Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.07.2018.
14:15
blic.rs, Vestionline A

"Hrvatska snažno podržava Albaniju - Vi ste naša braća po oružju"

"Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji" , izjavila je danas u albanskom parlamentu hvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Epa/Tumay Berkin
Kolinda Grabar Kitarović: Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva

- Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede - rekla je predsednica tokom drugog dana službene posete Tirani gde se sastala sa predsednikom parlamenta Granitom Rucijem.

Takođe je iskoristila priliku i da čestita albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019.

- Čestitam vam na odluci Veća koja prepoznaje napredak Albanije i temelji put ka otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. godine - rekla je predsednica.

Poručila je da će Hrvatska nastaviti da podržava proces evropske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na sopstvenom evropskom putu.

- Trebalo bi da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju suradnju kao zemlja sa izuzetnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatske se raduje daljem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom - poručila je Grabar-Kitarović.

To će, kako je istakla, doneti pozitivne procese u susedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju gospodarske sigurnosti.

- Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da urade - kazala je predsednica.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Europe i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

- Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao - dodala je predsednica.

U svom govoru se osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

- Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno - objašnjava ona i podseća na brojne Albance koji su se borili u ratu u Hrvatskoj, prenosi Večernji list.

- Bili smo doslovno braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti - dodala je.

Predsednikca ističe da je Hrvatska, zemlja na raskršju hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

- Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva. Oni vole i štite Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubivi Albanci, sjajan su primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja - kazala je predsednica, posebno podsetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo živi od 18. veka.

Takođe je podsetila da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istaknula ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima. Predsednica je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Nije zaboravila spomenuti niti ulogu hrvatskog istoričara, prevoditelja i političara Milana Šuflaja, jednog od utemeljivača albanologije, te istoričara iz 18. veka Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima dugujemo istorijske veze s Albanijom. Kao "nesumnjivi istorijski trenutak" u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Tirani u martu 1994.

- Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo - poručila je hrvatska predsednica na kraju govora.

POVEZANE VESTI

Petak 20.07.2018. 15:52
Све је могуће али не дај Боже да Титови Југо-комунистички генерали поново бране интересе Срба на Балкану како су то радили (нису) у задњем Балканском рату.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online