Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 21.09.2013.
20:28
RTS A

Danas 22. godišnjica zločina na Koranskom mostu

U subotu, 21. septembra, navršilo se 22 godine od ubistva 13 rezervista bivše JNA na Koranskom mostu u Karlovcu. Optuženi za taj zločin - Mihajlo Hrastov - uprkos nekoliko sudskih odluka kojima je osuđivan na kaznu zatvora, još uvek je na slobodi.

Osuđen na četiri godine zatvora, ali i dalje na slobodi: Mihajlo Hrastov
 


Prema navodima iz optužnice hrvatskog pravosuđa iz 1992. godine, otkad se taj zločin i procesuira, žrtve su ubijene iz automatske puške, a na mostu su ranjena još dvojica zarobljenih rezervista JNA.


Prema podacima Dokumantaciono-informativnog centra Veritas, pripadnici MUP-a i Zbora narodne garde Hrvatske su ispred mosta zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se iz jedne u drugu kasarnu prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA. Oni su, posle pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni na slobodu, odložili oružje.


Odmah po predaji grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena je u policiju, a druga - 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervisti iz kordunaškog mesta Krnjak, sprovodena je pešice preko mosta.


Kad su stupili na Koranski most, uniformisana lica sa fantomkama na glavama likvidarala su njih 13, među kojima i nekoliko u ležećem položaju, a većinu hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju, naveo je Veritas. Od četvorice preživelih, trojica, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili su skokom sa mosta.


Tadašnje Okružno tužilatvo u Karlovcu, maja 1992, podiglo je optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovaca zbog krivičnog dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava - protivpravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.


Po navodima hrvatskog pravosuđa, Hrastov, kojem se sudilo u nekoliko navrata, posle dobijanja zadatka da sa svojom grupom na mostu čuva i sprovede u policiju grupu vojnika koji su predali oružje, u njih je pucao. Karlovačko tužilaštvo smatra da se radilo o likvidaciji ratnih zarobljenika, za šta je propisana kazna od najmanje deset godina zatvora.


Hrastov je u pritvoru bio najpre šest meseci 1992. i ponovno od maja 2009. do kraja 2010. godine. On je nakon tri oslobađajuće presude, odlukom Vrhovnog suda osuđen na sedam godina, a iz zatvora u Lepoglavi je izašao krajem decembra 2010. godine.


Ustavni sud Hrvatske je slučaj Koranski most vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje i pred izmenjeno sudsko veće. Početkom septembra 2012. Vrhovni sud je Hrastova proglasio krivim zbog protivpravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja" i osudio ga na četiri godine zatvora, i on je sada na slobodi.


Prema podacima Veritasa, pred Opštinskim sudom u Karlovcu, koji je nadležan i za opštinu Krnjak odakle su ubijeni i ranjeni, vodi se parnični postupak po tužbi preživelih i porodica likvidiranih, protiv države Hrvatske za naknadu štete.

POVEZANE VESTI

Subota 21.09.2013. 20:48
Треба му пресудити на исти начин како је он њима!
Subota 21.09.2013. 20:54
УБИТИ ПО ВИЂЕЊУ!
Nedelja 22.09.2013. 00:21
treba se zapitati i tko je poslao te ljude na taj most i sto im je bio zadatak u gradu Karlovcu koji su u to vreme drzale hrvatske snage? http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/4-11-2010/trebalo-je-zaustaviti-dotok-snaga-u-logoriste
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online