Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.02.2015.
16:15
Srna A

Ja tebe serdarom, ti mene vojvodom: "Srbija želi Crnu Goru u EU"

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Ivica Dačić izjavio je u utorak u Podgorici da je zadovoljan saradnjom koju ta organizacija ima sa Crnom Gorom i da Beograd želi da Crna Gora što pre postane članica Evropske unije.

Fonet/Vlada Crne Gore
Relaksirani odnosi dva "bratska naroda": Ivica Dačić i Igor Lukšić

Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije, je posle sastanka sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem, ocenio i da su Srbi i Crnogorci bratski narodi.

Dačić je u ulozi predsedavajućeg OEBS-a razgovarao s Lukšićem o saradnji ove organizacije i Crne Gore.

Relaksirano

Zvaničnici su se usaglasili i da su odnosi dve zemlje čiji su ministri spoljnih poslova relaksirani.

Dačiću je poseta Podgorici prva službena poseta od kada je postao predsedavajući OEBS-a. On je dodao da će Srbija za vreme predsedavanja ovom organizacijom dati punu podršku Crnoj Gori.

- Naša misija u Crnoj Gori je ukazala da je ostvaren značajan broj zajedničkih projekata, a to je upravo suština postojanja misije OEBS-a. Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da ćemo dati Crnoj Gori punu podršku za ono što je do sada uradila, kao i za ono što tek treba da se uradi. Srbija je kao prioritet za vreme predsedavanja OEBS-a postavila Zapadni Balkan. To znači regionalna saradnja zemalja, pa bih se zahvalio Crnoj Gori što je potpisala deklaraciju međunarodne komisije za nestala lica - rekao je Dačić.

Bratski narodi... Ili sestrinski?

Fonet/Vlada Crne Gore
Ivica Dačić i Milo Đukanović

Srbi i Crnogorci su bratski narod... Ili sestrinski? Ko će mu ga znati? Bitno je da se vole... A sve to je zaključio ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić prilikom svoje posete Crnoj Gori. Možda bi onda naši glavni gradovi trebali da se pobratime? Ili posestrime... Što je Dačić onomad predložio i za Beograd i Buenos Aires...

- Uvek se govorilo da smo mi bratski narodi, a možda smo i sestrinski, zato što su imena država u ženskom rodu. Zadovoljstvo mi je da su u poslednjih nekoliko godina odnosi Srbije i Crne Gore potpuno relaksirani. Želimo sve najbolje Crnoj Gori, da što pre postane članica EU. Isto to želimo i sebi - rekao je Dačić.

Lukšić je istakao zadovoljstvo što Srbija predsedava OEBS-a. Takođe, Lukšić je istakao i zadovoljstvo saradnjom sa OEBS-a.

- Crna Gora će pružiti punu podršku srpskom predsedavanju ovom organizacijom. Ovo predsedavanje nailazi u ne tako lakom trenutku. U Evropi je mnoštvo izazova, kako na istočnom, tako i na južnom bloku, i u tom kontekstu, verujem da će prioriteti koje je srpsko predsedavanje definisalo biti uspešno. Izrazio sam zadovoljstvo saradnjom sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori - rekao je Lukšić.

Bravo za dijalog Beograd - Priština

On je iskoristio današnji susret kako bi pozdravio nastavak dijaloga na relaciji Beograd - Priština.

- Želim da naglasim našu podršku rezultatu dijaloga Beograda i Prištine. Verujemo da je to korak napred kada je u pitanju rešavanje problema, kako bi uvažili ambiciju da ovaj region dostigne sve evropske standarde u što kraćem roku. Naša su očekivanja da Srbija što pre počne da otvara pregovaračka poglavlja", poručio je Lukšić.

Dačić se u Podgorici sastao sa premijerom Milom Đukanovićem, i predsednikom Filipom Vujanovićem. Dačić i Vujanović konstatovali su da su odnosi Crne Gore i Srbije sadržajni, bliski i prijateljski, i u stalnom razvoju u svim oblastima u interesu obe države i njenih građana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online