Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
41
Četvrtak 17.12.2015.
17:31
alo.rs A

Dodik oprao pare vilom na Dedinju?!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik postao je predmet istrage Tužilaštva BiH zbog sumnjive kupovine vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

Srna
Sumnjiva transakcija: Milorad Dodik

Dodik je pre osam godina za ovu luksuznu nekretninu od 341 kvadratnog metra, s garažom i dvorištem, prebacio 750.000 evra na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je bila i njen vlasnik. Zanimljivo je da je transakcija izvršena preko Pavlović banke, a prema saznanjima medija, upravo je izjava njenog vlasnika Slobodana Pavlovića data Tužilaštvu BiH bila "okidač" da bosansko tužilaštvo izda naredbu da se ova afera istraži. Istragom je obuhvaćeno nekoliko osoba umešanih u sumnjivi pazar, a Dodik je prvoosumnjičeni.

Dodik je 14. maja 2007. preko Pavlović banke prebacio 750.000 evra na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je imala vlasništvo nad vilom. Predsednik RS je tada tvrdio da je podigao kredit kod Pavlović banke da bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije, 27. juna 2008, kada je kredit i odobren.

Detalje komplikovane transakcije kojom je Dodik došao do dedinjske vile objavila je Srpska demokratska stranka.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević kaže da je njena stranka pre mesec dana podnela krivičnu prijavu protiv Dodika i organizovane grupe zbog više krivičnih dela. Ona podseća da je SDS u prijavi naveo da se pomenuta grupa sumnjiči za zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, davanje i primanje mita, udruživanje radi činjenja krivičnih dela i organizovanog kriminala.

Ova stranka tvrdi da su te osobe Dodiku 2008, u vreme kada je bio premijer RS, omogućile da primi 1.468.373 konvertibilne marke (750.000 evra) po osnovu navodnog kredita, kao i da su za račun Dodika taj kredit otplaćivali u zamenu za određene protivusluge. Spekuliše se da bi jedna od protivusluga mogao biti kredit od oko 2,5 miliona evra, koji je Investiciono-razvojna banka RS dala firmi "Akva siti" u vlasništvu Slobodana Pavlovića za izgradnju vodenog grada.

U krivičnoj prijavi SDS-a se tvrdi da je Dodik svojim novcem platio vilu u Beogradu, a da je samo fiktivno uzeo kredit od Pavlović banke da se ne bi postavljala pitanja o poreklu novca kojim je platio nekretninu. U prijavi je još navedeno da se iz dokumenata koja je SDS objavio na svojoj zvaničnoj internet stranici može zaključiti da je banka dva puta dala jedan te isti kredit Dodiku i da je za njega otplaćivala kredit.

Dodik je u nekoliko navrata demantovao optužbe SDS-a u vezi s kupovinom vile, tvrdeći da je sve bilo regularno. Međutim, objavljena dokumentacija banke ukazuje na to da je Dodik 2007. u gotovini platio vilu i da je tek godinu kasnije sve pokušao da "pokrije" kreditom Pavlović banke. Ovim povodom juče se nije oglasio predsednik RS Milorad Dodik jer je u Rusiji, a njegov poslanik optužio je pojedine medije da šire dezinformacije.

Kupio od države, pa rentira Izraelcima

Dok je bio premijer RS, Milorad Dodik je odgovarao na poslanička pitanja o svojoj luksuznoj vili u Beogradu i 2010. je u Skupštini rekao da je ovu nekretninu dao pod kiriju izraelskoj ambasadi u Beogradu za oko 55.000 evra godišnje.

- Kirija ide na otplatu kredita za kuću koja je i pod bankarskom hipotekom na period od deset godina - objašnjavao je tada Dodik, ali nije odgovorio na poslaničko pitanje kako otplaćuje vilu kada je rata za kredit veća od njegove tadašnje plate. Dodik nije rekao koliko je koštala vila niti koliki je iznos rate za kredit koji otplaćuje banci.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.12.2015. 18:06
Bivši tajni agent CIA-e, koji je bio upoznat sa tajnim operacijama, otkrio je portalu Wayne Madsen report (WMR), da je CIA u bivšoj Jugoslaviji tesno sarađivala sa nevladinim organizacijama koje je finansirao Džordž Soroš. Cilj je bio da se ogranići moć Srba i da se naprotiv tome ojača uticaj muslimana, od kojih su neki bili povezani sa globalnim džihadom i kriminalnim organizacijama. Danas je na sceni slična saradnja između Soroša i CIA-e, kojom se pomaže radikalni islam vehabitske orijentacije. CIA je kooperisala u Banja Luci, glavnom gradu Republike Srpske, koji čini znatan deo Bosne i Hercegovine, usko sa soroševim saradnicima. Priznanje saradnje između Soroša i CIA-e je vrlo značajno, jer su dosadašnji izvestaji o toj kooperaciji označavani kao „bez ikakvog osnova“ i „besmislene teorije zavere“. Po našem izvoru, ta saradnja između Soroša i CIA-e u Banja Luci, je imala prvenstveno za cilj da se uticaj patriotskih srpskih medija marginalizuje i umesto toga da se pomogne „liberalnim“srpskim medijima, koji su odbijali da se bosanski Srbi ujedine sa Republikom Srbijom, koja je tada zajedno sa Crnom Gorom činila Saveznu republiku Jugoslaviju(2006 je Crna Gora proglasila nezavisnost a 2008 je Kosovo uradilo isto).
Četvrtak 17.12.2015. 17:56
auuuuuuuuuuuuuuuuu,cim pomenes ministra informisanja iz 1999 odmah ti brisu komentare....Vesti online,Vi podrzavate cenzuru medija koju sprovodi AV ili se meni samo cini?
Četvrtak 17.12.2015. 17:56
Ali najneverovatnije je to što ovih dana Aleksandar Vučić iz Srpske napredne stranke, nekada Miloševićev ministar informisanja, teatralno objašnjava narodu kroz kakvu medijsku golgotu su naprednjaci prošli. Sa sve onim njegovim patetičnim frazama, zbog kojih bi mu bolje bilo da postane scenarista latinoameričkih sapunica a ne naših sudbina. Da li nas pomoću javnog vodovoda drogiraju da se njihove prošlosti ne sećamo, ili iz nekog razloga zaboravljamo da je ova osoba učеstvovala u zatvaranju Dnevnog telegrafa i Danasa, i donošenju najgoreg zakona o informisanju u istoriji naše male zemlje?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online