Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
00:36
Đ. Barović - Vesti A

Hrvati love četnike i na Fejsbuku

U redovnom, godišnjem izveštaju Sigurnosno-obaveštajne agencije u kojoj je analizirana bezbednosna situacija u zemlji i regionu, Srbi su, uz radikalni islamizam, i dalje glavna pretnja po bezbednost Hrvatske, dok se sve prisutnije veličanje ustaštva, ali i napadi na Srbe i njihove institucije uglavnom svodi u kategoriju "incidenata" navijačkih grupa.

M. Karović
Savo Štrbac

Navodni narastajući srpski ekstremizam se apostrofira u poglavlju "Sigurnosno okruženje".

"Države jugoistočnog susedstva suočene su i s rastom verskog i nacionalnog ekstremizma, pri čemu je posebno izraženo jačanje radikalnog islamizma. Nastavljena je pojava velikosrpskog ekstremizma, a uz to primetni su pokušaji kojima se Republika Hrvatska želi prikazati u negativnom svetlu u međunarodnoj zajednici uz negiranje i pogrešno prikazivanje činjenica u vezi sa Domovinskim ratom i njegovim odbrambenim i oslobodilačkim karakterom."

Kada je reč o sve prisutnijem ekstremizmu, ali i reviziji ustaštva, koji dolaze čak i od najviših hrvatskih zvaničnika, SOA u poglavlju "Ekstremizam" izričito tvrdi da je reč o "malom pokretačkom potencijalu".

"Delovanje levih i desnih ekstremista u Republici Hrvatskoj i dalje je bez šire podrške javnosti i vrlo je malog pokretačkog potencijala. S obzirom na malobrojnost i slabu organizovanost, potencijal pripadnika ekstremističkih grupa za izazivanje nasilja i incidenata većih razmera je, kao i u proteklom periodu, ograničen, a njihove aktivnosti ne predstavljaju značajniju pretnju nacionalnoj sigurnosti", stoji u izveštaju hrvatske tajne službe.

Ništa čudno

Direktor Veritasa Savo Štrbac kaže za "Vesti" da nije začuđen ovakvim izveštajem.

- Mada su Srbi žrtve milenijumske tragedije na tlu Evrope, oni su za Hrvatsku i dalje ključ problema. Tužno je što se bez kazne na javnim mestima pevaju ustaške pesme, a na 16 dana zatvora osude jednog Srbina koji je na svom fejsbuk profilu postavio sliku popa Momčila Đujića - ističe Štrbac.

Ništa manje apsurdna nije i konstatacija SOA "da su nastavljene pojave da ekstremni pojedinci iskorišćavaju nezadovoljstvo dela navijačkih grupa stanjem u hrvatskom sportu za izazivanje incidenata i nereda tokom i izvan sportskih takmičenja". Međutim, i tu se krivica svaljuje na Srbe, odnosno mlađu populaciju u ovoj državi u kojoj je, prema tvrdnji SOA, primećeno "simpatiziranje velikosrpske i četničke ideologije i simbolike".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online