Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 30.07.2013.
00:04
Beta A

"Nije bilo plana za ubijanje Muslimana u Srebrenici"

Svedok odbrane Mendeljev Đurić izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da nikada nije čuo za plan da se pobiju Muslimani iz Srebrenice i da on sam nikada nije imao bilo kakvu nameru da naškodi muslimanskom stanovništvu enklave.

Nastavljeno suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu
 

Državni sud BiH, u maju 2012, nepravosnažno je osudio Đurića, koji je bio pripadnik brigade specijalne policije Republike Srpske, na 30 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici u julu 1995. Na tu presudu, Đurić je uložio žalbu.

Na pitanje Karadžića da li je čuo za plan da se ubiju srebrenički Muslimani i da li je i sam imao "genocidnu nameru" da ih uništi kao etničku grupu, Đurić je odgovorio:

"Nisam nikada čuo ništa ni slično tome... Nisam nikada imao nikakve namere koje bi na bilo koji način naškodile bilo kome, pa ni Muslimanima".

Upitan od optuženog, koji se brani sam, da li je "neko iz njegove okoline" imao "genocidnu nameru", odgovorio je odrečno, tvrdeći da je bio "član jedne časne brigade".

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Mateo Kosti predočio je Đuriću da ga je sud BiH proglasio krivim za učešće u odvajanju muslimanskih muškaraca od porodica u Potočarima, 12. i 13. jula 1995, prisilnom premeštanju hiljada žena, dece i staraca i ubistvu oko 1.000 Muslimana u skladištu u selu Kravica kod Bratunca.

Potvrđujući da je osuđen, Đurić je, međutim, negirao svoju krivicu, naglašavajući da je na tu presudu uložio žalbu i da je ubeđen da je u njoj naveo dovoljno dokaza koji će dovesti do za njega povoljnije konačne presude.

Svedok je potvrdio da je 12. i 13. jula sa svojim ljudima bio u Potočarima, ali je negirao da su učestvovali u razdvajanju muškaraca od porodica. Štaviše, Đurić je tvrdio da za to razdvajanje nije ni znao, niti ga je video "na mestu na kojem sam ja bio". Da li je bilo razdvajanja na drugim mestima, Đurić, kako je rekao, ne zna.

Na tužiočevu sugestiju da su muslimanski civili bili prisilno premešteni i da nisu imali izbora do da odu iz Potočara, Đurić jeuzvratio: "Sud je tako rekao, a ja tvrdim da nisam učestvovao ni ukakvom prisilnom premeštanju civila". Izjavio je da "nije znao da lisu želeli da idu ili ne", ali da su "kada je sport počeo, sa željomišli i hteli što pre".

Pošto mu je zastupnik optužbe pokazao spisak od 12 članova njegovejedinice koji su osuđeni ili priznali krivicu za masakr u Kravici,Đurić je negirao da su oni bili pripadnici MUP RS, tvrdeći da susamo "bili na obuci".

Svoju odbranu, Karadžić će pred haškim sudom nastaviti danas. Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.07.2013. 11:54
Из перспективе ВРС Сребреница је била класичан фронт.Акција за уџбенике. Живјела Војска Републике Српске!
Utorak 30.07.2013. 09:31
.....Sve se zavrsilo brzo, neplanirano........
Sreda 31.07.2013. 07:14
Дуго времена, један од главних сакупљача новца за муслимане у БиХ је био држављанин Судана Елфатим Али Хасаини, директор компаније “TWRA”, са седиштем у Бечу од 1987 до 1995. Он је, такође, био и један од организатора посете Осаме бин Ладена Сарајеву 1993 године. За те заслуге, господин Изетбеговић му је доделио високу државну награду.Преко рачуна Хасаинија је прошло 400 милиона долара из исламских земаља, намењених Алији Изетбеговићу. Још једна фирма у Бечу је припадала Загребчанину Салиму Шабићу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online