Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.05.2018.
14:11
Vestionline, Tanjug A

Hrvati se spremaju za evro, skaču im i cene

Hrvatska vlada je usvojila Strategiju za uvođenje evra u kojoj se, između ostalog, procenjuje da bi plan mogao da se realizuje u periodu od pet do sedam godina

pixabay.com
Hrvatska kuna "ide u zaborav", nasleđuje je evro

Takođe, procenaje da bi to moglo da utiče na jednokratno povećanje cena između 0,2 i 0,4 posto.

"Članstvo u evrozoni je jedna od obaveza koje smo preuzeli Ugovorom o pristupanju EU, no tim ugovorm nije utvrđen specifičan datum kada Hrvatska treba da preuzme evro kao valutu, to je ostavljeno volji države članice", rekla je potpredsednica Vlade i ministarka privrede, preduzetništva i trgovine Martina Dalić, piše Poslovni dnevnik. 

Navela je da postoje dve vrste kriterijuma za uvođenje evra: prvi je kriterijum nominalne konvergencije, a drugi realne konvergencije. 

Prvi uključuje visinu fiskalnog deficita, kretanje i visinu javnoga duga, kao i kretanje cena i kamatnih stopa. Dalić je kazala da Hrvatska danas u najvećoj meri ispunjava sve kriterijiume nominalne konvergencije. 

Kriterijum realne konvergencije odnosi se na dinamiku i brzinu približavanja nivoa dohotka u Hrvatskoj prosečnom nivou dohotka u EU, a Hrvatska je u tom pogledu, kako je rekla, otprilike na nivou na kom su se nalazile i druge države članice kada su pokretale ovaj proces. 

Sastavni deo procesa je i pristupanje evropskom kursnom mehanizmu, u kojem država kandidat za ulazak u evrozonu mora da funkcioniše najmanje dve godine. 

To znači da će se utvrditi središnji paritet za koji će se vezati kurs kune, i tokom trajanja kursnog mehanizma kuna će u odnosu na evro moći da fluktuira unutar određenog intervala. 

"Hrvatska je visoko evroizirana zemlja i kao takva pogodan kandidat za učestvovanje u evrozoni. Kao koristi od uvođenja evra procenjuju se uklanjanje valutnog rizika u ekonomiji", rekla je Dalić. Dodala je da se troškovi smatraju jednokratnim, a najveći "trošak" je gubitak monetarne politike i samostalnosti monetarne politike. 

Navela je da je oko 80 posto štednih depozita stanovništva denominovano u evru. 

Što se tiče kretanja cena u trenutku zamene kune evrom, u Strategiji je procenjeno da je moguće jednokratno povećanje prosečnog nivoa cena između 0,2 i 0,4 posto. 

Troškovi koji će nastati u samom trenutku pristupanja evrozoni biće jednim delom vezani za prenos dela rezervni Hrvatske barodne banke u kapital Evropske centralne banke u iznosu od 62,5 miliona evra. Hrvatska će morati da učestvuje i u Evropskom stabilizacionom mehanizmu, što je trošak od 425 miliona evra u prvih pet godina, prenosi Poslovni dnevnik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online