Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.04.2019.
00:27
Đ. Barović - Vesti A

Ne damo Srpsku!

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske. Zahtev za ocenu ustavnosti januara prošle godine podnelo je devet delegata iz redova bošnjačkog i hrvatskog naroda, a predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević objasnio je da je usvojen njihov zahtev, te da je Sud proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu RS i poništio tu odredbu.

Tanjug
Sveti Stefan 2019: Parada u Banjaluci povodom dana RS

Knežević je objasnio da će Narodna skupština RS i Vlada kao predlagač morati da izmene ili dopune postojeći Zakon o Danu RS. Ova odluka je naišla na oštre reakcije u Republici Srpskoj, a među prvima se oglasio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik koji je ocenio da će Srpska nastaviti da obeležava taj datum kao Dan republike, jer je reč o "politički motivisanoj odluci Ustavnog suda BiH".

Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije RS, kaže za "Vesti" da nema ni suda ni bilo kakve odluke na celom svetu koja će borce Srpske sprečiti da obeležavaju ovaj datum.

- Nećemo dozvoliti prekrajanje istorijskih činjenica, a tog dana je u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Ta odluka je doneta tek pošto su i Bošnjaci i Hrvati osporili pravo našem narodu na postojanje. Promenu tog datuma neće dozvoliti borbi i porodice poginulih u odbrambenom ratu. Taj datum ćemo ubuduće proslavljati još masovnije i još veselije, jer smo uvereni da bez RS u Bosni ne bi bilo ni srpskog naroda. Zapravo, mi Srbi bismo bili svedeni na onaj broj Srba koliko ih je trenutno u Federaciji BiH - ističe general Savčić, predsednik BORS.

Oglasili su se i brojni pravni stručnjaci Srpske koji takođe tvrde da je reč o je o pokušaju menjanja istorijskih činjenica.

- Nema osnova da Ustavni sud BiH menja istorijske činjenice jer je datum Republike Srpske nastao pre formiranja tog suda zbog čega tu odluku ne treba sprovesti - navodi pravni ekspert Vitomir Popović.

Sličnog mišljenja je i Milan Petković, potpredsednik Narodne skupštine RS i advokat po struci:

- Bez obzira na to što smo u celosti do sada izgubili poverenje u taj Ustavni sud, on i dalje pokazuje da se upušta u ocenu istorijskih činjenica, u prekrajanje istorije, da se više bavi politikom nego pravom.

Član Glavnog odbora Socijalističke partije i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak ocenio je sramnom odluku Ustavnog suda BiH.

Pravne posledice

Milan Petković, potpredsednik Narodne skupštine RS tvrdi da ne postoji način da neko Srpskoj zabrani da proslavlja 9. januar.

- Ovde nije zabranjena proslava, ovde je samo proglašeno da je zakon o tom danu neustavan. Niko nije zabranio da se obeležava taj dan - objašnjava Petković.

Petronijević: Novo suđenje Karadžiću

Odbrana bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića sprema se da krajem ove ili početkom 2020. uloži zahtev za ponovno suđenje zbog novootkrivenih dokaza, kazao je za rusku agenciju TASS Goran Petronijević, jedan od Karadžićevih advokata:

Karadžić u Haškom tribunalu u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora, pre svega zbog masakra u Srebrenici, da bi nakon žalbe odbrane, 20. marta ove godine, presuda preinačena u doživotni zatvor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online