Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.04.2014.
12:51
Đ. Barović - Vesti A

Holanđani shvatili da Milutin nije monstrum

"Mediji u Holandiji su me razapeli na krst proglasivši me za monstruma, okorelog ubicu i zločinca, zbog čega je najviše propatila moja porodica. Ali već mi od juče zvone telefoni, žele novinari da se sretnemo i ispričam pravu istinu, svesni koliko su pogrešili. Uveren sam da će i hrvatsko pravosuđe shvatiti da me nevinog proganja već 15-ak godina. Ne plašim se jer znam da će pravda sigurno pobediti", kaže 42-godišnji Milutin Graić, izbeglica iz Benkovca koji je krajem prošlog meseca uhapšen u Rosendalu kod Roterdama, u spektakularnoj akciji specijalnog tima holandske policije.

Čeka odluku u krugu porodice: Milutin Graić

Mediji su odmah izvestili da je u pitanju opasni ratni zločinac koji se sve ove godine uspešno skrivao u Holandiji. Tek nekoliko dana kasnije isplivalo je u javnost da je Graić u Holandiji od 1997. godine, te da ima uredno državljanstvo i pasoš ove zemlje. Da apsurd bude još veći, njemu se na ime ratnog zločina stavlja na teret navodna krađa jednog traktora.

- Svi su u zatvoru bili korektni, ali je sve ipak bilo previše stresno za mene - kaže Graić u telefonskom razgovoru za "Vesti".


Tek u policijskoj stanici je shvatio zbog čega je uhapšen, a da je već sledećeg dana prebačen u ekstradicioni pritvor u Amsterdamu.


- Imali su tu crvenu interpolovu poternicu i ništa ih više nije zanimalo. Sudija je odbio zahtev mog advokata da me puste na slobodu uz objašnjenje da bih mogao da pobegnem u Srbiju ili Bosnu. Na svu sreću, prilikom drugog pokušaja, moj advokat je uspeo i odluku o ekstradiciji ipak čekam sa kćerkama i suprugom - priča Milutin.

Poslednja generacija JNA

Milutin Graić je poslednja generacija regruta JNA. Rat ga je zatekao u kasarni u Đakovu, gde je na kraju i zarobljen.
-Prva dva dana sam bio zarobljen u đakovačkoj katedrali, a zatim su me, bukvalno na reč, uzeli bračni par Hrvat i Srpkinja. Taj čovek me je zatim prebacio u Bosnu gde je još bilo mirno. Nemam reči kako da mu se zahvalim - priča Graić.


Kaže da ga hrvatska interpolova poternica nije puno iznenadila jer je odranije znao da se nalazi na listi osumnjičenih Srba.


- Mada nemam baš nikakve veze ni sa jednom tačkom iz optužnice, za svaki slučaj sam pre pet godina u Hrvatskoj angažovao advokata. On je prvo pokušao da se moj predmet izdvoji, jer ta optužnica obuhvata desetak Srba, a kada je odbijen, žalio se Vrhovnom sudu. Evo, već dve godine nema nikakvog odgovora - kaže Graić i dodaje:


- Neko od svedoka je naveo da je u svemu učestvovao u i neki Graić, ali nas u Benkovcu ima jako puno. I moj otac je bio na listi. Zbog toga je jadničak i umro. Ja se ne plašim. Pravda će pobediti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.04.2014. 13:16
Na nasim prostorima pravda je dostizna, ali najcesce posthumno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online