Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 10.07.2016.
10:09
Vestionline A

"Hrvatska shvatila da trpi štetu ako blokira Srbiju"

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac rekao je da je zahvaljujući razgovorima u okviru EU, razgovorima sa Srbijom, uključujući razgovor predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Aleksandra Vučića došlo do promene hrvatskog stava povodom evropskog procesa Srbije.

A. Čukić
Vlast nije mogla da se dogovori među sobom: Milroad Pupovac

- Uvideli su da je stav neodgovornog i slepog insistiranja na blokadi štetan za Hrvatsku, štetan za Uniju i štetan za evropsku perspektivu regije, o čemu Hrvatska posebno ima obavezu da vodi računa - rekao je Pupovac u intervjuu za "Politiku“ odgovarajući na pitanje kako hrvatska javnost doživljava odluku o deblokadi poglavlja Srbiji.

Upitan da li je blokada bila rezultat straha od reakcije domaće javnosti na otopljavanja odnosa s Beogradom, kao i da je do nje došlo samo nekoliko dana posle susreta Vučića i Kitarovićeve, Pupovac kaže da se u Hrvatskoj javnost "mesi kao kvasac“, i da je "po svoj prilici bila reč o nedovoljnoj koordinaciji predsednice republike i Ministarstva spoljnih poslova u tehničkom mandatu“.

- Drugim rečima, očigledno da komunikacija predsednice i Ministarstva nije u potpunosti bila usklađene s Deklaracijom, s onim što je postignuto kao sporazum između predsednice i premijera. Trebalo je, po svoj prilici, dodatnih mera i objašnjenja - rekao je Pupovac podsećajući da su se u Zagrebu istovremeno dogodile značajne promene, da je vladi izglasano nepoverenje, da je Sabor u procesu samoraspuštanja, a da samo predsednica republike ima pun mandat.

"Srbija je pomogla Hrvatskoj kada je to trebalo"

On smatra i da to što je Hrvatska bila poslednja zemlja EU koja je blokirala Srbiju predstavlja političku neodgovornost jedne članice koja je između ostalog i postala članica da bi unapredila regionalnu saradnju i proces evrointegracija jugoistoka Evrope.

Podsećajući na Deklaraciju koju je Sabor ranije doneo o tome kako neće blokirati Srbiju, Pupovac navodi da se uprkos tome donosi odluka o blokadi i to iz razloga koji su primarno bilateralni.

Pupovac napominje i da je podrška Beograda bila značajna u vreme kada je Hrvatska zatvarala poglavlje o ljudskim i manjinskim pravima i da je srpska zajednica znatno pomogla da Hrvatska zatvori poglavlje 23.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2016. 11:33
Za ove koji u porukama pišu da su Za Drek Spremni prof. Kangrga bi rekao nacionalisti poput vas su primitivne, zaostale, nezrele, ljudski još-ne-oblikovane, u sebi još-ne-oplemenjene, neizgrađene, unutrašnje šuplje psihe i egzistencije. I onda bi vas pitao što za vas znači biti dobar Hrvat, a što znači biti dobar postolar, zubar ili zidar te bi na kraju vaših tukastih odgovora zaključio isto što i mi, niste ni životinje, a niste postali ni ljudi!
Nedelja 10.07.2016. 13:07
„Dakle: Ako Istrijanac katolik, rekne da piše hrvatski, e to je pravi Hrvat; a Dubrovčanin, ili drugi gornji Dalmatinac rekne, da piše hrvatski, e to je ovejani Hrvat, i ne može biti Srbin. Ovo je vrlo rđav silogizam, budući da mu je osnov šupalj. Ni jedan Srbin koji je katolikom postao, ili se katolikom rodio, neće da kaže da je Srbin, da piše srpski, da govori srpski, a to za zato, jer je sa imenom Srbin istočna crkva skopčana, a katoliku kazati da je Srbin čini se, da bi toliko značilo kao da kaže, da je istočne crkve. Kako će dakle da kaže? Onako kako mu se najbliži drugi Sloveni zovu: hrvatski, – a gdje nema drugih Slovena – šokački, bunjevački, slovinski. Ako dakle Istrijanac i Dubrovčanin kaže, da piše hrvatski, nije sljedstvo, da nije Srbin, ili da je Hrvat; kom narodu šta prinadleži, to se mora sa druge strane vidjeti."
Nedelja 10.07.2016. 14:48
Ma Srbiju blokira pretezno domaca vlada nego "uticaji" iz komsiluka. Globalna kriza koja je u toku rasplamsavanja ce to i pokazati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online