Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 01.10.2013.
14:30
Beta A

Albanci okrenuli leđa Milu: Ti si ratni zločinac

Politički predstavnik područja Malesija kod Podgorice Vaselj Camaj izjavio je da Albanci u Crnoj Gori "žive u strahu". Grupa Albanaca u Njujorku je zbog toga nedavno protestovala protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića dok je govorio u Generalnoj skupštini UN, objasnio je Camaj.

Dok je Milo govorio o Evropi i Natou u Ujedinjenim nacijama, Albanci u Njujorku vikali da je razni zločinac
 

Oko 150 Albanaca koji žive u Njujorku, okupili su se nedavno pred zgradom UN, noseći transparente "Đukanović je ratni žločinac", "Malesija nije za prodaju" i "Tražite oprost od Albanaca". Protest protiv Đukanovića organizovan je istog dana kada se on u Njujorku sastao sa premijerima Kosova i Albanije Hašimom Tačijem i Edijem Ramom i kada su njih trojica veoma pohvalno govorili o međusobnim odnosima.

CG u albanskim udžbenicima

 

Predstavnik Udruženja Crnogoraca koji su se pre dve decenije u većem broju vratili u Crnu Goru iz sela Vraka kod Skadra, Blagoje Zlatičanin ranije je ponudio dokumentovane dokaze da se u udžbenicima geografije za srednje škole u Albaniji neka područja Crne Gore tretiraju kao "albanske teritorije". Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija je ovog proleća saopštilo da je od ambasadora Crne Gore u Tirani Ferhata Dinoše zatražilo da proveri pomenute navode. Međutim, ministarstvo se posle toga više nije oglašavalo.

Prema rečima Camaja, vlast u Crnoj Gori je "diktatorska", pa Albanci zato ne protestuju u Podgorici, nego to rade u Njujorku. Camaj je podsetio na policijsku akciju "Orlov let" u jesen 2009. godine, kada je uhapšena veća grupa Albanaca sa područja Malesije pod sumnjom da je zajedno sa Albancima sa Kosova i iz Albanije učestvovala u stvaranju organizacije protiv ustavnog poretka Crne Gore.

I drugi politički aktivisti Albanaca izneli su ocene koje su iznenadile crnogorsku javnost, u kojoj vlada mišljenja da se upravo Albancima "previše popušta". U CG smatraju da su Albanci ravnopravni sa ostalim građanima, da je kao jedan od jezika u služebnoj upotrebi priznat i albanski jezik, kao i da postoje univerzitetske katedre za albanski jezik i književnost. Ističe se da je "albanizacija" u Ulcinju otišla toliko daleko da su gotovo sve ulice preimenovane i dati im nazivi po imenima i događajima iz albanske istorije.

Funkcioner crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj i neki albanski političari ocenili su da za protest u Njujorku nije bilo opravdanja. Albanci, po njihovim ocenama, nisu diskriminisani u Crnoj Gori. U prilog oceni da Đukanović ne vodi antialbansku politiku navodi se i činjenica da je Crna Gora 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja, primila više desetina hiljada Albanaca sa Kosova, kao i to što je crnogorska vlada priznala nezavisnost Kosova.

Međutim političar iz Albanije, Kočo Danaj ponovo govori o "prirodnoj Albaniji" kojoj bi pored Kosova i nekih područja Srbije, Makedonije i Grčke, trebalo da pripadne i deo teritorije Crne Gore. Danaj je više puta rekao da je Crna Gora na Berlinskom kongresu "nepravedno" dobila neka područja, kao i da su velike sile oštetile Albaniju posle balkanskih ratova 1912. godine, jer joj nisu pripali neki krajevi današnje Crne Gore. Danaj je ranije, pored ostalog, predložio da se Ulcinj, koji su Crnogorci oslobodili od Turaka, proglasi "slobodnim gradom".

POVEZANE VESTI

Utorak 01.10.2013. 15:23
Albanci samo traže teritorije koje im je Milo obećao da bi podržali njegovu nezavisnu tvorevinu.Samo se sjetite da Crnogorci iz Srbije nisu imali pravo glasa,a istovremeno su Albanci i muslimani stizali iz amerike i evrope u trošku DPS_SDP koalicije na taj referendum sa punim pravom odlučivanja.Zar neko misli da albanci vole Crnu Goru ??Ne oni su svi za Veliku Albaniju.
Utorak 01.10.2013. 15:45
Milo Djukanovic je zasluzio da ide na dozivotnu robiju I da se njegovo pleme oznaci anatemom na vijek vijekova.Zasto?Djukanovic je u vrijeme kada je Srpski narod Crne Gore ,MOJE, OSJETIO PREVARU U NACIONALNOM SMISLU CRNOGORAC I U POTPUNOSTI SE VRATIO ONOME CEMU PRIPADA, POD OKRILJEM SRPSKIH NEPRIJATELJA I UZ POMOC ALBANACA I MUSLIMANA U CRNOJ GORI RAZORIO SVOJ NAROD KOME PRIPADA Srbe,na dva dijela Srbe I Crnogorce sto je bila zelja I namjera antisrpskih elemenata.Danas u CG zive Albanci , Bosnjaci Srbi I Crnogorci I jedino se Srbima uskracuje
Utorak 01.10.2013. 15:13
".... Danaj je više puta rekao da je Crna Gora na Berlinskom kongresu "nepravedno" dobila neka područja, kao i da su velike sile oštetile Albaniju posle balkanskih ratova 1912. godine, jer joj nisu pripali neki krajevi današnje Crne Gore...." ŠTA REĆI A NE ZAPLAKATI?????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online