Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.05.2015.
10:20
Tanjug A

"Još uvek nejasno šta se krije iza napada u Kumanovu"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl smatra da događajima u Kumanovu treba posvetiti posebnu pažnju i da ti sukobi još nisu rasvetljeni. On je u intervjuu za "Danas" rekao da kao izvestilac za Makedoniju nema dobar pregled tamošnje situacije.

wikipedia/Security and Defence Agenda
Ivo Vajgl

Vajgl je naveo da ne bi hteo da komentariše nikakve izjave koje se odnose na događaje u Kumanovu i oko toga, kao i da te događaje treba vrlo odgovorno proučiti i dati neki konkluzivan odgovor na sva ta pitanja.

- Situacija je jako kompleksna i odnosi političkih snaga, njihovi programi, njihove namere nisu jasne, ako ih čovek gleda izdaleka - rekao je on i dodao da o Makedoniji "znamo to što nam je posredovala Evropska komisija u svom izveštaju o napretku i na osnovi tih podataka mi smo i u Evropskom parlamentu usvojili rezoluciju prošlog marta čija je bitna suština podrška makedonskom putu prema evropskim integracijama, naravno posebno prema EU, ali i prema NATO".

- Poznajući aktuelne stvari, događaje mi smo naglasili i potrebu produktivnog i odgovornog dijaloga najvećih političkih stranaka sa ciljem da se politička kriza prevaziđe. A naglasili smo i to da sve optužbe koje su bile između predstavnika dve najveće stranke, jedne vladajuće i jedne opozicione, da te optužbe treba proučiti na objektivan način, na nepristrasan način i ako se pokaže da su optužbe zasnovane na činjenicama, odgovorni treba da povuku i konsekvence.

On u intervjuu rekao da nije hteo da se bavi nikakvim spekulacijama, komentarima, već je rekao da ga interesuju bitne činjenice, "a u makedonskoj situaciji je posebno neophodno da su te činjenice proverene i dovoljno transparentne da se mogu razumeti".

Na pitanje da li smatra da su događaji u Kumanovu incident ili pojava kojoj bi regionalno trebalo posvetiti posebnu pažnju, Vajgl je rekao da bi trebalo posebnu pažnju takvom događaju.

- Međutim, on još nije raščišćen, nije još rasvetljen sa svih strana. Još uvek se javljaju razne hipoteze o tome zašto je i kako je do toga došlo. Više je nego potrebno da se tu obavi jedna temeljita istraga, na to obavezuju i žrtve koje su tamo pale - rekao je on.

Što se tiče makedonske ekonomije, on je rekao:

- Mi smo konstatovali taj porast stope rasta i smanjenje nezaposlenosti i činjenicu da su sprovedene brojne reforme u ekonomiji. Medutim, ja se ne bih usudio dati neku konkluzivnu ocenu o tome kakvo je stanje makedonske ekonomije u ovom trenutku. To najbolje znaju Makedonci sami - zaključio je Vajgl u razgovoru za "Danas".

POVEZANE VESTI

Utorak 19.05.2015. 10:29
"Ne mogu da verujem" da još nije utvrđeno šta se dogodilo u Kumanovu ? Kako to da Evropski izvestilac to nije utvrdio a znalo se i pre nego što je poslat da utvrdi "istinu" šta je istina ? "Istina je da su šip.ari napadnuti u Kumanovu od Makedonskih terorista" . Tako će glasiti izveštaj EU izvestioca ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online