Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 20.06.2016.
18:31
Vestionline A

Pupovac opet poverovao Hrvatima: Rešiće nam probleme!

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izrazio je uverenje da će pitanja koja opterećuju položaj srpske manjine u Hrvatskoj, ali i hrvatske u Srbiji posle obnove dijaloga Beograda i Zagreba početi da se rešavaju i prestati da budu problemi.

Tanjug
Pupovac veruje da će ovoga puta sve biti drugačije

On je posle razgovora predstavnika srpske manjine s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i mandatarom za sastav srpske vlade Aleksandrom Vučićem u Dalju, rekao da je razgovor bio "vrlo otvoren" i da su predstavnici Srba iz Hrvatske izneli glavna pitanja koja opterećuju njihov položaj, prenose regionalni mediji.

Pupovac je izrazio uverenje da će problemi početi da se rešavaju, a na pitanje novinara koji su to problemi, rekao je da je pre svega reč o atmosferi "još opterećenom netolerancijom i govorom mržnje, istorijskim revizionizmom i pokušajem osporavanja prava Srba u Hrvatskoj na sećanje na istorijska stradanja, poput Jasenovca i Jadovna".

- Reč je o tome da se srpske institucije u Hrvatskoj, poput SNV-a i zajedničkog veća opština (ZVO) ne priznaju, da im se finansijskim uskraćivanjem želi ograničiti autonomija i da se povratničke sredine zapostavljaju u razvoju. Izuzetno je važno da suđenja za ratne zločine budu korektna prema svima, a u poslednje vreme ponovo se primećuje pristrasan odnos u tim suđenjima - dodao je Pupovac.

Vučić i Kolinda prekidaju lošu tradiciju

Tanjug
Predstavnici Hrvatske i Srbije u Dalju

On je ocenio da se s registracijom srpskih škola u istočnoj Slavoniji čeka 17 godina, a da službena upotreba ćiriličnog pisma zavisi od dobre političkoj volji lokalnih čelnika, a ne od toga da li je to po zakonu.

- Pozdravili smo činjenicu da će predstavnici Hrvata u Vojvodini imati prilike da razgovaraju o svom položaju i problemima. Želimo međusobno prijateljstvo i da gradimo najveću moguću bliskost između dva naroda, ali i država koje će posvećivati pažnju svojim manjinama - poručio je Pupovac.

Na pitanje zašto veruje da će današnji susret dvoje državnih čelnika i Deklaracija koju planiraju da potpišu doprineti rešavanju dosad nerešenih pitanja, on je kazao da "od 2011. godine nema prave saradnje Hrvatske i Srbije, a da su predsednica Grabar-Kitarović i premijer Vučić s tim odlučili da prekinu".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.06.2016. 21:32
Pa zar samo Pupovac.Ma Srbi su poverovali u hrvatsku slatku šarenu lažu i još brekću po tv stanicama i novinskim člancima o savršenstvu ove niove usstaške podvale.
Ponedeljak 20.06.2016. 22:25
majke iz Varaždina i dan danas traže svoju decu koja su bila u ,,elitnim" jedinicama Pumama i Mambama,a koja su u septembru 1995 postala hrana za ribe u reci Uni.....
Ponedeljak 20.06.2016. 22:29
Срби римокатолици би можда и издржали све притиске којима су били изложени, да нису били – римокатолици. Наиме, Ватикан је у складу са својим интересима играо крупну улогу у притисцима на Србе, а први су опет на својој кожи то осетили Срби католици, јер су од већине свештенства, били оптуживани за ,,великосрпску” пропаганду. Клерикализам је још у то време постао савезник хрватске политике, али веровали или не, постојали су и римокатолички свештеници попут дум Ивана Стојановића, дон Јакова Групковића и Антуна Казалија, који су отворено истицали своје национално опредељење и поред притисака који су трпели чак и од сабраће свештеника. Управо је парола ,,Брат је мио, ма које вјере био” и настала у оваквим околностима, јер су Срби и православне и римокатоличке вере одлично сарађивали кроз читаву другу половину 19. и прву деценију 20. века, док је у добром делу Европе верски јаз и даље био присутан (а Срби су били и остали, потпуно парадоксално ксенофоби у очима многих Европљана). После наведених свештеника, углавном су долазили римокатолички фундаменталисти, који су више били политичари него пастири, па су тако и Срби римокатолици полако поклекли. Они који су дочекали Други светски рат и слом Југославије, похрваћени су, неки су попут Марка Цара, знаменитог и заборављеног књижевника прешли на Православље, а други попут Ђура Виловића и Људевита Вуличевића постали протестанти (постојала је чак и замисао да Срби римокатолици оснују своју протестантску цркву). Све у свему, духовна недореченост је и највише коштала Србе римокатолике постојања. Распети између српских обичаја и религије која их је често и силом приморавала да исказују свој национални идентитет, никако нису могли да опстану. Оно што је започето са њима, наставило се са НДХ, а и епилог смо добили последњих деценија.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online