Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.04.2015.
05:46
J. L. Petković - Vesti A

Amerika opominje Makedoniju

Ovo nije lokalna priča, napad je opasniji nego što se misli, komentariše za "Vesti" nedavnu terorističku akciju u Makedoniji Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba i poslanik u makedonskom parlamentu.

youtube.com/dpsmdpsm
Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba i poslanik u makedonskom parlamentu: Napad je poruka da Skoplje nema pravo na sopstvenu politiku

Ko stoji iza tog napada i šta mu je cilj?
- Ovo nije prvi, već samo jedan u lancu terorističkih napada kojima Albanci već čitav vek po nalogu svojih gazda iz Londona i Vašingtona na celom Balkanu pokušavaju da destabilizuju "neposlušne" države. Ovaj model se godinama vrlo uspešno primenjuje za pritisak na Srbiju. Izgleda da je sada došlo vreme da i Makedonija oseti istinski zadah zapadne ljubavi. Napad na karaulu Gošince je opomena Makedoniji da nema pravo na sopstvenu politiku. Videli smo kod nasilnog otimanja Kosova i NATO bombardovanja Srbije dokle su gazde naših Albanaca spremne da idu, a na primeru spaljenih crkava, razorenih ognjišta i Žute kuće razumeli smo svu morbidnost zapadnog "pokroviteljstva".

Neki mediji sumnjaju da je ovaj napad inscenirala vlast?
- To je jedna od najopasnijih konstrukcija. Ovo nije lokalna priča, ovaj napad je opasniji nego što se misli i svi mi moramo biti svesni toga. Zahvalan sam medijima iz Srbije na odmerenosti kojom prate događaje u Makedoniji.

Mogu li se očekivati novi napadi?
- Za Albance teroristički napad ništa ne znači. Ovo je uloga koju su oni igrali već bezbroj puta, i za njih se ona pokazala više od dobitne kombinacije. Makedonija, ali i Srbija, a posebno Grčka i Crna Gora, mogu očekivati nove napade. Čim stigne novi nalog sa Zapada, eto novog terorizma.

Kako Skoplje izlazi sa tim na kraj, ima li pomoći od međunarodne zajednice?
- Zavisi koga i šta podrazumevate pod međunarodnom zajednicom. Makedonija je intenzivno radila na uspostavljanju poverenja sa svim relevantnim svetskim faktorima, sarađivala po pitanju međuetničkih odnosa, najšire otvorila svoja vrata za strane investicije - dok nisu krenuli pregovori o Turskom toku za međunarodnu zajednicu bila je uspešna priča, i u političkom i u ekonomskom pogledu. Na svom putu ka EU dostigla je nivo sa kojeg takoreći sutra može biti primljena, ako reši problem imena sa Grčkom.

Vlast smatra da iza napada stoje grupe s Kosova, da li će počinioci biti privedeni pravdi?
- A da li su privedene pravdi ubice dece iz Goraždevca? Ili bilo ko od izvršilaca brojnih terorističkih napada na Kosmetu? Nisu, naravno. Isto tako i počinioci ovog terorističkog akta neće biti pronađeni. Ovo pitanje treba postaviti onima koji suštinski upravljaju Kosovom, okupiranom srpskom pokrajinom, i treba ga postavljati svakog dana.

Podrška saradnji sa Rusijom

Govori se o približavanju Makedonije Rusiji?
- Svako približavanje Rusiji izaziva bes Zapada, međutim, Rusija je faktor koji danas ne mogu da zaobiđu ni zemlje poput Nemačke ili Italije, a kamoli mala Makedonija. Po pitanju Rusije Makedonija vodi sasvim ispravnu i jedinu moguću politiku. Dajem puni doprinos saradnji Makedonije s Ruskom Federacijom i nastaviću da to činim i dalje.

Mač i iznad srpskih glava

Da li su i koliko Srbi ugroženi terorističkim napadima?
- Ovo je suštinsko pitanje koje nama, Srbima u Makedoniji, kao mač svakodnevno visi nad glavom. Srbi u Makedoniji uglavnom žive na područjima koja gravitiraju ka Kosmetu. Posebno je ugožena Skopska Crna Gora, okolina Kumanova, sela oko Tetova. Preduzimamo sve korake kako naš narod na tim područjima u slučaju napada ne bi ostao bez zaštite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online