Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 11.01.2014.
12:33
Nezavisne novine A

Širak hteo da zauzme Srebrenicu

Bivši predsednik Francuske Žak Širak planirao je da, tokom rata u BiH, Srebrenicu vojnom silom oslobodi i preuzme od Srba, objavila je biblioteka Bila Klintona.

Odlazak žena i dece iz Srebrenice
 

U jednom dokumentu od 13. jula 1995. godine dat je zanimljiv transkript razgovora između tadašnjih predsednika Francuske i SAD.

"Francuska je spremna sve svoje vojne potencijale staviti iza akcije za ponovno zaposedanje Srebrenice. Još ne znam šta Britanci misle. Oni su direktno zainteresovani jer je Goražde, gde su njihovi vojnici, blizu Srebrenice. Pitam se hoće li se i oni, kako su to Holanđani uradili u Srebrenici, samo spakovati i otići. Ne želim da Francuska bude saučesnik u takvoj situaciji", rekao je Širak Klintonu.

Tadašnji francuski predsednik dodao je i da vojna operacija vraćanja Srebrenice Bošnjacima zavisi od volje SAD, Velike Britanije i Nemačke. Širak je naglasio i da njegova zemlja ne može dopustiti "da se oni poubijaju a mi sedimo i ne radimo ništa, čime postajemo saučesnici".

Klinton je na to odgovorio da ceni čvrst stav Francuske po pitanju Srebrenice, ali je naglasio da je za njega Goražde mnogo bitnije.

"Goražde je bitnije od Srebrenice i od Žepe, kako zbog veličine, tako i zbog psihološkog efekta", naveo je Klinton, dodajući da će Srbi, ako se nešto desi u Goraždu, smatrati "da imaju odriješene ruke za napad na Sarajevo".

Ipak, u dokumentima se navodi da Britanci nisu bili spremni za brzu i nasumičnu odluku o vojnoj akciji u BiH, uprkos pritiscima iz Pariza. Takođe, Britanci su smatrali da Srbi mogu zauzeti Žepu kad god to žele, iako su sumnjali da će se to desiti jer im je "neophodno nekoliko dana da 'svare' Srebrenicu". U dokumentu se još navodi i da je Velika Britanija još jednom izrazila spremnost da zadrži svoje vojnike u BiH.

"Jedan od osnovnih razloga zašto sam mislio da je ispravno poslati britanske vojnike tamo (u BiH) i zašto oklijevam da ih povučem jeste što u tom slučaju prijeti opasnost od šireg balkanskog rata", naveo je Džon Mejdžor, tadašnji britanski premijer.

POVEZANE VESTI

Subota 11.01.2014. 12:39
Француска нам никада није била савезник.
Subota 11.01.2014. 12:56
Desetine hiljada Srpskih vojnika koji su u Grckoj umirali od tifusa, raznih bolesti i iscrpljenosti francuzi su uz million razloga odbijali i izbjegavali prevesti brodovima do francuske nose na dusi francuzi. Tek na priojetnju Rusije da ce sa austrogarskom i njemackom sklopiti seperatni mir ako ne upute sanitesku i pomoc u hrani Srbima na Krfu i ako se Srbski vojnici ne prebace u Francusku u sto kracemo roku. Nasi "prijetelji" francuzi i englezi salju brodove i prebacuju Srbe u Francusku, Sjevernu Afriku a neke i u Englesku. Mnogi bi ostali zivi da su francuzi i englezi poslali brodove ranije ali oni su zeljeli da sto vise Srba umre kako bi Srba bilo sto manje. Sijeme im se zatrlo
Subota 11.01.2014. 12:39
A pa nemojte tako za nase saveznike, Francuze. Jos da su nas zverski bombardovali 99' neko bi pomislio da su nam najbolji ortaci, uz Engleze i Amerikance.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online