Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 12.10.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Alijin gorila ruši laži o Sarajevu

Nekadašnji ministar odbrane SR Jugoslavije Prvoslav Davinić, ali i jedan od najvernijih telohranitelja ratnog predsednika BiH Alije Izetbegovića uskoro će u Haškom tribunalu demistifikovati sve ključne događaje iz rata, a posebno one vezane za optužbe za granatiranje Sarajeva i dva incidenta na pijaci Markale.

Ko je ispalio granate: Markale u Sarajevu

Izetbegovićev telohranitelj u Hagu će se pojaviti pod zaštitnim merama kao Svedok C, a Davinić će svedočiti, iako je avgusta prošle godine to odbio.


Koliko je bivši predsednik Republike Srpske uveren u njihova svedočenja govori i podatak da se Karadžić istovremeno odrekao 32 druga svedoka koje je planirao da pozove u vezi s optužbama za događaje u Sarajevu.


U pisanom zahtevu Tribunalu, Karadžić je naveo da je Prvoslav Davinić više nego relevantan svedok o dođajima u Sarajevu, pošto je od 1991. do 1995. godine u Njujorku bio na čelu Centra za pitanja razoružavanja UN.


"Davinić će svedočiti o informacijama koje je dobijao u sedištu UN, a koje bacaju sumnju na tvrdnju da su bosanski Srbi bili odgovorni za granatiranje pijace Markale 28. avgusta 1995. Takođe, Davinić će svedočiti i o svom razgovoru sa Karadžićem kada mu je ovaj tvrdio da Vojska RS nije ispalila te granate", stoji u podnesku Karadžića koji je prihvatilo Sudsko veće.
 

Za javnost će svakako mnogo interesantnije biti svedočenje zaštićenog Svedoka C, koji je tokom rata bio član tima za obezbeđenje Alije Izetbegovića, a po funkciji je bio prisutan na većini sastanaka i razgovora koje je bivši predsednik BiH vodio kako sa međunarodnim predstavnicima, tako i sa najbližim saradnicima.

Razlozi

U obrazloženju zahteva da mu se dopusti ispitivanje dva nova svedoka, Karadžić je naveo da je Davinić avgusta 2012. godine odbio da ga saslušaju njegovi pravni savetnici pošto se u to vreme u Srbiji vodio postupak protiv njega.
S druge strane, Karadžić priznaje da je sve do početka ove godine Svedok C bio nepoznat njegovom timu odbrane, a izjava od njega je uzeta tek u avgustu.


Ovaj svedok će posvedočiti o planovima Izetbegovića i njegovih saradnika da se povodom navodnog granatiranja Markala "na svaki način osigura krivica bosanskih Srba" za ovaj događaj, a u cilju postizanja "međunarodne intervencije".


"Muslimani su ovaj cilj postigli namernim otvaranjem vatre iz civilnih područja i bolnica kako bi isprovocirali uzvratnu vatru, ali i ispaljivanjem granata iz onih delova Sarajeva odakle bi se za taj incident posle optužili Srbi. To je dogovoreno na sastanku kome je prisustvovao i Svedok C. Otuda je dokazna vrednost ovog svedoka visoka. On je zauzimao jedinstveni položaj koji mu je omogućavao direktan, insajderski pristup najvišim nivoima bosanske vlade", objasnio je Karadžić, a Pretresno veće prihvatilo.

POVEZANE VESTI

Subota 12.10.2013. 12:09
како је знао рахметли Алија за Србе рећи:``Звијер је погоџена у главу``! Ево му се вратило то његово...
Subota 12.10.2013. 13:06
. . . . kako se seti bivsi " Alijin gorila" PRVOSLAV, da posle STO GODINA CUTANJA pripoveda o PREVARAMA I ZLOCINIMA BOSANSKIH TURAKA, ZA KOJE JE, I SA KOJIMA JE, TAKO ODANO SARADJIVAO / JATAKOVAO. . . . .
Ponedeljak 14.10.2013. 15:50
ajde da mi neko objasni ko je i sta je prvoslav davinic znam da je bio u gej17- i da je bio ministar vojske i da je imao kobajagi neke sukobe sa gazdom tj dinkica .. ovaj tekst mi sada samo malcice razbija maglu ovo ovih "elitnih" kadrova iz gej17- koji eto delovali su i 90tih u neciju korist (neznam u ciju naravno a tesko mi je da poverujem /ma ne verujem/ da je radio u interesu srba)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online