Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.11.2013.
18:20
Beta A

Braneći Karadžića optužio Mladića za Srebrenicu

Bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač označio je danas, pred Haškim tribunalom, pukovnika Vojske RS Ljubišu Bearu kao "ideologa" i "operativca" streljanja srebreničkih Muslimana u julu 1995.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić
 

Kovač je to izjavio svedočeći u odbranu Radovana Karadžića, tadašnjeg predsednika RS i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga. Pukovnik Beara bio je načelnik sektora za bezbednost Glavnog štaba VRS i blizak saradnik njenog komandanta Ratka Mladića.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Džulijan Nikols dokazivao je da je Kovač u julu 1995. morao da o masovnim ubistvima u Srebrenici obavesti Karadžića. Kovač je negirao da je o tome razgovarao s predsednikom RS tokom više susreta u vreme srebreničke krize, ne poričući da je on sam znao da su neki zarobljenici bili streljani. Kako je izjavio, pretpostavio je da je Karadžića o tome već izvestila VRS.

Optužnica Karadžića (68) tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je Vojska RS, 11. jula 1995, zauzela tu zaštićenu zonu UN. Optužnica ga tereti i za progon hiljada žena, dece i staraca iz enklave.

Zastupnik optužbe Nikols predočio je Kovaču da su neki od policajaca koje je on poslao u Srebrenicu, posle rata, osuđeni za genocid zbog streljanja oko 1.000 Muslimana u selu Kravice, 13. jula 1995.

"Naredba ih nije uputila na to, nego na drugi konkretan zadatak", odgovorio je svedok, koji je potvrdio da je sutradan dobio izveštaj o masovnom ubistvu u Kravici. Policijske jedinice u ofanzivi na Srebrenicu bile su, naglasio je pritom, potčinjene VRS.

Tvrdeći da s Karadžićem, tokom susreta 14. jula 1995, nije razgovarao o zločinu u Kravici, Kovač je kazao da je verovao da su vrhovnog komandanta o tome već bili izvestili "vojna služba bezbednosti" i civilni poverenik za Srebrenicu Miroslav Deronjić, koga je Karadžić tek bio imenovao.

"Da, apsolutno da su ga mogli informisati Deronjić i vojna služba bezbednosti... Imali su obavezu da ga službeno izveštavaju o svemu što se događalo", rekao je svedok.

Potvrdio je da je Deronjić bio kod Karadžića, uz napomenu da nije znao o čemu su razgovarali. Kovač je, odgovarajući na pitanja tužioca, potvrdio i da je u septembru 1995, kada je bio ministar unutrašnjih poslova RS, sproveo "nezvaničnu" istragu o Srebrenici, na poziv tadašnjeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića.

"Saznali ste da su Mladić i Beara dali da se zarobljenici streljaju", citirao je tužilac Nikols jednu od ranijih Kovačevih izjava. "Imao sam neproverene informacije da je Beara bio operativac i glavni ideolog streljanja zarobljenika", odgovorio je Kovač.

Tribunal je pukovnika Bearu 2010. proglasio krivim za genocid u Srebrenici, kao jednog od glavnih organizatora, i nepravosnažno ga osudio na doživotni zatvor. Na tu presudu, Beara je uložio žalbu.

Kovač je potvrdio i da je u septembru 1995. znao da su hiljade srebreničkih Muslimana streljane pošto ih je VRS zarobila, kao i da je "dobio informacije" o "par ključnih mesta" na kojim su pogubljenja obavljena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online