Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.07.2015.
15:54
Tanjug A

CIA objavila poverljivi dokument: Razgovor Klintona i Širaka o Srebrenici

Dva dana posle pada Srebrenice bivši francuski predsednik Žak Širak upozorio je u telefonskom razgovaru tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona da Francuska ne želi da sedi skrštenih ruku i bude odgovorna za takvu situaciju, navodi se u dokumentu CIA sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje je objavila televizija N1.

Wikipedia/David Scull
Širak se plašio da Francuska ne bude okrivljana za čitavu situaciju

- Pad Srebrenice i vrlo verovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna pretnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN, NATO, kao i svih demokratija - rekao je Širak Klintonu.

On je istakao da Francuska više ne može da stoji i gleda kako "Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni".

- Moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN. Francuska je spremna da prepusti sve svoje jedinice u misiju - istakao je tada Širak.

On je, međutim, dodao da ne zna šta Britanci žele, prenosi N1.

- Pitam se da li je njihova namera samo da napuste Goražde, kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude kriva za ovu situaciju - naveo je Širak, a piše u dokumentu koji je objavila N1.

- Sve zavisi od toga da li će SAD biti spremne da sarađuju u sprečavanju etničkog čišćenja ili ćemo samo sedeti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kuci. Ne možemo dozvoliti sebi da budemo saučesnici - upozorio je bivši francuski predsednik.

"Goražde važnije od Srebrenice"

Na to je Klinton Širaku odgovorio da je Goražde, zbog veličine, mnogo važnije od Žepe i Srebrenice. Prema njegovim rečima, bosanska vlada imala je u Goraždu 9.000 vojnika spremnih za borbu, u Srebrenici 3.000 vojnika koji su, međutim, otišli zbog granatiranja.

- Otišli su bez suprotstavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi - rekao je Klinton dodavši da Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu koji će verovatno biti spremni da ostanu tamo.

On je ocenio da će, ako se nešto desi Goraždu, vojska bosanskih Srba osećati da ima slobodan put prema Sarajevu.

Klinton je Širaku ipak preneo da mora da zna koja će biti pravila angažmana ako se Francuska odluči da uzme inicijativu u Srebrenici, Žepi i Goraždu.

- Pre nego što osiguramo vazdušni udar morate znati da će on naneti velike gubitke Srbima u određenim područjima. Posavetovaću se sa vojnim savetnicima, ali oni su vrlo skeptični s uvođenjem helikopterskih snaga, pogotovo ako Bošnjaci neće pružati otpor - rekao je Klinton.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online