Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 12.12.2015.
10:25
sputniknews.com A

Koja sila može da smeni Dodika?

Da li je Vlada Republike Srpske odlukom da prekine saradnju sa Sudom, Tužilaštvom i Agencijom za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), zbog upada pripadnika ove agencije u institucije RS i hapšenja bez znanja MUP-a RS, konačno prešla Rubikon? Hoće li "hladni rat" koji već duže vreme vlada između vlasti u Republici Srpskoj i vlasti u Sarajevu ovaj potez pretvoriti u "vrući krompir" i u čijim će rukama on završiti? Mnogo pitanja, a malo odgovora. Tek činjenica je da posle ovakve odluke Vlade Republike Srpske ništa više u Bosni i Hercegovini neće biti isto.

Srna
Već duže vreme vlada "hladni rat" između vlasti u Republici Srpskoj i vlasti u Sarajevu: Dodik

Analitičarima iz Banjaluke teško je da prognoziraju Kako će se dalje razvijati događaji. Saglasni su u jednom - situacija je delikatna. Miloš Šolaja, profesor međunarodnog prava na Banjalučkom univerzitetu, kaže da je jedno sigurno - napetost i nerazumevanje uz neusklađivanje će se nastaviti.

Dve Republike Srpske

- Problem je u tome što postoje dve Republike Srpske. Jedna sedi u Sarajevu, a druga u Banjaluci - kaže on, aludirajući na činjenicu da predstavnici srpske opozicije u Parlamentu Republike Srpske, koji su deo vlasti u Sarajevu, nisu podržali odluku Vlade Republike Srpske.

Šolaja kaže da je potez SIPA bio samo pokušaj da se dokaže da je centralizacija BiH put ka umanjenu Republike Srpske. U tom kontekstu on misli da je to bila loša poruka koja neće dovesti do pomirenja. Kaže da visoki predstavnik može da donese odluku o smeni Vlade Republike Srpske, ili njenog predsednika, ali dodaje da bi njeno sprovođenje išlo vrlo teško. U Republici Srpskoj takvu odluku niko ne bi prihvatio.

- U tom slučaju bi morali da se traže metodi prinude, dakle sile kojom bi se to sprovelo. Tu je veliko pitanje ko je ta sila? Takva policija u BiH ne postoji. Vojne snage BiH su gotovo zanemarljive, ali šta god da se desi upotrebom sile to bi stvorilo otvoreni konflikt, koji bi mogao da izazove i ljudske žrtve.

Zato ne verujem da će visoki predstavnik da se usudi da donese takvu odluku, iako postoji percepcija da on ima takva ovlašćenja - kaže Šolaja i podseća da su "bonska ovlašćenja" politička odluka koja ima pravne mogućnosti, što je po njemu vrlo diskutabilno.

U međuvremenu, bosanska štampa puna je naslova da je, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "izvršio državni udar" i da je SIPA imala sve nadležnosti da uradi ono što je uradila, te da nijedan pravni akt nije prekršen. Anđelko Kozomara, politički analitičar iz Banjaluke, smatra da je Vlada Republike Srpske ishitreno reagovala i da je trebalo da se drži najavljenog referenduma.

- Ovo je neprijatan trenutak za obe strane. Ovaj postupak je bio demonstracija sile Sarajeva da oni po zakonima BiH mogu da hapse osumnjičene za ratne zločine i za organizovani kriminal i bez asistencije MUP-a Republike Srpske. Time su poslali jasnu poruku i Dodiku i Vladi Republike Srpske i MUPU-u da se spremaju da to rade i u nekim drugim primerima, ne samo kad je reč o ratnim zločinima - kaže Kozomora.

Hoće li se poubijati braća?

Prema njegovim rečima, nema odgovora na pitanje šta će se desiti ako SIPA sutra ponovo zakuca na nečija vrata.

- Hoće li MUP tada na njih da puca? Hoće li između sebe da se poubijaju braća - jedni iz SIPA, drugi iz MUP-a? Mudrije je bilo da se reagovalo na drukčiji način i drukčije odgovorilo na ovu provokaciju iz Sarajeva - kaže Kozomara.

On napominje da nije dobro što su zapadne diplomate potpuno zanemarile Republiku Srpsku, a veruje da visoki predstavnik neće "rušiti samog Dodika", već će krenuti da hapsi njegove bliske saradnike kako bi ga diskreditovao i udaljio od predstavnika međunarodne zajednice.

POVEZANE VESTI

Subota 12.12.2015. 10:49
Vreme je da se pita narod u RS kako dalje ? Akp narod kaze otcepljenje od BIH treba ga poslusati .
Subota 12.12.2015. 11:40
Nije baš da je sila ali može da posluži vrlo efikasno. Odaziva se na ime AV i služi okupatoru u pašaluku..
Subota 12.12.2015. 22:39
jednostavan odgovor:aMerika-kad reši da ukine Srpsku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online