Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 17.05.2014.
07:15
B. Božin - Vesti A

Karadžiću se ne podsmevaju kao Mladiću

Novinarima "Zidojče magazina" je uspelo da posle 18 godina budu jedni od onih koji su imali priliku da razgovaraju s jednim od najznačajnijih haških optuženika Radovanom Karadžićem. Osnovni utisak nemačkih novinara jeste da je od svih optuženih Karadžić jedini koji tužioce čini nervoznima.

Bori se kao vrhunski advokat: Radovan Karadžić
 

Pred njima je prodefilovalo mnogo likova - od vođa paravojnih formacija, huškača, političara širokih ramena, sve do bivšeg predsednika Srbije Miloševića, koji se i pred sudom s visine obraćao svedocima, želeći da ostane veran sebi i sam kreira pravila igre. Da nije 2006. godine iznenada umro, sigurno bi bio osuđen, ne iskoristivši sve pravne trikove da se brani na najbolji mogući način.


Ili Ratko Mladić, koji još od prvog dana na svoj generalski sirov i bahat način pokušava da prođe kroz proces pred sudom koji naziva "satanskim".


"Majke Srebrenice koje su sedele u publici pozdravio je nedvosmislenim gestom - palcem preko grkljana sleva nadesno. Njegov najveći uspeh jeste to što su ga jednom izbacili iz sudnice", prenose nemački novinari.


Sa Karadžićem je situacija potpuno drugačija. Kada se on nalazi na klupi za optužene, vidljiva je njegova koncentracija na ono što se događa. Spreman je da se upusti u pravnu borbu protiv suda. Još nijedan od optuženih, sa bilo koje strane Balkana da je došao, nije se tako borio sa Tribunalom. Insistirao je da samo najbolji mogu da budu u timu koji će ga braniti. Svakog od kandidata pitao je koliko brzo može da čita jer on sam je u stanju da pročita 1.000 strana dnevno. Dok su drugi optuženi protestovali zbog sudija, jer dolaze iz NATO zemalja, Karadžiću to nije smetalo.


"Pred sudom teži da bude prihvaćen kao ravnopravan partner, ne želi da bude predmet podsmeha kao Mladić. Optuženi koristi svako pravno sredstvo, i to na kulturan i staložen način, ne upada u reč svojim saradnicima, ne govori kontradiktorne stvari, ne troši sudsko vreme na nebitne pravne sitnice" utisak je novinara.


Autori teksta zaključuju da Karadžić ima daleko bolje šanse nego što se činilo na početku. Naruku mu ide to što Tribunal gubi dah. Savet bezbednosti UN je posle 20 godina izgubio strpljenje.

Sam će istražiti Markale

Karadžić nije lično nikoga ubio, nije nikad bio u Srebrenici. A da je tokom suđenja postao dobar advokat tvrde mnogi koji u ovom pozivu važe za najbolje. Tako dolazi do povremene zamene uloga, pa optuženi postaje istražitelj.
"Jednom svedoku koji je pričao o pogibiji svoje supruge na pijaci Markale Karadžić je izjavio saučešće i obećao da će pronaći odgovorne za taj napad - kao da je on tužilac".

POVEZANE VESTI

Subota 17.05.2014. 07:56
Napokon da čujemo nešto nalik komplimentu a da je namijenjenu Srbinu!!! Ti novinari je trebalo da prate preds.Miloševuića i da čuju dr.Šešelja kao govori ko' britka sablja!!! Podsmijavanje Ratku Mladiću više govori o njima a nikako o generalu. Čovje je težak invalid i pola mozga mu ne fumkcioniše. Zaboravili su kad je uzeo šabku aktivnom američkom generalu (ne mogu se sada sjetiti kako se zove) a svoju srpsku mu stavio na glavu:
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online