Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 01.11.2013.
01:44
Beta A

"Karadžić nije znao za streljanja u Srebrenici"

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač izjavio je da Karadžić, u julu 1995, nije znao ništa o streljanju zarobljenih Muslimana iz Srebrenice.

Radovan Karadžić u Haškom tribunalu
 

"Ubeđen sam da Karadžić nije imao pojma da će zarobljenici biti streljani", naglasio je Kovač u pisanoj izjavi, koju je Karadžić, koji se brani sam, priložio kao dokaz.

Svedočio i Živanović

U prvom delu zasedanja, zastupnica optužbe Melisa Pak unakrsno je ispitivala generala VRS Milenka Živanovića, koji je, kao komandant Drinskog korpusa VRS, vodio ofanzivu na Srebrenicu u julu 1995.

Tužiteljka je svedoku predočila Karadžićevu Direktivu broj sedam kojom je, u martu 1995, naložio VRS da u Srebrenici stvori "nepodnošljive uslove potpune nesigurnosti bez nade u dalji opstanak i život stanovništva".

General Živanović protumačio je da se "tu govori o porazu muslimanskih snaga, a ne muslimanskog naroda", tvrdeći da ta direktiva nikada nije bila primenjena.

Karadžić (68), koji je bio predsednik RS i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je, 11. jula 1995, VRS zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN. Progon hiljada muslimanskih žena, dece i staraca iz enklave, takođe mu se stavljaju na teret.

Kovač je posvedočio da, tokom više sastanaka koje je sa Karadžićem imao između 9. do 20. jula 1995, pre i posle zauzimanja Srebrenice, od lidera bosanskih Srba nije čuo da bi muslimanske muškarce trebalo pobiti, niti da su streljanja bila u toku ili već okončana. O ubistvima zarobljenika, Kovač, kako je izjavio, nije video nijedan zvaničan izveštaj.

Svedok je, međutim, potvrdio da ga je zamenik komandanta specijalne policijske brigade Ljubomir Borovčanin, 14. jula 1995, izvestio da je, dan ranije, "ubijen jedan broj zarobljenika" u skladištu zemljoradničke zadruge u selu Kravica kod Bratunca.

Kako mu je Borovčanin preneo, jedan od zarobljenih Muslimana prethodno je oteo pušku stražaru i jednog policajca ubio, a drugog ranio. O tom događaju, Kovač nije razgovarao s Karadžićem.

U izjavu o odbranu Karadžića, Kovač je zločin u Srebrenici nazvao "najgorim što se moglo desiti srpskom narodu", a njegove počinioce "najvećim neprijateljem Srba".

POVEZANE VESTI

Petak 01.11.2013. 02:16
Драган Дабић геније :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online