Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.03.2016.
13:10
Vestionline A

"Za to što Šešelj neće biti u Hagu nije krivac Srbija, nego Haški sud"

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ne misli da će Hrvatska da blokira pregovore Srbije u procesu priključenja Evrpskoj uniji, ali veruje da će se, kako kaže, o nekim pitanjima verovatno teže raspravljati.

Tanjug
Države još nisu shvatile da je potrebno da sarađuju: Ivo Josipović

- Vrlo je teško graditi dobre odnose nakon rata, a vrlo ih je lako i srušiti. Sada smo u fazi gde je Haški sud tek povod za razilaženja, mislim da su političke elite danas manje sklone saradnji, procena je loša i za Srbiju i za Hrvatsku, i ideja da je bolje imati dobrog suseda nego visok zid nije im još doprla do mozga. Kao da postoji neki strah od saradnje i da se političari boje da javnost to neće dobro prihvatiti - rekao je Josipović za regionalnu TV N1.

Josipović kaže da trenutnu situaciju u odnosima Hrvatske i Srbije ne razume kao otežavanje pregovaračkog procesa naše zemlje, već kao želju da se ispune svi uslovi koje je i Hrvatska morala da ipsuni.

- Mislim da za činjenicu što Šešelj neće biti u Hagu nije krivac Srbija nego Haški sud - kaže Josipović.

On smatra i da, ako Hrvatska bude insistirala, Srbija će morati da razmisli šta da učini sa "spornim zakonom" o nadležnostima za procesuiranje ratnih zločina.

Izricanje presude

Govoreći o izricanju presude Haškog tribunala lideru radikala Vojislavu Šešelju, kojoj haški optuženik neće morati da prisustvuje, Josipović ne misli da će ti događaji dramatično uticati na odnose država u regionu.
Međutim, on smatra, da nije dobro to što Šešelj ne mora biti prisutan na izricanju presude.

- To nosi moralnu poruku. Ako se optuženi suočava s presudom, suočava se i s žrtvama, i to je bitno i za dignitet suda. Sudeći po aktivnostima koje Sešelj ima u Srbiji, očito je da mu zdravstveno stanje nije toliko dramatično da ne može biti na izricanju presude - rekao je bivši hrvatski predsednik, inače, pravnik po struci.

Podseća da je bilo osuđujućih i oslobađajućih presuda, i one, kaže, nisu same po sebi izazivale promene u odnosima država u regionu.

- Mislim da je Hag tek delimično ispunio svoju ulogu, predugo su se vodili procesi, bili su neuverljivi - rekao je Josipović i dodaje da su za to krive nepripreljene istrage.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2016. 13:43
ove usrase sluze za glodarenje u eu! sve prljave poslove oni obavljaju! a kada im stisnemo glavu cvile ko rava pred porodjaj!
Ponedeljak 21.03.2016. 16:51
A kome jo to dobro u EU??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online