržavaju isključivo ekstremističke snage unutar bošnjačkog korpusa.
- Te snage iza kojih stoji Bakir Izetbegović zadovoljava isključivo unitarna Bosna i to na račun druga dva naroda. Suštinski to je zagovaranje neosmanizma, mada Erdogan insistira da je odustao od takve politike i da se zalaže za jačanje ekonomije kao jedine spone između Turske i balkanskih naroda - objašnjava Jovanović.

Nemački primer

Vladislav Jovanović ističe da pokretanje pitanja revizije bilo kog međunarodnog mirovnog ugovora predstavlja opasnost za eskalacijom novih sukoba.
- Svima kao Demaklov mač je nad glavom slučaj mirovnog sporazuma sa Nemačkom nakon Prvog svetskog rata koji je Hitler kasnije poništio što je i proizvelo nov rat. Zbog tog primera, u međunarodnoj praksi veoma pažljivo se izbegava dovođenje u pitanje bilo kakvog međunarodnog mirovnog sporazuma - navodi Vladislav Jovanović.

POVEZANE VESTI

Subota 19.01.2019. 00:45
А најпаметније би било да Ердоган спасе све питоме Бошњаке од дивљих Срба и одведе их у Турску. Зато им је Тито дао излаз на море за безбедну евакуацију да не путују кроз Србију.
Subota 19.01.2019. 00:46
А кад мало боље размислиш: "Ма ко тебе шта пита зекане?"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online