Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.08.2017.
13:55
Đ. Barović - Vesti A

Godišnjica pogroma Srba u Sisku: Masakr pod maskom JNA

Ovog 22. avgusta navršilo se tačno 26 godina od najsurovijeg u seriji napada na Srbe u Sisku i okolini tokom 1991. godine.

M. Karović
Savo Štrbac: U Sisku i okolini ubijeno najmanje 118 Srba

U ranim jutarnjim časovima tog dana pripadnici MUP-a i ZNG su u transporterima sa oznakama JNA "protutnjali" kroz više srpskih sela sisačke opštine pucajući na sve što se micalo. Epilog je bilo 15 mrtvih i nekoliko desetina ranjenih meštana sela Blinjski Kut, Kinjačka, Brđane, Čakale, Blinjska Greda, Bestrma i Trnjani.

Upucana kroz prozor

Pero Crljenica je ubijen na kućnom pragu u Kinjačkoj nakon što je otvorio kapiju i čekao sina Miloša da iz garaže izveze auto i da krenu na posao u Sisak, gde je i većina meštana pomenutih sela radila.
Najmlađa među nasumice ubijenima je Željka Boinović, po zanimanju tekstilna radnica, koja je upucana kroz prozor u sobi u Trnjanima gde je živela sa bakom Dragom i dedom Milošem Vraneševićem.

Posle ovih događaja Srbi iz capraških srpskih sela su prestali da odlaze na posao, a zatim su i formirali i opštinu koju su nazvali Caprag sa sedištem u Gradusi.

U dokumentaciji Veritasa nalazi se obimna dokumentacija o najkrvavijem zločinu hrvatske policije i zengi, uključujući i detaljno opisana ubistva nedužnih Srba.

- Svi ubijeni muškarci su bili oženjeni i iza njih je ostalo 32 dece, 18 sinova i 14 kćeri. Sin ubijenog Mladena Vraneševića, Zoran Vranešević (26), krenuo je ocu na sahranu iz Beograda, gde je radio kao policajac, na koju nikad nije stigao - četvorica pripadnika rezervnog sastava hrvatske policije zaustavili su ga na punktu u Odri, zatim uhapsili, priveli i usmrtili sa tri metka i ostavili na obali Save kod Starog mosta, gde je pronađen nakon pet dana - ističe Savo Štrbac, direktor Veritasa.

Štrbac upozorava da je tokom leta i jeseni, te 1991. godine u Sisku i okolini organizovana prava hajka na Srbe. Srbi su ubijani na ulicama, u kućama, na radnim mestima, ali i odvođeni na dve lokacije gde bi najpre bili brutalno mučeni, zatim ubijani i bacani u Savu.

- Na ovaj način je u Sisku i okolini ubijeno najmanje 118 Srba, od čega 97 civila, uključujući i 11 žena. Od ukupnog broja ubijenih, sahranjeno ih je samo 40, dok se i dalje traga za posmrtnih ostacima ostalih 78 žrtve - navodi Štrbac.

Za ove zločine do danas niko nije odgovarao. Županijsko državno tužilaštvo u Sisku je decembra 2006. odbacilo krivičnu prijavu rodbine poginulih podnetu protiv četvorice bivših zengi, uz obrazloženje "da su njihovi rođaci ubijeni u oružanom sukobu između paravojnih grupa tzv. SAO Krajine i Hrvatske vojske ili su kolateralna šteta tog oružanog sukoba".

Odbijeni su i svi zahtevi porodica za naknadu štete, a neke od porodica su se potom obratile u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu očekujući više sreće.

Bez pravde i u Strazburu

Savo Štrbac upozorava da je sud u Strazburu neke od zahteva, među kojima i one rođaka ubijenih Dragana Bekića, Nenada Pejića, Milana Kladara i Radovana Kragulja, podnesene krajem 2012, odbacio.
- Sud u Strazburu je odbacio zahteve porodica u septembru 2014. zbog protoka roka od 6 meseci između "poslednje istražne radnje ili njihova saznanja o neefikasnosti istrage na nacionalnom nivou" i podnošenja zahteva tom sudu. Porodice ubijenih Srba u capraškim selima nadaju se da će ostvariti pravdu za žrtve, kad već ne mogu pred hrvatskim i evropskim, pred srpskim sudom, koji je nadležan za sve ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ - ističe Štrbac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online