Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.05.2016.
14:30
Vestionline, Sputnjik A

"Članstvo CG u NATO predstavlja legitimizaciju Milovog režima"

Crna Gora je sve bliža članstvu u NATO, a sve dalja od dobrih odnosa sa Rusijom. A zbog čega je Podgorici važno ovo Članstvo? Pavelj Kandelj, naučni saradnik Instituta za evropske studije Ruske akademije nauka smatra da bi konačan prijem Crne Gore u Alijansu na neki nači predstavljalo legitimizaciju režima Mila Đukanovića.

M. Karović
Važno priznanje Zapada: Milo Đukanović

- Već 25 godina u Crnoj Gori je isti režim na vlasti, a to je partija Mila Đukanovića. Samim tim, premijeru je jako važno da od zapadnih država dobije i "demokratsko priznanje" za svoju vladavinu - rekao je Kandelj za "Sputnjik"

Odgovarajući na pitanje zašto crnogorske vlasti ignorišu mišljenje građana svoje države koji su otvoreno protiv stupanja njihove države u Alijansu, Kandelj kaže da je to zbog toga što režim shvata da, u tom slučaju, niko pristalicama stupanja u NATO ne bi garantovao pobedu.

Drugi momenat je taj, kako kaže, što se stupanje u NATO na Balkanu doživljava i kao prethodno dobijena propusnica za ulazak u EU.

- Iako formalno niko neće postaviti takav uslov, ipak su sve ostale balkanske zemlje prvo stupile u NATO, a tek onda u EU - podseća Kandelj.

O odnosima Crne Gore sa Rusijom on kaže:

- Formalno crnogorske vlasti govore da bi oni želeli da očuvaju dobre odnose sa Rusijom. U smislu gesta dobre volje crnogorske vlasti su omogućile Rusima da bez vize borave na teritoriji Crne Gore do 90 dana. To je dobro i za turizam, od kojeg Crna Gora u velikoj meri zavisi - ističe on.

U vojnom smislu, Kandelj zaključuje da crnogorska vojska postoji više simbolički, pa tako stupanje u NATO ne bi bilo nešto značajno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2016. 15:00
Košarkašica reprezentacije Srbije, Milica Dabović, ujedno i kapiten, pokazala je milogorcima šta je patriotizam i da od svog porekla ne treba bežati. Ona je na instagramu napisala nešto pred čim bi trebali da se zamisle svi današnji pobornici „samostalne“ NATO – Crne Gore. „Srpkinja sam Crnogorskog porekla, i odrasla sam u najlepšem gradu na moru Herceg-Novom gde razlike nikada nije bilo, nije se osećalo, i gde se znalo da nam je Srbija u srcu! Za mene je to jedna država i uvek će biti…Ali to je samo moje mišljenje, a ima nas svakakvih! Moj izbor je samo moj i nikada se nisam pokajala. TO JE NAJVAŽNIJE!“
Četvrtak 19.05.2016. 14:39
Док су на власт били Момир Буулатовић и Слободан Милошевић Црна Гора и Србија су биле заједно али су дошли на власг фашиисти и сада је газда Балкана Вашингтон и Брисел.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online