Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.05.2016.
16:32
Vestionline A

Neizručivanje radikala Hagu prepreka na putu ka EU?

Evropska komisija pre nekoliko dana najavila je analizu odluke beogradskog Višeg suda o neizručivanju funkcionera SRS-a Tribunalu u Hagu.

SRS
Radikali indirektno prepreka za ulazak u EU

Baš time je, između ostalog, Hrvatska uslovljavala Beograd za otvaranje poglavlja o pristupanju EU, pa se postavlja pitanje da li je ovo potencijalna teško premostiva prepreka u nastavku evrointegracija Srbije.

Vojislav Šešelj vratio se iz Haga kao pobednik. Funkcioneri SRS Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić neće se vratiti kao pobednici jer u Hag, barem za sada, neće ni otići.

Hrvatska takvu odluku našeg suda vidi kao podsticaj da Hrvatska blokira pregovore Srbije i EU, kao što su pokušali i zbog oslobađajuće presude Šešelju.

- Do toga bi došlo i da nije se desio ovaj slučaj sa oslobađanjem Šešelja, jednostavno zbog toga što je ta nova Hrvatska vlast, u liku Karamarka i radikalizovanog HDZ koji je radikalizovao celu političku scenu u Hrvatskoj , i oni sad žele da pokažu mišiće prema susedima, naročito prema Srbima. Na taj način, zloupotrebljavajući bilateralne odnose oni zapravo ubiraju unutrašnje političke poene, kako kod svojih birača, tako i kod drugih, kao vidite kako oni imaju čvrstu ruku i ne daju Srbima da rade šta hoće - rekao je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Od Srbije će se zahtevati više za ulazak u EU

Hrvatska je već u dva navrata blokirala otvaranje poglavlja. Iz Evropske unije odmah je stigla osuda tog hrvatskog poteza, a i dalje se se radi na tome da se taj problem prevaziđe. Presednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je put ka Evropi svih zemalja koje su u fazi pregovora u ovom trenutku težak, zbog problema u samoj Uniji.

- EU se suočava sa jedne strane sa sve većim izazovima, a sa druge strane se suočava sa propustima u onim situacijama kada je taj put bio mnogo lakši. Prema tome i mi smo to znali. Što više traje vremenski taj trenutak u kome počinjemo taj proces pregovaranja, on će biti sve kompleksniji i teži, zato što će se od nas zahtevati mnogo više nego što se zahtevalo pre 10, 15, 20 godina - navela je Sonja Liht iz Beogradskog centra za političku izuzetnost.

A jedan od zahteva, koji doduše nikada nije bio zvaničan od strane EU je i priznavanje južne Srpske pokrajine kao samostalne države. Nedavno je potpredsednica EP i izvestilac za Kosovo, Ulrike Lunaček rekla da, iako nam nije neprijatelj, da će Srbija morati da prizna Kosovo ukoliko želi da uđe u EU.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2016. 18:13
Vadikale prezirem ali ako su oni prepreka ulasku Srbije u društvo EU zlikovaca onda ih NIKADA i ni po koju cene ne bih izručio Hagu . EU zlikovci nikada neće primiti Srbiju u svoje članstvo a priča o putu Srbije ka EU je alibi vlasti za besomučnu IZDAJU I PLJAČKU Srbije .
Nedelja 22.05.2016. 17:50
Нису радикали препрека већ је Косово препрека.Све док Србија из свог Устава не избрише Косово не може да уђе у ЕУ.Слободан Милошевић је променио Устав Србије 1989.год.који се не свиђа ни мађарима ни шииптарима.Све док Србија на папиру не призна Косово као државу не може да уђе у ЕУ. У УН на папиру пише да Србија има Покрајину Косово и Метохија.Косово је окупирано.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online